Pita od grožđa

 • 120 min
 • 6 porcije
 • Vrlo kalorično
 • Zahtjevna priprema
 • Sadrži jaja i mlijeko
Pita od grožđa
Saznajte kako pripremiti pitu od grožđa u našem video receptu.

Sigurno ste osjetili glad kada ste u nekim američkim filmovima ili crtićima vidjeli slasnu vruću pitu kako se hladi na prozoru kuhinje, dok se zločesti mačak ili neki drugi „negativac“ sprema pojesti je. Pripremite ovu prefinu pitu od grožđa i saznajte zašto privlači navedene „lopove“.

Pita od grožđa - Saznajte kako pripremiti pitu od grožđa u našem video receptu. - lisnato tijesto, grožđe (crnog), glatko brašno, šećer, vanilin šećer, mileram, naranča, jaje, sol, Grožđe operemo, ocijedimo, osušimo i odvojimo od peteljke. Potom zrna grožđa prepolovimo i odstranimo koštice.; U zdjelu prosijemo brašno, dodamo šećer, vanilin šećer, naribanu koricu naranče, 1/8 žličice soli, mileram i izmiješamo. ; Zatim ulijemo 30 ml soka od naranče, dodamo pripremljeno grožđe, malo ga nagnječimo vilicom, te sve zajedno nježno izmiješamo u jednoličnu smjesu. ; Od polovice tijesta oblikujemo krug i njime obložimo kalup za pite. Tijesto po dnu malo izbodemo vilicom, na njega istresemo pripremljenu smjesu s grožđem, te je poravnamo. ; Drugi komad tijesta također tanko razvaljamo i narežemo na trakice širine centimetar i pol. ; Zatim po nadjevu složimo od trakica oblik rešetke, tako što na nadjev u pravilnom razmaku jednu do druge rasporedimo npr. četiri trakice od tijesta, unatrag povučemo prvu i treću trakicu, te poprečno na nadjev i trakice stavimo jednu trakicu i prekrijemo je prvom i trećom trakicom. ; Zatim unatrag povučemo drugu i četvrtu trakicu kako bismo ponovo mogli poprečno položiti još jednu trakicu i preklopiti ih sa trakicama. Postupak ponovimo još jednom kako bismo smjestili i zadnju trakicu. ; Na kraju pritiščući palčevima po rubu kalupa odstranimo višak tijesta, a trakice na nadjevu premažemo umućenim jajetom. ; Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 170°C, sat i petnaest minuta. ; Gotovu pitu izvadimo iz pećnice i prije vađenja iz kalupa i rezanja ostavimo da se potpuno ohladi.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
 1. Grožđe operemo, ocijedimo, osušimo i odvojimo od peteljke. Potom zrna grožđa prepolovimo i odstranimo koštice.
 2. U zdjelu prosijemo brašno, dodamo šećer, vanilin šećer, naribanu koricu naranče, 1/8 žličice soli, mileram i izmiješamo.
 3. Zatim ulijemo 30 ml soka od naranče, dodamo pripremljeno grožđe, malo ga nagnječimo vilicom, te sve zajedno nježno izmiješamo u jednoličnu smjesu.
 4. Od polovice tijesta oblikujemo krug i njime obložimo kalup za pite. Tijesto po dnu malo izbodemo vilicom, na njega istresemo pripremljenu smjesu s grožđem, te je poravnamo.
 5. Drugi komad tijesta također tanko razvaljamo i narežemo na trakice širine centimetar i pol.
 6. Zatim po nadjevu složimo od trakica oblik rešetke, tako što na nadjev u pravilnom razmaku jednu do druge rasporedimo npr. četiri trakice od tijesta, unatrag povučemo prvu i treću trakicu, te poprečno na nadjev i trakice stavimo jednu trakicu i prekrijemo je prvom i trećom trakicom.
 7. Zatim unatrag povučemo drugu i četvrtu trakicu kako bismo ponovo mogli poprečno položiti još jednu trakicu i preklopiti ih sa trakicama. Postupak ponovimo još jednom kako bismo smjestili i zadnju trakicu.
 8. Na kraju pritiščući palčevima po rubu kalupa odstranimo višak tijesta, a trakice na nadjevu premažemo umućenim jajetom.
 9. Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 170°C, sat i petnaest minuta.
 10. Gotovu pitu izvadimo iz pećnice i prije vađenja iz kalupa i rezanja ostavimo da se potpuno ohladi.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 26
Rating: 4.69
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:120minuta

Najnovije zanimljivosti: