- Almo Čatlak
- 90 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Pita od krušaka sa sušenim voćem
U našem video receptu saznajte kako pripremiti pitu od krušaka sa sušenim voćem.
Sjećate li se Disneyevih stripova, Mikija, Šilje, Patka Paška i ostalih junaka? E pa ovo je pita iz njihovog svijeta. Tko zna čime su je oni nadijevali? -- nije niti važno, bitno je da je oblik isti: sa šest karakterističnih simetričnih zareza na poklopcu. E pa danas i Vi možete biti sretni vlasnik jedne takve pite! Samo uz Finirecepti.com! Ako naručite odmah, dobit ćete ne jednu-- ne dvije-- već NITI JEDNU pitu od krušaka sa sušenim voćem! Ispecite si je sami!
Pita od krušaka sa sušenim voćem - U našem video receptu saznajte kako pripremiti pitu od krušaka sa sušenim voćem. - Tijesto:: brašno, maslac, sol, šećer u prahu, jaje, voda (po potrebi), Nadjev:: suho voće (miješanog), šećer, kruška, vanilin šećer, maslac, U zdjelu prosijemo brašno, dodamo sol, šećer u prahu i pomiješamo sastojke. Zatim prstima utrljamo komadiće maslaca u brašno dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica. ; U zasebnoj zdjelici istučemo jaje i dodamo ga u smjesu, te sve zajedno izradimo žlicom ili lopaticom. ; Po potrebi dodamo nekoliko žlica vode, nježno razradimo tijesto (ne prejako jer što se tijesto jače mijesi, kolači će biti tvrđi) i oblikujemo grubu kuglu. Tijesto zatim umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo u hladnjaku da miruje 30 minuta. ; Opranim kruškama izvadimo sredinu i izrežemo ih na kolutove debljine 1 cm. ; Na pobrašnjenoj dasci tijesto podijelimo na 2/3 i 1/3. Veći dio tijesta razvaljamo na veličinu nešto veću od veličine kalupa za pečenje pita. ; Tijesto namotamo na valjak, prebacimo ga preko lima i oblikujemo po njemu. Višak tijesta ostavimo da visi preko ruba. ; Na tijesto zatim dodamo sušeno voće i po njemu posložimo kolutove krušaka koje posipamo vanilin šećerom, običnim šećerom i komadićima maslaca. ; Ostatak tijesta također razvaljamo u krug. Tijesto u limu po rubu namažemo vodom, te na njega položimo drugo tijesto (poklopac). Pritiskom po rubovima povežemo tijesta i skinemo višak. ; Prije pečenja pitu na nekoliko mjesta po vrhu zarežemo nožem kako bi iz nje za vrijeme pečenja mogle izlaziti pare. Stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, dok dobro ne porumeni. ; Na pola pečenja pitu premazujemo razmućenim jajetom.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- Tijesto:
- brašno, 200 g
- maslac, 200 g
- sol, 1/2 žličice
- šećer u prahu, 1 žlica
- jaje, 1
- voda po potrebi
- Nadjev:
- suho voće, 250 g miješanog
- šećer, 200 g
- kruška, 1 kg
- vanilin šećer, 10 g
- maslac, 50 g
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U zdjelu prosijemo brašno, dodamo sol, šećer u prahu i pomiješamo sastojke. Zatim prstima utrljamo komadiće maslaca u brašno dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica.
- U zasebnoj zdjelici istučemo jaje i dodamo ga u smjesu, te sve zajedno izradimo žlicom ili lopaticom.
- Po potrebi dodamo nekoliko žlica vode, nježno razradimo tijesto (ne prejako jer što se tijesto jače mijesi, kolači će biti tvrđi) i oblikujemo grubu kuglu. Tijesto zatim umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo u hladnjaku da miruje 30 minuta.
- Opranim kruškama izvadimo sredinu i izrežemo ih na kolutove debljine 1 cm.
- Na pobrašnjenoj dasci tijesto podijelimo na 2/3 i 1/3. Veći dio tijesta razvaljamo na veličinu nešto veću od veličine kalupa za pečenje pita.
- Tijesto namotamo na valjak, prebacimo ga preko lima i oblikujemo po njemu. Višak tijesta ostavimo da visi preko ruba.
- Na tijesto zatim dodamo sušeno voće i po njemu posložimo kolutove krušaka koje posipamo vanilin šećerom, običnim šećerom i komadićima maslaca.
- Ostatak tijesta također razvaljamo u krug. Tijesto u limu po rubu namažemo vodom, te na njega položimo drugo tijesto (poklopac). Pritiskom po rubovima povežemo tijesta i skinemo višak.
- Prije pečenja pitu na nekoliko mjesta po vrhu zarežemo nožem kako bi iz nje za vrijeme pečenja mogle izlaziti pare. Stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, dok dobro ne porumeni.
- Na pola pečenja pitu premazujemo razmućenim jajetom.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:90minuta |