- Almo Čatlak
- 90 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Pita od višanja
Saznajte kako pripremiti pitu od višanja u našem video receptu.
Ovu pitu nazvali smo "možda i najljepšom među pitama", jer svojim izgledom bez srama može uljepšati bilo koji običan ili svečani objed. A možda smo ju trebali nazvati "ljubavnom"? -- nježno, prhko tijesto u sebi čuva slasno crveno srce od višanja. Ako doma imate kalup za pite u obliku srca, probajte u njemu ispeći ovu pitu; dobit ćete savršenu slasticu za Valentinovo!
Pita od višanja - Saznajte kako pripremiti pitu od višanja u našem video receptu. - Tijesto:: brašno, maslac, sol, šećer u prahu, jaje, voda, Nadjev:: višnje (smrznutih ili svježih), škrobno brašno, šećer, šećer u prahu, cimet (u prahu), limun (naribana korica), U zdjelu prosijemo brašno, dodamo sol, šećer u prahu i pomiješamo sastojke. ; Zatim prstima utrljamo komadiće maslaca u brašno dok ne dobije izgled krušnih mrvica. ; U zasebnoj zdjelici istučemo jaje i dodamo ga u smjesu, te sve zajedno izradimo žlicom ili lopaticom. Po potrebi dodamo nekoliko žlica vode, nježno razradimo tijesto (ne prejako jer što se tijesto jače mijesi kolači će biti tvrđi) i oblikujemo grubu kuglu. Tijesto zatim umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo u hladnjaku da miruje 30 minuta.; U zdjeli pomiješamo šećer, šećer u prahu, škrobno brašno, cimet u prahu, i malo naribane limunove korice. Dodamo smrznute višnje, ponovo izmiješamo i odložimo na stranu. ; Na pobrašnjenoj dasci tijesto podijelimo na 2/3 i 1/3. Veći dio tijesta razvaljamo na veličinu nešto veću od veličine kalupa za pečenje pita. te ga prebacimo da visi preko ruba. Ostatak tijesta također razvaljamo i narežemo na trakice koje ćemo mrežasto posložiti na vrh pite. ; Na donji dio tijesta prebacimo smjesu od višanja i sve zajedno prekrijemo trakicama. ; Pripremljenu pitu stavljamo u zagrijanu pećnicu, na 200°C oko 10 min. Nakon toga temperaturu smanjimo na 180°C i pečemo još 30 minuta. ; Prije posluživanja pitu pustimo da se ohladi.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- Tijesto:
- brašno, 200 g
- maslac, 100 g
- sol, 1/2 žličice
- šećer u prahu, 1 žlica
- jaje, 1
- voda
- Nadjev:
- višnje, 250 g smrznutih ili svježih
- škrobno brašno, 2 žlice
- šećer, 100 g
- šećer u prahu, 50 g
- cimet, 1/2 žličice u prahu
- limun, 1 naribana korica
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U zdjelu prosijemo brašno, dodamo sol, šećer u prahu i pomiješamo sastojke.
- Zatim prstima utrljamo komadiće maslaca u brašno dok ne dobije izgled krušnih mrvica.
- U zasebnoj zdjelici istučemo jaje i dodamo ga u smjesu, te sve zajedno izradimo žlicom ili lopaticom. Po potrebi dodamo nekoliko žlica vode, nježno razradimo tijesto (ne prejako jer što se tijesto jače mijesi kolači će biti tvrđi) i oblikujemo grubu kuglu. Tijesto zatim umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo u hladnjaku da miruje 30 minuta.
- U zdjeli pomiješamo šećer, šećer u prahu, škrobno brašno, cimet u prahu, i malo naribane limunove korice. Dodamo smrznute višnje, ponovo izmiješamo i odložimo na stranu.
- Na pobrašnjenoj dasci tijesto podijelimo na 2/3 i 1/3. Veći dio tijesta razvaljamo na veličinu nešto veću od veličine kalupa za pečenje pita. te ga prebacimo da visi preko ruba. Ostatak tijesta također razvaljamo i narežemo na trakice koje ćemo mrežasto posložiti na vrh pite.
- Na donji dio tijesta prebacimo smjesu od višanja i sve zajedno prekrijemo trakicama.
- Pripremljenu pitu stavljamo u zagrijanu pećnicu, na 200°C oko 10 min. Nakon toga temperaturu smanjimo na 180°C i pečemo još 30 minuta.
- Prije posluživanja pitu pustimo da se ohladi.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:90minuta |