- Almo Čatlak
- 40 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Pretepena juha
Saznajte kako pripremiti pretepenu juhu u našem video receptu.
Ovo je svakako jedno od jela koje je najprepoznatljivije u kuhinji međimurske regije. Malo dimljenog svinjskog mesa uz goveđi temeljac, pa sve to u kombinaciji s „pretepom“, tj. kiselim vrhnjem, brašnom i mlijekom, daje osnovu za krepku juhu koja svakom Međimurcu miriše na rodni kraj. Ako i niste iz Međimurja, ova juha pravo je rješenje kad želite malo domaće atmosfere u svom tanjuru.
Pretepena juha - Saznajte kako pripremiti pretepenu juhu u našem video receptu. - dimljena vratina ((suha šunka, kare…)), goveđa juha iz kocke, slatka mljevena paprika, češnjak, feferoni (ljuti), luk, kiselo vrhnje, glatko brašno, mlijeko, peršin (sjeckani), svinjska mast, sol i papar, U vrućoj tavi rastopimo dvije žlice svinjske masti, dodamo na kockice narezano dimljeno meso i kratko pržimo. ; Zatim dodamo slatku mljevenu papriku, protisnemo češnjak i čim češnjak zamiriše ulijemo goveđi temeljac. ; Potom dodamo feferon, cijelu glavicu luka, začinimo solju i paprom, te kuhamo 20-ak minuta. ; Pred kraj kuhanja, napravimo „pretep“, tako što u zdjelici pomiješamo kiselo vrhnje, tri žlice brašna i mlijeko, te dobivenu smjesu ulijemo u juhu, pa sve zajedno kuhamo još 10-ak minuta. ; Gotovu juhu posipamo sjeckanim peršinom i poslužimo.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- dimljena vratina, 200 g (suha šunka, kare…)
- goveđa juha, 600 ml (iz kocke)
- slatka mljevena paprika, 1 žličica
- češnjak, 1 češanj
- feferoni, 1 ljuti
- luk, 1 glavica
- kiselo vrhnje, 200 ml
- glatko brašno, 80 g
- mlijeko, 100 ml
- peršin, 1 prstohvat sjeckani
- svinjska mast
- sol i papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U vrućoj tavi rastopimo dvije žlice svinjske masti, dodamo na kockice narezano dimljeno meso i kratko pržimo.
- Zatim dodamo slatku mljevenu papriku, protisnemo češnjak i čim češnjak zamiriše ulijemo goveđi temeljac.
- Potom dodamo feferon, cijelu glavicu luka, začinimo solju i paprom, te kuhamo 20-ak minuta.
- Pred kraj kuhanja, napravimo „pretep“, tako što u zdjelici pomiješamo kiselo vrhnje, tri žlice brašna i mlijeko, te dobivenu smjesu ulijemo u juhu, pa sve zajedno kuhamo još 10-ak minuta.
- Gotovu juhu posipamo sjeckanim peršinom i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:40minuta |