- Almo Čatlak
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Punjene jadranske lignje
Saznajte kako pripremiti punjene jadranske lignje u našem video receptu.
Nema na svijetu finije lignje od jadranske lignje. Možete ju prepržiti na tavi na malo maslinovog ulja, i to je već dovoljno da vam nepce zaigra. A ukoliko želite bogatiji objed koji objedinjuje prilog i malo zdravog povrća, onda pripremite punjene lignje. Blitvu tako i tako mnogi jedu kao prilog morskim jelima, a ovako će vam se ona sama naći u svakom zalogaju. Krumpiri pak u sebe upiju fine arome i sokove i gotovo se tope u ustima.
Punjene jadranske lignje - Saznajte kako pripremiti punjene jadranske lignje u našem video receptu. - lignje (svježe), češnjak, blitva, krumpir, paprika (svježa), peršin (sjeckanog), ružmarin, maslinovo ulje, sol i papar, Lignje očistimo bez da im skinemo glavu. ; Krumpire ogulimo i operemo. Jedan krumpir narežemo na sitne kockice, ostali na ploške debljine pola centimetra. Svježu crvenu papriku očistimo i narežemo na kockice. Blitvu očistimo i operemo pod mlazom vode. ; U lonac u hladnu i posoljenu vodu stavimo kuhati na sitne kockice narezan krumpir, kuhamo nekoliko minuta pa u istu vodu na nekoliko trenutaka dodamo na trakice narezanu blitvu. Sve zajedno procijedimo i prebacimo u čistu zdjelu. ; Zatim dodamo očišćene repiće kozica, jednu žlicu sjeckanog peršina, sol, papar te sve zajedno lagano izmiješamo. ; Dobivenom smjesom punimo lignje, čačkalicom iza glave zatvaramo otvor te ih polažemo u maslinovim uljem namašćenu vatrostalnu posudu. ; U zdjelu dodamo krumpir narezan na ploške, svježu crvenu papriku, žlicu sjeckanog peršina i nekoliko listića ružmarina. Začinimo solju i paprom i prebacimo u vatrostalnu posudu sa lignjama. ; Sve zajedno prelijemo maslinovim uljem i stavimo peči u zagrijanu pećnicu na 180°C otprilike 45 minuta. ; Tijekom pečenja se jednom ili dva puta malo promiješaju odnosno okrenu.; -
Upute po koracima:
- Lignje očistimo bez da im skinemo glavu.
- Krumpire ogulimo i operemo. Jedan krumpir narežemo na sitne kockice, ostali na ploške debljine pola centimetra. Svježu crvenu papriku očistimo i narežemo na kockice. Blitvu očistimo i operemo pod mlazom vode.
- U lonac u hladnu i posoljenu vodu stavimo kuhati na sitne kockice narezan krumpir, kuhamo nekoliko minuta pa u istu vodu na nekoliko trenutaka dodamo na trakice narezanu blitvu. Sve zajedno procijedimo i prebacimo u čistu zdjelu.
- Zatim dodamo očišćene repiće kozica, jednu žlicu sjeckanog peršina, sol, papar te sve zajedno lagano izmiješamo.
- Dobivenom smjesom punimo lignje, čačkalicom iza glave zatvaramo otvor te ih polažemo u maslinovim uljem namašćenu vatrostalnu posudu.
- U zdjelu dodamo krumpir narezan na ploške, svježu crvenu papriku, žlicu sjeckanog peršina i nekoliko listića ružmarina. Začinimo solju i paprom i prebacimo u vatrostalnu posudu sa lignjama.
- Sve zajedno prelijemo maslinovim uljem i stavimo peči u zagrijanu pećnicu na 180°C otprilike 45 minuta.
- Tijekom pečenja se jednom ili dva puta malo promiješaju odnosno okrenu.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:60minuta |