- Almo Čatlak
- 40 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Rižoto s artičokama
U našem video receptu saznajte kako pripremiti rižoto s artičokama.
Ovaj ukusan rižoto s artičokama, a uz dodatak parmezana i pršuta, koji mu daju poseban okus, pravo je mediteransko jelo za zahtjevne sladokusce.
Rižoto s artičokama - U našem video receptu saznajte kako pripremiti rižoto s artičokama. - artičoke (4 svježe artičoke), limun, povrtna juha iz kocke, maslac, češnjak, peršin (sjeckanog), riža, bijelo vino, pršut, parmezan (naribanog), sol i papar, Artičoke očistimo tako da jednom rukom čvrsto držimo glavu artičoke, a drugom rukom pri samom dnu odlomimo njezinu stabljiku. Zatim odvojimo vanjske listove, te nožem poravnamo donji dio gdje smo odlomili stabljiku. Potom od dna odrežemo 1/3 mesnog dijela sa srcem, po potrebi ih još malo očistimo i narežemo na jednake komade i premjestimo u zdjelu s hladnom vodom pomiješanom sa sokom polovice limuna. ; U loncu na laganoj vatri zavrijemo povrtni temeljac, smanjimo vatru i ostavimo da kuha. ; U zasebnom loncu, ugrijemo maslac, dodamo režanj češnjaka, sjeckani peršin i pržimo po prilici jednu minutu. ; Zatim dodamo narezana srca artičoka, smanjimo vatru, te pirjamo pet do šest minuta. ; Iz lonca izvadimo češnjak, dodamo opranu i ocijeđenu rižu, te miješamo da riža upije malo masnoće. ; Ulijemo bijelo vino i postepeno te uz povremeno miješanje dolijevamo vrući povrtni temeljac (na taj način rižu kuhamo do željene tvrdoće odnosno dok se ne skuha). ; Pred sam kraj rižu začinimo solju i paprom, umiješamo kockicu maslaca i naribani parmezan, pršut narezan na trakice, poklopimo, ostavimo da odstoji tri do četiri minute i poslužimo.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- artičoke, 4 svježe 4 svježe artičoke
- limun, 1
- povrtna juha iz kocke, 700 ml
- maslac, 50 g
- češnjak, 1 režanj
- peršin, 1/2 žlice sjeckanog
- riža, 350 g
- bijelo vino, 100 ml
- pršut, 2 kriške
- parmezan, 100 g naribanog
- sol i papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Artičoke očistimo tako da jednom rukom čvrsto držimo glavu artičoke, a drugom rukom pri samom dnu odlomimo njezinu stabljiku. Zatim odvojimo vanjske listove, te nožem poravnamo donji dio gdje smo odlomili stabljiku. Potom od dna odrežemo 1/3 mesnog dijela sa srcem, po potrebi ih još malo očistimo i narežemo na jednake komade i premjestimo u zdjelu s hladnom vodom pomiješanom sa sokom polovice limuna.
- U loncu na laganoj vatri zavrijemo povrtni temeljac, smanjimo vatru i ostavimo da kuha.
- U zasebnom loncu, ugrijemo maslac, dodamo režanj češnjaka, sjeckani peršin i pržimo po prilici jednu minutu.
- Zatim dodamo narezana srca artičoka, smanjimo vatru, te pirjamo pet do šest minuta.
- Iz lonca izvadimo češnjak, dodamo opranu i ocijeđenu rižu, te miješamo da riža upije malo masnoće.
- Ulijemo bijelo vino i postepeno te uz povremeno miješanje dolijevamo vrući povrtni temeljac (na taj način rižu kuhamo do željene tvrdoće odnosno dok se ne skuha).
- Pred sam kraj rižu začinimo solju i paprom, umiješamo kockicu maslaca i naribani parmezan, pršut narezan na trakice, poklopimo, ostavimo da odstoji tri do četiri minute i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:40minuta |