- Almo Čatlak
- 160 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Sinjski arambašići
U našem video receptu saznajte kako pripremiti sinjske arambašiće.
Sinjski arambašići su dalmatinski specijalitet poprilično sličan sarmi, no sa par bitnih razlika: meso za punjenje se ne melje, već se sjecka nožem, a u njega se dodaju i različite vrste sušenog mesa (ali ne i riža). Osim toga, u jelo se stavljaju i cimet, muškatni oraščić i klinčići, što mu daje vrlo specifičnu aromu. Pazite i nikako nemojte pretjerati s klinčićima!
Sinjski arambašići - U našem video receptu saznajte kako pripremiti sinjske arambašiće. - junetina ((od vrata)), teletina, svinjetina, slanina (dimljene), luk, češnjak, peršin (sjeckanog), muškatni oraščić, cimet, limun, sudžuk, dimljena vratina, kiseli kupus, klinčić, lovorov list, ulje, sol i papar, Junetinu, teletinu i svinjetinu nasjeckamo nožem (ne meljemo) i premjestimo u veliku zdjelu. ; Dodamo sjeckanu slaninu i luk, protisnuti češnjak, sjeckani peršin, muškatni oraščić, cimet, naribanu koricu limuna, sol i papar, sve zajedno dobro izmiješamo i ostavimo pokriveno da odleži po prilici jedan sat. ; Od glavice kiselog kupusa odvojimo listove i nožićem stanjimo deblje dijelove pri dnu listova, da ih lakše savijemo. ; Na listove stavljamo po 1 veliku žlicu mesne smjese i savijemo u arambašiće (sarmice). ; Na dno nauljene, duboke, zemljane posude s poklopcem položimo nekoliko listova kiselog kupusa, posipamo narezanim kupusom, te na njih složimo arambašiće, suho meso i sudžuk. ; Sve zajedno prekrijemo narezanim kiselim kupusom, začinimo s nekoliko klinčića, lovorovim listom, prelijemo s toliko vode da prekrije sastojke, poklopimo i stavimo u zagrijanu pećnicu, na 150°C, po prilici 1 sat i 30 minuta.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- junetina, 600 g (od vrata)
- teletina, 200 g
- svinjetina, 200 g
- slanina, 150 g dimljene
- luk, 2 glavice
- češnjak, 4 češnja
- peršin, 2 žlice sjeckanog
- muškatni oraščić, 1 prstohvat
- cimet, 1 prstohvat
- limun, 1
- sudžuk, 200 g
- dimljena vratina, 300 g
- kiseli kupus, 1 kg
- klinčić, 2 - 3
- lovorov list, 2
- ulje
- sol i papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Junetinu, teletinu i svinjetinu nasjeckamo nožem (ne meljemo) i premjestimo u veliku zdjelu.
- Dodamo sjeckanu slaninu i luk, protisnuti češnjak, sjeckani peršin, muškatni oraščić, cimet, naribanu koricu limuna, sol i papar, sve zajedno dobro izmiješamo i ostavimo pokriveno da odleži po prilici jedan sat.
- Od glavice kiselog kupusa odvojimo listove i nožićem stanjimo deblje dijelove pri dnu listova, da ih lakše savijemo.
- Na listove stavljamo po 1 veliku žlicu mesne smjese i savijemo u arambašiće (sarmice).
- Na dno nauljene, duboke, zemljane posude s poklopcem položimo nekoliko listova kiselog kupusa, posipamo narezanim kupusom, te na njih složimo arambašiće, suho meso i sudžuk.
- Sve zajedno prekrijemo narezanim kiselim kupusom, začinimo s nekoliko klinčića, lovorovim listom, prelijemo s toliko vode da prekrije sastojke, poklopimo i stavimo u zagrijanu pećnicu, na 150°C, po prilici 1 sat i 30 minuta.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:160minuta |