- Almo Čatlak
- 840 min
- 6-8 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Slatki vijenac s cimetom
U našem video receptu saznajte kako pripremiti slatki vijenac s cimetom.
Konzumacija pola žličice cimeta u prahu dnevno, uvelike smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara, stoga pripremite ovaj kolač, jer osim što je jako fin, još je i zdrav.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- jaja, 5
- šećer, 60 g
- maslac, 90 g omekšalog
- jogurt, 170 g
- glatko brašno, 550 g
- suhi kvasac, 1 vrećica
- limun, 1
- cimet, 1 žlica u prahu
- smeđi šećer, 240 g
- vanilin šećer, 10 g
- marmelada, 70 g od marelica
- sol
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Koricu limuna naribamo i dodamo 4 žumanjka i jedno cijelo jaje, ulijemo jogurt, dodamo omekšali maslac, šećer, prstohvat soli i pjenjačom izmiješamo sastojke. Zatim dodamo 2 žlice brašna i miješamo dalje.
- Kada u smjesi nestanu grudice dodamo suhi kvasac i postupno dodajemo preostalo brašno i stalno miksajući ručnim mikserom izradimo jednolično tijesto.
- Nakon 10-ak minuta miksanja tjesto izvadimo na radnu površinu, oblikujemo ga u kuglu, stavimo u nauljenu zdjelu, prekrijemo tanjurem i ostavimo da se diže 2 sata, a za to vrijeme u zdjelici pomiješamo smeđi šećer, cimet u prahu i vanilin šećer, rastopimo maslac i umutimo jaje.
- Dignutom tijestu prstima istisnemo zrak, stavimo ga na nepobrašnjenu radnu površinu i premjesimo. Potom tijesto razvaljamo na površinu 50x30 cm i debljinu 5 mm.
- Razvaljano tijesto premažemo rastopljenim maslacem, osim dio širine 5 cm na daljoj široj strani.
- Zatim umućenim jajetom premažemo nenamašćeni dio tijesta, a namašćeni dio posipamo mješavinom smeđeg šećera, cimeta i vanilin šećera.
- Potom tijesto oprezno savijemo poput savijače, oblikujemo u vijenac i spojeve premažemo umućenim jajetom, premjestimo na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, prekrijemo prozirnom kuhinjskom folijom, pazeći da ostane mjesta kad se tijesto digne i stavimo u hladnjak da se diže 10 sati.
- Vijenac izvadimo iz hladnjaka i škarama zarežemo po vrhu i stavimo u pećnicu zagrijanu na 50°C, da se diže. Nakon 30 minuta temperaturu povećamo na 175°C i pečemo 30 minuta.
- Gotov kolač izvadimo iz pećnice, premažemo ga mješavinom marmelade i malo vode i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:840minuta |