- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Soparnik
Saznajte kako pripremiti soparnik u našem video receptu.
Soparnik, specijalitet iz dalmatinskih Poljica, datira još iz vremena starih Turaka. Jednostavno je to jelo: malo blitve, mladog luka i peršina, zarobljeno između dva sloja najjednostavnijeg tijesta. U originalu, za pripremu soparnika potrebne su okrugle drvene ploče sinije, tijesto se valja uz pomoć lazanjura, a sve zajedno peče se u kominu. No i obična pećnica biti će sasvim dovoljna za naš domaći soparnik!
Soparnik - Saznajte kako pripremiti soparnik u našem video receptu. - Tijesto:: brašno, maslinovo ulje, sol, voda, Nadjev:: peršin, blitva, mladi luk, češnjak, maslinovo ulje, sol, Listove blitve dobro operemo i izrežemo tvrdi dio. Zatim ih narežemo na trakice, preselimo u duboku zdjelu, dodamo sjeckani mladi luk i peršin, sve zajedno posolimo i prelijemo maslinovim uljem. Promiješamo i stavimo na stranu. ; U zdjelu prosijemo brašno, dodamo malo soli, dvije žlice maslinovog ulja, malo vode i ručnim mikserom umijesimo tijesto. ; Na pobrašnjenu dasku prebacimo tijesto, podijelimo ga na dvije polovice i jednu po jednu izvaljamo u oblik kruga.; Lim za pečenje posipamo brašnom i na njega pomoću valjka prebacimo jedno tijesto. ; Tijesto nadjenemo mješavinom povrće i preklopimo drugom polovicom tijesta. Rubove obiju tijesta spojimo i podvinemo prema unutra. ; Stavljamo u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 20 minuta. ; Kada soparnik izvadimo iz pećnice, premažemo ga mješavinom maslinovog ulja i protisnutog češnjaka.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- Tijesto:
- brašno, 500 g
- maslinovo ulje, 3 žlice
- sol, 1/2 žličice
- voda, 250 ml
- Nadjev:
- peršin, 1 svežanj
- blitva, 1 kg
- mladi luk, 1 vezica
- češnjak, 4 režnja
- maslinovo ulje
- sol
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Listove blitve dobro operemo i izrežemo tvrdi dio. Zatim ih narežemo na trakice, preselimo u duboku zdjelu, dodamo sjeckani mladi luk i peršin, sve zajedno posolimo i prelijemo maslinovim uljem. Promiješamo i stavimo na stranu.
- U zdjelu prosijemo brašno, dodamo malo soli, dvije žlice maslinovog ulja, malo vode i ručnim mikserom umijesimo tijesto.
- Na pobrašnjenu dasku prebacimo tijesto, podijelimo ga na dvije polovice i jednu po jednu izvaljamo u oblik kruga.
- Lim za pečenje posipamo brašnom i na njega pomoću valjka prebacimo jedno tijesto.
- Tijesto nadjenemo mješavinom povrće i preklopimo drugom polovicom tijesta. Rubove obiju tijesta spojimo i podvinemo prema unutra.
- Stavljamo u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 20 minuta.
- Kada soparnik izvadimo iz pećnice, premažemo ga mješavinom maslinovog ulja i protisnutog češnjaka.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:45minuta |