- Almo Čatlak
- 90 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Strepa
Saznajte kako pripremiti strepu u našem video receptu.
Naučite još ponešto o ljepotama zagorskog kraja – zasučite rukave i napravite pravo tradicionalno jelo hrvatske kuhinje. Osvojit će Vas svojom jednostavnošću i dostupnošću potrebnih namirnica poput kravljeg sira i kukuruznog brašna. Kliknite i saznajte kako od minimalnog broja sastojaka izvući maksimum.
Strepa - Saznajte kako pripremiti strepu u našem video receptu. - oštro brašno, svinjska mast, šećer u prahu, jaje, kravlji sir (svježeg), orasi (mljevenih), šećer, kiselo vrhnje, sol, U zdjelu prosijemo oštro brašno, dodamo pola žlice šećera u prahu, krutu svinjsku mast i prstohvat soli. ; Zatim prstima utrljamo komadiće masti u brašno, sve dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica. ; U zasebnoj zdjelici umutimo jaje i jedan žutanjak, dodamo smjesi od brašna i masti, te sve zajedno izradimo žlicom ili lopaticom (po potrebi dodamo 1-2 žlice vode). ; Potom, rukom nježno izradimo tijesto (ne prejako jer što se tijesto jače mijesi, kolači će biti tvrđi) i oblikujemo u kuglu. Tijesto zatim umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo da miruje 30 minuta. ; U zdjelu stavimo svježi kravlji sir, dodamo jedno umućeno jaje, mljevene orahe, šećer, kiselo vrhnje i izmiješamo sastojke. ; Odležano tijesto, na papiru za pečenje, razvaljamo na veličinu lima za pečenje i zajedno s papirom prebacimo na lim. ; Zatim tijesto ravnomjerno nadjenemo pripremljenom smjesom od svježeg kravljeg sira po sredini ( 6-7 centimetara od ruba ne nadjevamo), a rubove preklopimo prema unutra preko nadjeva (nadjev u sredini mora ostati nepokriven). ; Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na 190°C, po prilici 30 minuta.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- oštro brašno, 500 g
- svinjska mast, 250 g
- šećer u prahu, 1/2 žličice
- jaja, 3
- kravlji sir, 500 g svježeg
- orasi, 200 g mljevenih
- šećer, 200 g
- kiselo vrhnje, 200 ml
- sol
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U zdjelu prosijemo oštro brašno, dodamo pola žlice šećera u prahu, krutu svinjsku mast i prstohvat soli.
- Zatim prstima utrljamo komadiće masti u brašno, sve dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica.
- U zasebnoj zdjelici umutimo jaje i jedan žutanjak, dodamo smjesi od brašna i masti, te sve zajedno izradimo žlicom ili lopaticom (po potrebi dodamo 1-2 žlice vode).
- Potom, rukom nježno izradimo tijesto (ne prejako jer što se tijesto jače mijesi, kolači će biti tvrđi) i oblikujemo u kuglu. Tijesto zatim umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo da miruje 30 minuta.
- U zdjelu stavimo svježi kravlji sir, dodamo jedno umućeno jaje, mljevene orahe, šećer, kiselo vrhnje i izmiješamo sastojke.
- Odležano tijesto, na papiru za pečenje, razvaljamo na veličinu lima za pečenje i zajedno s papirom prebacimo na lim.
- Zatim tijesto ravnomjerno nadjenemo pripremljenom smjesom od svježeg kravljeg sira po sredini ( 6-7 centimetara od ruba ne nadjevamo), a rubove preklopimo prema unutra preko nadjeva (nadjev u sredini mora ostati nepokriven).
- Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na 190°C, po prilici 30 minuta.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:90minuta |