- Almo Čatlak
- 90 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Tarte Tatin
Saznajte kako pripremiti tarte tatin u našem video receptu.
Tarte Tatin je pite sa jabukama koja se peče tijestom prema gore, a pred goste se servira izokrenuta. Ovaj recept nastao je u Hotelu Tatin (kojeg su vodile sestre Tatin) u Francuskoj, davne 1889 godine. Kaže se da je nastao slučajno, kada je jedna od sestara greškom karamelizirala jabuke ispod pokrova od tijesta.
Tarte Tatin - Saznajte kako pripremiti tarte tatin u našem video receptu. - Tijesto:: brašno, maslac, sol, šećer u prahu, jaje, voda (po potrebi), Nadjev:: jabuke, šećer, vanilin šećer, maslac, cimet (u prahu), U zdjelu prosijemo brašno, dodamo sol, šećer u prahu i pomiješamo sastojke. ; Zatim prstima utrljamo komadiće maslaca u brašno dok ne dobije izgled krušnih mrvica. ; U zasebnoj zdjelici istučemo jaje i dodamo ga u smjesu, te sve zajedno izradimo žlicom ili lopaticom. ; Po potrebi dodamo nekoliko žlica vode, nježno razradimo tijesto (ne prejako jer što se tijesto jače mijesi kolači će biti tvrđi) i oblikujemo grubu kuglu. Tijesto zatim umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo u hladnjaku da miruje 30 minuta.
; U prigodnu metalnu posudu na pola maslaca rastopimo pola šećera ali ne pustimo da se karamelizira. ; Na šećer slažemo jabuke gusto jednu do druge, posipamo cimetom u prahu, ostatkom šećera, vanilin šećerom i ponekim komadićem maslaca. ; Odstajalo tijesto razvaljamo na veličinu nešto veću od veličine posude, njime prekrijemo jabuke, a rubove tijesta uvinemo uz stjenku posude prema unutra. ; Tijesto vilicom izbodemo po vrhu, premažemo umućenim jajetom i stavimo u zagrijanu pećnicu, na 220°C dok tijesto dobro ne porumeni.; -
; U prigodnu metalnu posudu na pola maslaca rastopimo pola šećera ali ne pustimo da se karamelizira. ; Na šećer slažemo jabuke gusto jednu do druge, posipamo cimetom u prahu, ostatkom šećera, vanilin šećerom i ponekim komadićem maslaca. ; Odstajalo tijesto razvaljamo na veličinu nešto veću od veličine posude, njime prekrijemo jabuke, a rubove tijesta uvinemo uz stjenku posude prema unutra. ; Tijesto vilicom izbodemo po vrhu, premažemo umućenim jajetom i stavimo u zagrijanu pećnicu, na 220°C dok tijesto dobro ne porumeni.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- Tijesto:
- brašno, 200 g
- maslac, 100 g
- sol, 1/2 žličice
- šećer u prahu, 1 žlica
- jaje, 1
- voda po potrebi
- Nadjev:
- jabuke, 1 kg
- šećer, 250 g
- vanilin šećer, 10 g
- maslac, 80 g
- cimet, 1 žličica u prahu
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U zdjelu prosijemo brašno, dodamo sol, šećer u prahu i pomiješamo sastojke.
- Zatim prstima utrljamo komadiće maslaca u brašno dok ne dobije izgled krušnih mrvica.
- U zasebnoj zdjelici istučemo jaje i dodamo ga u smjesu, te sve zajedno izradimo žlicom ili lopaticom.
- Po potrebi dodamo nekoliko žlica vode, nježno razradimo tijesto (ne prejako jer što se tijesto jače mijesi kolači će biti tvrđi) i oblikujemo grubu kuglu. Tijesto zatim umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo u hladnjaku da miruje 30 minuta.
- U prigodnu metalnu posudu na pola maslaca rastopimo pola šećera ali ne pustimo da se karamelizira.
- Na šećer slažemo jabuke gusto jednu do druge, posipamo cimetom u prahu, ostatkom šećera, vanilin šećerom i ponekim komadićem maslaca.
- Odstajalo tijesto razvaljamo na veličinu nešto veću od veličine posude, njime prekrijemo jabuke, a rubove tijesta uvinemo uz stjenku posude prema unutra.
- Tijesto vilicom izbodemo po vrhu, premažemo umućenim jajetom i stavimo u zagrijanu pećnicu, na 220°C dok tijesto dobro ne porumeni.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:90minuta |