Tarte Tatin – francuska pita od jabuka

  • 60-90 min
  • 8-10 porcije
  • Srednje kalorično
  • Srednje zahtjevno
  • Sadrži jaja i mlijeko
Tarte tatin - francuska pita od jabuka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
U našem video receptu saznajte kako pripremiti Tarte Tatin - francusku pitu od jabuka

Tarte Tatin je pita od jabuka koja se peče s tijestom prema gore. Ovaj recept nastao je u Hotelu Tatin (kojeg su vodile sestre Tatin) u Francuskoj davne 1889. godine. Kaže se da je jedna od sestara slučajno napravila ovaj kolač, nakon što je pokušala spasiti karamelizirane jabuke na maslacu koje su bile namjenjene za nešto drugo. Pa hajdemo i mi napraviti našu inačicu ove odlične slastice - Tarte Tatin u „Emile Henry četvrtastoj keramičkoj posudi” za slatke i slane tarteve.

Emile Henry četvrtasta keramička posuda idealna je za hrskave složence, gratinirana jela, quicheve, kolače i torte. Tijekom pečenja, ova posuda lagano i ravnomjerno raspoređuje toplinu na sve vrste tijesta, uzrokujući njihovo ravnomjerno pečenje. Zahvaljujući otpornoj unutarnjoj glazuri, gotovi kolači i složenci mogu se poslužiti i rezati izravno u posudi. Posuda se lako pere u perilici posuđa.

Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. U zdjelu prosijemo brašno, dodamo sol, šećer u prahu i pomiješamo sastojke.
  2. Prstima nježno utrljamo komadiće rashlađenog maslaca u brašno dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica.
  3. U zasebnoj zdjelici umutimo jedno jaje i umiješamo ga u smjesu od brašna.
  4. Po potrebi umiješamo jednu žlicu vode te sve premjestimo na radnu površinu i nježno izradimo jednolično tijesto. Gotovo tijesto oblikujemo u kuglu, umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo da miruje najmanje 30-ak minuta. Opcionalno možemo upotrijebiti i kupovno lisnato tijesto.
  5. U posudu iznad vatre stavimo maslac, dodamo šećer i pričekamo da se šećer počne topiti. Zatim dodamo očišćene i narezane jabuke, vanilin šećer i cimet u prahu i sve pirjamo dok jabuke ne počnu mekšati.
  6. Dno Emile Henry Pravokutne posude za tart tanko pospemo nerafiniranim smeđim šećerom i preko njega, po dnu posude dijagonalno u križ slažemo rešetku od trakica tijesta (dio od domaćeg ili kupovnog tijesta potrebno je prethodno narezati na trakice širine 1,5 cm).
  7. Preko rešetke od tijesta zatim ravnomjerno rasporedimo još vruće pirjane jabuke i cijelu površinu prekrijemo cijelim komadom tijesta. Domaće odmoreno tijesto razvaljamo na veličinu nešto veću od površine Emile Henry četvrtaste posude za tarteve, stavimo ga preko jabuka, a rubove tijesta uvinemo uz stijenku posude prema unutra. Kupovno tijesto izvadimo iz pakiranja te učinimo isto kao i s domaćim tijestom.
  8. Tijesto vilicom izbodemo na više mjesta, cijelu površinu premažemo umućenim jajetom i tarte stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C.
  9. Nakon 30-ak minuta, Tarte Tatin izvadimo iz pećnice i ostavimo da odstoji 5-6 minuta. Prije posluživanja Tarte Tatin preokrenemo na pladanj s jabukama okrenutim prema gore. Tarte Tatin se poslužuje vruć ili hladan, s dodatkom šlaga ili bez njega.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:60-90minuta

Najnovije zanimljivosti: