- Almo Čatlak
- 130 min
- 4-6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Teleći lonac
U našem video receptu saznajte kako pripremiti teleći lonac.
Govornici engleskog imaju poseban izraz za hranu koja podsjeća na dom i koja dobro dođe u hladnim zimskim danima – zovu je „comfort food“ – hrana „tješiteljica“. Ovo je pravi primjer takvog jela koje će Vas ugrijati u hladnim i kišnim zimskim danima. Svakako probati.
Teleći lonac - U našem video receptu saznajte kako pripremiti teleći lonac. - teletina ((od lopatice)), luk, korijen celera, češnjak, rajčica (sjeckana), koncentrat rajčice, peršin (sjeckanog), temeljac mesne juhe, kukuruzno brašno, lučice (kiselih), ulje, muškatni oraščić, sol i papar, Meso očistimo od kožica i žilica, narežemo na kocke veličine 2-3 cm i začinimo solju. ; U loncu ugrijemo 2-3 žlice ulja, dodamo meso, sa svih strana ga pržimo po prilici 10-ak minuta, poklopimo lonac i sve zajedno maknemo s vatre. ; U tavu na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo sjeckani luk, naribani korijen celera, protisnemo češnjak i na laganoj vatri pržimo dok malo ne omekša. ; Zatim dodamo sjeckanu rajčicu, koncentrat rajčice, sjeckani peršin, malo naribanog muškatnog oraščića, začinimo solju i paprom, promiješamo i na laganoj vatri pirjamo 1-2 minute. ; Potom tavu maknemo na stranu, a iznad vatre vratimo lonac s prženim mesom i na njega premjestimo pirjano povrće. ; Zatim u lonac ulijemo mesni temeljac, toliko vode da pokrije sastojke, poklopimo i na laganoj vatri kuhamo po prilici jedan i pol sat. ; Pred kraj u zdjelicu s kukuruznim brašnom stavimo nekoliko žlica tekućine od umaka, izmiješamo sastojke i umiješamo ih u lonac s teletinom. ; Odmah zatim u lonac dodamo kisele lučice i sve zajedno na laganoj vatri kuhamo još 10-ak minuta. ; Gotovo jelo posipamo sjeckanim peršinom i možemo poslužiti.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- teletina, 800 g (od lopatice)
- luk, 1 glavica
- korijen celera, 150 g
- češnjak, 2 češnja
- rajčica, 400 g sjeckana
- koncentrat rajčice, 2 žlice
- peršin, 4 žlice sjeckanog
- temeljac mesne juhe, 300 ml
- kukuruzno brašno, 10 g
- lučice, 50 g kiselih
- ulje
- muškatni oraščić
- sol i papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Meso očistimo od kožica i žilica, narežemo na kocke veličine 2-3 cm i začinimo solju.
- U loncu ugrijemo 2-3 žlice ulja, dodamo meso, sa svih strana ga pržimo po prilici 10-ak minuta, poklopimo lonac i sve zajedno maknemo s vatre.
- U tavu na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo sjeckani luk, naribani korijen celera, protisnemo češnjak i na laganoj vatri pržimo dok malo ne omekša.
- Zatim dodamo sjeckanu rajčicu, koncentrat rajčice, sjeckani peršin, malo naribanog muškatnog oraščića, začinimo solju i paprom, promiješamo i na laganoj vatri pirjamo 1-2 minute.
- Potom tavu maknemo na stranu, a iznad vatre vratimo lonac s prženim mesom i na njega premjestimo pirjano povrće.
- Zatim u lonac ulijemo mesni temeljac, toliko vode da pokrije sastojke, poklopimo i na laganoj vatri kuhamo po prilici jedan i pol sat.
- Pred kraj u zdjelicu s kukuruznim brašnom stavimo nekoliko žlica tekućine od umaka, izmiješamo sastojke i umiješamo ih u lonac s teletinom.
- Odmah zatim u lonac dodamo kisele lučice i sve zajedno na laganoj vatri kuhamo još 10-ak minuta.
- Gotovo jelo posipamo sjeckanim peršinom i možemo poslužiti.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:130minuta |