- Almo Čatlak
- 150 min
- 8 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Terina od teletine i puretine
U našem video receptu saznajte kako pripremiti terinu od teletine i puretine.
Terina je jelo vrlo slično pašteti, no od nje se razlikuje po tome što se priprema u specifičnoj istoimenoj posudi, obloženoj slaninom ili nekom drugom vrtom masnoće. Za nju je isto tako karakteristično da se u toj posudi i servira, dok se paštete serviraju stvrdnute i izvađene iz kalupa. U terinu se često dodaje i aspik, tj. slana želatina od mesnog temeljca (ili ako radimo terinu s morskim sastojcima, onda od ribljeg temeljca).
Terina od teletine i puretine - U našem video receptu saznajte kako pripremiti terinu od teletine i puretine. - teletina, pureća prsa, luk, jaje, mileram, zeleni papar, brusnice (sušene), peršin (sjeckanog), temeljac mesne juhe, muškatni oraščić, želatina, sol i papar, Pureća prsa narežemo na kockice i stavimo na stranu. ; Teleće meso i narezani luk pasiramo u multipraktiku. Zatim dodamo jaja i mileram, te dalje pasiramo dok smjesa ne postane jednolična. ; Smjesu zatim premjestimo u praznu zdjelu, dodajemo muškatni oraščić, sušene brusnice, zeleni papar, peršin, sol, svježe mljeveni papar i kockice purećih fileta. Sve zajedno izmiješamo kuhačom u jednoličnu smjesu. ; Terinu odnosno kalup za paštete (volumena 1,5 l), po stjenkama i dnu obložimo tankim kriškama slanine tako da krajevi vise preko ruba zdjele. ; U zdjelu, na slaninu prebacimo nadjev, poravnamo ga i prekrijemo visećim dijelovima slanine (krajeve prema unutra prebacimo preko nadjeva). Terinu zatim prekrijemo aluminijskom folijom i sa svih strana zatvorimo po rubovima. ; Stavimo peći u zagrijanu pećnicu na najnižu prečku, u vodenu kupelj, na 180°C oko dva sata. Nakon toga terinu izvadimo iz pećnice i ostavimo je da se hladi.; Želatinu iz vrećice namočimo u 100 ml mesnog temeljca i otopimo. Stavimo na vatru, miješamo i prije nego provrije maknemo s vatre. Ovako dobiveni aspik pažljivo prelijemo preko terine i ostavimo da se ohladi. ; Paštetu zatim stavimo na par sati u hladnjak da se stvrdne.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- teletina, 1 kg
- pureća prsa, 300 g
- luk, 2 glavice
- jaja, 2
- mileram, 150 ml
- zeleni papar, 1 žličica
- brusnice, 1 žlica sušene
- peršin, 2 žlice sjeckanog
- temeljac mesne juhe, 200 ml
- muškatni oraščić, 1 prstohvat
- želatina, 10 g
- sol i papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Pureća prsa narežemo na kockice i stavimo na stranu.
- Teleće meso i narezani luk pasiramo u multipraktiku. Zatim dodamo jaja i mileram, te dalje pasiramo dok smjesa ne postane jednolična.
- Smjesu zatim premjestimo u praznu zdjelu, dodajemo muškatni oraščić, sušene brusnice, zeleni papar, peršin, sol, svježe mljeveni papar i kockice purećih fileta. Sve zajedno izmiješamo kuhačom u jednoličnu smjesu.
- Terinu odnosno kalup za paštete (volumena 1,5 l), po stjenkama i dnu obložimo tankim kriškama slanine tako da krajevi vise preko ruba zdjele.
- U zdjelu, na slaninu prebacimo nadjev, poravnamo ga i prekrijemo visećim dijelovima slanine (krajeve prema unutra prebacimo preko nadjeva). Terinu zatim prekrijemo aluminijskom folijom i sa svih strana zatvorimo po rubovima.
- Stavimo peći u zagrijanu pećnicu na najnižu prečku, u vodenu kupelj, na 180°C oko dva sata. Nakon toga terinu izvadimo iz pećnice i ostavimo je da se hladi.
- Želatinu iz vrećice namočimo u 100 ml mesnog temeljca i otopimo. Stavimo na vatru, miješamo i prije nego provrije maknemo s vatre. Ovako dobiveni aspik pažljivo prelijemo preko terine i ostavimo da se ohladi.
- Paštetu zatim stavimo na par sati u hladnjak da se stvrdne.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:150minuta |