Terina od teletine i puretine

 • 150 min
 • 8 porcije
 • Vrlo kalorično
 • Zahtjevna priprema
 • Jelo sadrži meso
Terina od teletine i puretine
U našem video receptu saznajte kako pripremiti terinu od teletine i puretine.

Terina je jelo vrlo slično pašteti, no od nje se razlikuje po tome što se priprema u specifičnoj istoimenoj posudi, obloženoj slaninom ili nekom drugom vrtom masnoće. Za nju je isto tako karakteristično da se u toj posudi i servira, dok se paštete serviraju stvrdnute i izvađene iz kalupa. U terinu se često dodaje i aspik, tj. slana želatina od mesnog temeljca (ili ako radimo terinu s morskim sastojcima, onda od ribljeg temeljca).

Terina od teletine i puretine - U našem video receptu saznajte kako pripremiti terinu od teletine i puretine. - teletina, pureća prsa, luk, jaje, mileram, zeleni papar, brusnice (sušene), peršin (sjeckanog), temeljac mesne juhe, muškatni oraščić, želatina, sol i papar, Pureća prsa narežemo na kockice i stavimo na stranu. ; Teleće meso i narezani luk pasiramo u multipraktiku. Zatim dodamo jaja i mileram, te dalje pasiramo dok smjesa ne postane jednolična. ; Smjesu zatim premjestimo u praznu zdjelu, dodajemo muškatni oraščić, sušene brusnice, zeleni papar, peršin, sol, svježe mljeveni papar i kockice purećih fileta. Sve zajedno izmiješamo kuhačom u jednoličnu smjesu. ; Terinu odnosno kalup za paštete (volumena 1,5 l), po stjenkama i dnu obložimo tankim kriškama slanine tako da krajevi vise preko ruba zdjele. ; U zdjelu, na slaninu prebacimo nadjev, poravnamo ga i prekrijemo visećim dijelovima slanine (krajeve prema unutra prebacimo preko nadjeva). Terinu zatim prekrijemo aluminijskom folijom i sa svih strana zatvorimo po rubovima. ; Stavimo peći u zagrijanu pećnicu na najnižu prečku, u vodenu kupelj, na 180°C oko dva sata. Nakon toga terinu izvadimo iz pećnice i ostavimo je da se hladi.; Želatinu iz vrećice namočimo u 100 ml mesnog temeljca i otopimo. Stavimo na vatru, miješamo i prije nego provrije maknemo s vatre. Ovako dobiveni aspik pažljivo prelijemo preko terine i ostavimo da se ohladi. ; Paštetu zatim stavimo na par sati u hladnjak da se stvrdne.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
 1. Pureća prsa narežemo na kockice i stavimo na stranu.
 2. Teleće meso i narezani luk pasiramo u multipraktiku. Zatim dodamo jaja i mileram, te dalje pasiramo dok smjesa ne postane jednolična.
 3. Smjesu zatim premjestimo u praznu zdjelu, dodajemo muškatni oraščić, sušene brusnice, zeleni papar, peršin, sol, svježe mljeveni papar i kockice purećih fileta. Sve zajedno izmiješamo kuhačom u jednoličnu smjesu.
 4. Terinu odnosno kalup za paštete (volumena 1,5 l), po stjenkama i dnu obložimo tankim kriškama slanine tako da krajevi vise preko ruba zdjele.
 5. U zdjelu, na slaninu prebacimo nadjev, poravnamo ga i prekrijemo visećim dijelovima slanine (krajeve prema unutra prebacimo preko nadjeva). Terinu zatim prekrijemo aluminijskom folijom i sa svih strana zatvorimo po rubovima.
 6. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu na najnižu prečku, u vodenu kupelj, na 180°C oko dva sata. Nakon toga terinu izvadimo iz pećnice i ostavimo je da se hladi.
 7. Želatinu iz vrećice namočimo u 100 ml mesnog temeljca i otopimo. Stavimo na vatru, miješamo i prije nego provrije maknemo s vatre. Ovako dobiveni aspik pažljivo prelijemo preko terine i ostavimo da se ohladi.
 8. Paštetu zatim stavimo na par sati u hladnjak da se stvrdne.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 23
Rating: 4.52
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:150minuta

Najnovije zanimljivosti: