- Almo Čatlak
- 180 min
- 10-12 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Torta Makarana
U našem video receptu saznajte kako pripremiti tortu Makarana.
Ako Vas zanima kako se jelo u gospodskim kućama u Makarskoj, na pravom ste mjestu jer je ova torta jedno od najpoznatijih jela makarske gastronomske tradicije. Profinjena aroma badema zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Torta Makarana - U našem video receptu saznajte kako pripremiti tortu Makarana. - Za tijesto:: oštro brašno, glatko brašno, šećer u prahu, sol, maslac ((u kockicama)), jaje, maraskino, Za nadjev:: bademi, jaje, šećer, maslac (pročišćenog), naranča, limun, aroma vanilije, maraskino (60 ml maraskina), Prije svega bademe prokuhamo nekoliko minuta u vreloj vodi (da im omekša kožica), zatim ih ocijedimo i ogulimo. Oguljene bademe po potrebi osušimo kuhinjskom krpom i u vrućoj tavi cijelu količinu postupno pržimo do svjetlo smeđe boje (pazimo da ne zagore). Pržene bademe ostavimo da se ohlade, te ih sameljemo ili usitnimo u sjekaču. ; Zatim u zasebnu zdjelu prosijemo oba brašna i šećer u prahu, posolimo, sve zajedno malo izmiješamo pjenjačom, te dodajući kockice ohlađenog maslaca prstima nježno utrljavamo sastojke dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica. Potom u zdjelu dodamo umućeno jaje, maraskino, sve zajedno malo izmiješamo žlicom, te rukama izradimo tijesto u oblik kugle (tijesto mijesimo vrlo nježno kako bi kasnije dobili što mekanije pečeno tijesto). Dobivenu kuglu omotamo prozirnom kuhinjskom folijom, te stavimo na stranu da se odmara 30-ak minuta. ; Za to vrijeme u dvije zasebne zdjele odvojimo žumanjke od bjelanjaka. U zdjelu s žumanjcima dodamo šećer i sve zajedno ručnim mikserom izradimo u pjenastu kremu. U dobivenu kremu dodamo rastopljeni pročišćeni maslac, naribanu koricu limuna i naranče, aromu vanilije, ulijemo maraskino i sve zajedno dobro uzmiješamo. Zatim postupno u smjesu umiješamo pripremljene bademe, te sok od limuna i naranče (sok dodajemo polagano da nam smjesa ne bude previše rijetka). ; Od bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg, te i njega nježno umiješamo u smjesu s bademima (prvo jedan manji dio žustro pomiješamo sa smjesom, a zatim ostatak nježno da kolač bude rahli). ; Odmoreno tijesto izvaljamo na debljinu, po prilici 4-5 milimetara, te njime obložimo kalup za tortu. Kalup za tortu s tijestom punimo pripremljenom smjesom i sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C. ; Nakon 45 minuta tortu izvadimo iz pećnice i po njoj pomoću tučenog bjelanjaka priljepimo polovice badema u raznim oblicima poput cvjetića i sl. (tortu Makaranu po želji možemo ukrašavati i trakicama od prhkog tijesta u oblik rombova koje ukrašavamo bademima). ; Zatim tortu vratimo u pećnicu, temperaturu smanjimo na 150°C i pečemo još 30-ak minuta. Gotovu tortu izvadimo iz pećnice, ostavimo je da se potpuno ohladi, te je premjestimo na prikladan tanjur na kojem ćemo je poslužiti.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- Za tijesto:
- oštro brašno, 150 g
- glatko brašno, 150 g
- šećer u prahu, 20 g
- sol, 1 žličica
- maslac, 150 g (u kockicama)
- jaje, 1
- maraskino, 20 ml
- Za nadjev:
- bademi, 650 g
- jaja, 10
- šećer, 650 g
- maslac, 30 g pročišćenog
- naranča, 1
- limun, 1
- aroma vanilije, 6 ml
- maraskino, 60 ml 60 ml maraskina
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Prije svega bademe prokuhamo nekoliko minuta u vreloj vodi (da im omekša kožica), zatim ih ocijedimo i ogulimo. Oguljene bademe po potrebi osušimo kuhinjskom krpom i u vrućoj tavi cijelu količinu postupno pržimo do svjetlo smeđe boje (pazimo da ne zagore). Pržene bademe ostavimo da se ohlade, te ih sameljemo ili usitnimo u sjekaču.
- Zatim u zasebnu zdjelu prosijemo oba brašna i šećer u prahu, posolimo, sve zajedno malo izmiješamo pjenjačom, te dodajući kockice ohlađenog maslaca prstima nježno utrljavamo sastojke dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica. Potom u zdjelu dodamo umućeno jaje, maraskino, sve zajedno malo izmiješamo žlicom, te rukama izradimo tijesto u oblik kugle (tijesto mijesimo vrlo nježno kako bi kasnije dobili što mekanije pečeno tijesto). Dobivenu kuglu omotamo prozirnom kuhinjskom folijom, te stavimo na stranu da se odmara 30-ak minuta.
- Za to vrijeme u dvije zasebne zdjele odvojimo žumanjke od bjelanjaka. U zdjelu s žumanjcima dodamo šećer i sve zajedno ručnim mikserom izradimo u pjenastu kremu. U dobivenu kremu dodamo rastopljeni pročišćeni maslac, naribanu koricu limuna i naranče, aromu vanilije, ulijemo maraskino i sve zajedno dobro uzmiješamo. Zatim postupno u smjesu umiješamo pripremljene bademe, te sok od limuna i naranče (sok dodajemo polagano da nam smjesa ne bude previše rijetka).
- Od bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg, te i njega nježno umiješamo u smjesu s bademima (prvo jedan manji dio žustro pomiješamo sa smjesom, a zatim ostatak nježno da kolač bude rahli).
- Odmoreno tijesto izvaljamo na debljinu, po prilici 4-5 milimetara, te njime obložimo kalup za tortu. Kalup za tortu s tijestom punimo pripremljenom smjesom i sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C.
- Nakon 45 minuta tortu izvadimo iz pećnice i po njoj pomoću tučenog bjelanjaka priljepimo polovice badema u raznim oblicima poput cvjetića i sl. (tortu Makaranu po želji možemo ukrašavati i trakicama od prhkog tijesta u oblik rombova koje ukrašavamo bademima).
- Zatim tortu vratimo u pećnicu, temperaturu smanjimo na 150°C i pečemo još 30-ak minuta. Gotovu tortu izvadimo iz pećnice, ostavimo je da se potpuno ohladi, te je premjestimo na prikladan tanjur na kojem ćemo je poslužiti.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:180minuta |