- Fina Malinić
- 55 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Gibanica ili gužvara je slojevita pita sa sirom koja je raširena u hrvatskoj kuhinji i susjednim zemljama.
Tradicionalna gibanica
Popularnost: |
|
U našem receptu pogledajte kako se priprema Tradicionalna gibanica.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- kore za savijače, 500 g debele
- svježi kravlji sir, 500 g
- ulje, 1 dl
- prašak za pecivo, 1 vrećica
- jaja, 3
- mineralna voda, 3 dl
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Izgnječite sir i potom mu dodajte prethodno izmučena jaja.
- U dobivenu smjesu stavite prašak za pecivo, 0.5 dl ulja i sastojke dobro izmiješajte dok se masa ne sjedini.
- U sjedinjenu smjesu dodajte pola čaše mineralne vode.
- Lim za pečenje premažite s uljem. Ostatak ulja pomiješajte s 1 dl mineralne vode.
- Na dnu lima za pečenje poredajte dvije kore i premažite ih smjesom ulja i meneralne vode. Zatim uzmite koru po koru i zgužvanu utapajte u pripremljenu smjesu od sira i jaja. Natopljene kore slažite jednu do druge u lim za pečenje. Pripazite da vam kore nisu previše zbijene niti natopljene s previše fila.
- Kad popunite lim za pečenje zgužvanim korama, preklopite ih s još dvije kore, jednu preko druge.
- U zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite gibanicu oko 45 minuta.
|
Vrijeme pripreme:55minuta |