- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Zagrebački valjušci
Saznajte kako pripremiti zagrebačke valjuške u našem video receptu.
Kad god radimo nešto novo, preuzimamo rizik. Da nije baš uvijek tako uvjerit ćete se ako za svoje ukućane pripremite ovo sjajno i pomalo zaboravljeno tradicionalno zagrebačko jelo. Neobični umak daje mu jedinstvenu aromu, a vi ćete imati još jedno jelo na vašem repertoaru koje ćete često kuhati.
Zagrebački valjušci - Saznajte kako pripremiti zagrebačke valjuške u našem video receptu. - junetina (mljevene), kruh (suhi), kiselo vrhnje, brašno, jaje, krušne mrvice, peršin (sjeckanog), ulje, sol i papar, prilog, Umak:: maslac, brašno, mlijeko, češnjak, kiselo vrhnje, Suhu krišku kruha bez kore narežemo na kockice i natopimo sa 1 dl kiselog vrhnja da omekša pa sve zajedno dobro izmiješamo u kompaktnu smjesu. ; Dodajemo svježe mljeveno meso, jedno jaje, pola žlice nasjeckanog peršina, začinimo solju i paprom pa sve zajedno dobro izmiješamo.; Od pripremljene mesne smjese među dlanovima oblikujemo valjuške veličine 5, a debljine 1,5 cm. ; Potom valjuške redom uvaljamo u brašno, razmućeno jaje pa u mrvice. Pržimo ih u dubokom ulju do zlatno žute boje. ; U posebnom loncu na 20 g maslaca popržimo 20 g brašna. ; Maknemo sa vatre i uz stalno miješanje postupno dodajemo 3 dl vrućeg mlijeka (pazimo da nam ne ostanu grudice), začinimo protisnutim češnjakom, solju i paprom, vratimo iznad vatre, i uz stalno miješanje zakipimo. Zatim snizimo temperaturu i polagano kuhamo dok ne postignemo željenu gustoću. ; Pred kraj umaku dodajemo 3 dl kiselog vrhnja i žličicu nasjeckanog peršinovog lista, promiješamo, i u umaku nakratko natopimo pržene valjuške.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- junetina, 750 g mljevene
- kruh, 1 kriška suhi
- kiselo vrhnje, 1 dl
- brašno, 4 žlice
- jaja, 2
- krušne mrvice, 4 žlice
- peršin, 2 žličice sjeckanog
- ulje
- sol i papar
- prilog
- Umak:
- maslac, 20 g
- brašno, 20 g
- mlijeko, 3 dl
- češnjak, 1 režanj
- kiselo vrhnje, 3 dl
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Suhu krišku kruha bez kore narežemo na kockice i natopimo sa 1 dl kiselog vrhnja da omekša pa sve zajedno dobro izmiješamo u kompaktnu smjesu.
- Dodajemo svježe mljeveno meso, jedno jaje, pola žlice nasjeckanog peršina, začinimo solju i paprom pa sve zajedno dobro izmiješamo.
- Od pripremljene mesne smjese među dlanovima oblikujemo valjuške veličine 5, a debljine 1,5 cm.
- Potom valjuške redom uvaljamo u brašno, razmućeno jaje pa u mrvice. Pržimo ih u dubokom ulju do zlatno žute boje.
- U posebnom loncu na 20 g maslaca popržimo 20 g brašna.
- Maknemo sa vatre i uz stalno miješanje postupno dodajemo 3 dl vrućeg mlijeka (pazimo da nam ne ostanu grudice), začinimo protisnutim češnjakom, solju i paprom, vratimo iznad vatre, i uz stalno miješanje zakipimo. Zatim snizimo temperaturu i polagano kuhamo dok ne postignemo željenu gustoću.
- Pred kraj umaku dodajemo 3 dl kiselog vrhnja i žličicu nasjeckanog peršinovog lista, promiješamo, i u umaku nakratko natopimo pržene valjuške.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:45minuta |