Patlidžan se ističe sa svojom izdašnom i spužvastom teksturom bogatom s čak 92% vode, stoga je odličan za konzumiranje u ljetnim mjesecima.
Patlidžan je bogat vitaminom B, fitonutrijentima koji posjeduju antioksiditivna i protuupalna svojstva. Povoljno djeluje na zdravlje crijeva i reguliranje kolesterola i šećera u krvi.
Odlično se slaže s povrćem poput paprika, tikvica i gljiva. Najčešće se priprema pohan ili na žaru.
Zbog svoje moći upijanja masnoća, potrebno je pripaziti s količinom ulja koja se koristi u termičkoj obradi patlidžana.

File bijele ribe na posteljici od povrća
40 min

Rajčice nadjevene na alžirski način
40 min

Svinjski medaljoni na posteljici od povrća
40 min

Svinjski medaljoni i povrće s grila
25 min

Musaka s junetinom i mini rajčicama
60 min

File škarpine s blitvom, na posteljici od patlidžna i tikvica
45 min

Filet škarpine na posteljici od povrća
45 min

Svitci od patlidžana s puretinom
30 min

Fileti kornatske hame na posteljici od patlidžana i mente
40 min

Polpete od purećeg mesa s patliđanima, paprikama i tikvicama
45 min