4 situacije u kojima ne bi smjeli piti kavu!

Kava bi mogla biti jedini porok koji je zapravo dobar za naše zdravlje – veliki broj istraživanja povezuje kavu sa smanjenim rizikom od demencije, ubrzanjem metabolizma i smanjenim rizikom od dobivanja raka.

Naravno, tu je i dodatna energija koja nas pokreće ujutro i pomaže nam preživjeti beskrajne padove energije tijekom dana. Međutim, postoje i neki malo manje dobri efekti kave, odnosno situacije u kojima bi trebali izbjegavati, ili barem smanjti konzumaciju kave. U suprotnom bi mogli iskusiti neugodne nuspojave kao što su tjeskoba i premorenost (unatoč kofeinu). U nastavku saznajte u koje 4 situacije bi kava mogla napraviti više štete nego koristi.

Ako je kava prevruća

Umjesto da gucnete malo kave čim je gotova, najprije pričekajte da se malo ohladi. Prema novom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, konzumacija napitaka toplijih od 65ºC može povisiti rizik od raka jednjaka. Dodavanjem mlijeka ili vrhnja za kavu možete sniziti temperaturu za nekoliko stupnjeva, no najbolje rješenje ipak je strpljenje. Jednostavno pričekajte nekoliko minuta kako bi vaša kava postigla temperaturu koja je sigurna za konzumaciju.

Ako ste skloni anksioznosti

Ako se osjećate kao da ste “na rubu”, ispijanje još jedne šalice kave moglo bi vam stvoriti dodatan problem. Kofein ima stimulativni učinak na živčani sustav jer potiče izlučivanje kortizola (hormona stresa), koji može pogoršati tjeskobu i probleme sa spavanjem (ovi efekti najizraženiji su kod osoba s napadima panike i socijalnom fobijom). Kako bi smanjili utjecaj kofeina pokušajte smanjiti količinu kofeina koju konzumirate, a posljednju šalicu kave popijte najkasnije 6 sati prije odlaska na spavanje.

kava

Nakon neprospavane noći

Kava se može činiti kao prirodno rješenje za neprospavanu noć, ali ona vam može pomoći samo do određene granice. Nova istraživanja pokazuju kako kofein prestaje biti efektivan način da se razbudite ako ste više od 3 uzastopne noći spavali manje od 5 sati. Razlog je činjenica da tako malo sna uzrokuje pad vaših mentalih sposobnosti koje ni najveća količina kofeina ne može popraviti. Ako ne uspijevate odspavati barem 7 sati svake noći, možda je najbolje da potpuno preskočite kavu, a kada vam razina energije padne pokušate kratko odspavati (oko 20-ak minuta).

Čim se probudite

Ispijanje kave u 7 sati ujutro neće puno utjecati na razinu vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišoj razini upravo kada se probudite, zbog čega ćete dobiti prirodan nalet energije. Stručnjaci se slažu da je najbolje vrijeme za konzumiranje kave između 10 i 12 sati, kada razina kortizola (hormona stresa) počinje opadati. Na ovaj ćete način iskoristiti prirodan nalet energije koji se događa ujutro i “sačuvati” kofein za kasnije.

Koliko kave kozumirate svakog dana? Podijelite u komentarima.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

4.20 / 5 (35 votes)
Facebooktwitterpinterestmail

Najnovije zanimljivosti: