5 najgorih začina koje možete konzumirati i njihove zdrave alternative

Čini se kako začini poput kečapa i majoneze ne igraju veliku ulogu u našoj prehrani, no većina ljudi konzumira ih više nego što su možda svjesni. Stoga je jako važno obratiti pažnju na njihove sastojke.

Jednom kada saznate što se u njima nalazi otkrit ćete neke prilično neukusne i nerazumljive sastojke. U nastavku saznajte kojih bi 5 popularnih namaza i začina zapravo trebali izbaciti iz svoje prehrane, i zamijeniti ih zdravijim varijantama.

Kečap

kecap

Možda se priprema od rajčica, ali to ne znači da kečap možemo staviti u kategoriju povrća. Razmislite samo o činjenici da 2 žlice kečapa sadrže gotovo 8 grama šećera, zbog čega bi se kečap možda bolje uklopio u kategoriju slatkiša. Najgore od svega, kupovni kečap svoj slatki okus najčešće dobiva iz visoko fruktoznog kukuruznog sirupa, a ne jednostavnog (i malo manje groznog) običnog šećera. Ako ne možete živjeti bez okusa rajčice, pokušajte nabaviti organsku verziju pripremljenu s pravim šećerom, ili jednostavno narežite svježu rajčicu.

Umak za roštilj

umak-za-rostilj

Kupovni umak za roštilj, baš poput kečapa, prepun je šećera i visoko fruktoznog kukuruznog sirupa (2 žlice sadrže čak 12 grama šećera). Još je gora činjenica da većina kupovnih umaka za roštilj svoju prepoznatljivu boju dobiva od umjetnih bojila, a ona sadrže kemikalije koje se sve češće opisuju kao kancerogene. Sljedeći put kada budete roštiljali razmislite o pripremi domaćeg umaka za roštilj, jer ćete tamo sami moći kontrolirati sastojke.

Lagani preljev za salatu

preljev-za-salatu

Možda ćete uštedjeti nešto kalorija ako odaberete lagani preljev sa salatu umjesto običnog, ali tako ćete istovremeno natopiti svoje povrće šećerom i ostalim sumnjivim sastojcima. Većina laganih preljeva prepuna je šećera koji preljevu daje okus bez masnoća, a svoju gustoću dobivaju od dodanih zgušnjivača i emulgatora. Najgore od svega – propustit ćete brojne nutrijente iz povrća budući da je upravo mast potrebna našem tijelu kako bi apsorbiralo vitamine iz povrća. Odjednom se dobro staro maslinovo ulje i malo octa ne čine tako dosadnima, zar ne?

Majoneza

majoneza

Dvije žlice majoneze sadrže čak 200 kalorija, no još veći problem leži u činjenici da se većina majoneza priprema sa sojinim uljem, koje se najčešće dobiva iz genetski modificirane soje. Kada se uspoređuje s ostalim uljima, čini se da sojino ulje može povećati rizik od pretilosti i dijabetesa. Ako želite kremasti dodatak za svoj sendvič pokušajte majonezu zamijeniti humusom, zgnječenim avokadom ili organskom majonezom pripremljenom s uljem avokada.

Tartar

tartar-umak

Budući da se najčešće radi o običnoj majonezi pomiješanoj s kiselim krastavcima, većina kupovnih tartar umaka u sebi sadrži jednake loše stvari kao i majoneza. Problem je i činjenica da se tartar najčešće konzumira s prženom morskom hranom što čini vrlo ukusan, ali ne naročito zdrav obrok.

Koji od ovih začina najviše volite? Podijelite u komentarima.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

2.90 / 5 (21 votes)

Najnovije zanimljivosti: