Vjerojatno smo svi odrasli slušajući kako prerađena hrana nije dobra za nas, te kako je cjelovita, sirova hrana bolja alternativa.
Nemamo uvijek vremena ili novca za pripremu dobrih i zdravih obroka, no moguće je odabrati hranu koja je prerađena i zdrava u isto vrijeme. Iako su namirnice na sljedećem popisu na neki način promijenjene, još uvijek sadrže veliku količinu hranjivih tvari stoga neke dosad vjerojatno niste ni smatrali prerađenima.
Grčki jogurt
Svi jogurti su odličan izvor kalcija, kalija i ostalih važnih nutrijenata, međutim grčki jogurt je posebna vrsta. Gušći je i kremastiji od običnih jogurta zbog manjeg udjela tekuće sirutke, ne sadrži dodane šećere te ima veći udio proteina zbog čega ćete dulje ostati siti.
Grah iz konzerve
Iako sušeni grah u sebi sadrži više hranjivih tvari i manju količinu natrija od graha iz konzerve, konzervirana varijanta i dalje je zdrav dodatak brzinskom obroku. Kako bi smanjili količinu natrija, a da pritom ne žrtvujete hranjive tvari, odaberite varijantu bez soli.
Maslac od kikirikija
S čak 180-210 kalorija po porciji, maslac od kikirikija ne čini se kao pretjerano zdrava opcija. Međutim, sadrži vlakna i proteine stoga ćete dulje vremena biti siti. Maslac od kikirikija sadrži masti koje su dobre za vaše srce, te je bogat hranjivim tvarima koje mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa.
Riba iz konzerve
Iako riba iz konzerve i svježa riba sadrže slične količine nutrijenata, postoje neke koristi koje možete dobiti samo konzumacijom ribe iz konzerve. Primjerice, nedavna studija otkrila je da losos iz konzerve sadrži veću količinu omega-3 masnih kiselina nego svježi losos.
Humus
Humus je jednostavan namaz pripremljen od slanutka, maslinovog ulja, limunovog soka i soli. Sadrži veliku količinu proteina i željeza koji će vam pomoći obuzdati glad i povećati razinu energije, a to vam može pomoći pri gubitku neželjenih kilograma.
Marinara umak
Ovaj prerađeni umak od rajčice obično se koristi kao umak za tjesteninu, i odličan je izvor korisnih tvari uključujući vitamine C i A, te željezo. Prema nekim istraživanjima, marinara umak može umanjiti rizik od hipertenzije kod osoba s dijabetesom tipa 2.
Sir
Sir je namirnica koju mnogi ljudi ne smatraju zdravom, no on sadrži jako puno hranjivih tvari kao što su kalcij, cink, fosfor te vitamin B12.
Konzumirate li često neku od ovih namirnica? Podijelite u komentarima.