Voće čini važan dio uravnotežene prehrane jer sadrži razne vitamine i minerale, a konzumacijom voća smanjuje se rizik od raznih oboljenja, povišenog krvnog tlaka pa čak i nekih vrsta raka.
Konzumacijom jagoda zapravo dobivamo ogroman broj koristi za naše zdravlje, stoga bi definitivno trebale postati sastavni dio vaše prehrane (barem dok traje njihova sezona). Ako niste uvjereni pročitajte sljedećih 8 razloga zbog kojih će jagode postati vaše novo omiljeno voće.
Pune su antioksidansa
Jagode spadaju u hranu s najvećom koncentracijom antioksidansa, a oni su važni jer štite naše stanice od posljedica raznih bolesti i općenito nas održavaju zdravima.
Prirodno izbjeljuju zube
Jagode sadrže jabučnu kiselinu koja je poznata kao prirodni izbjeljivač.
Odličan su izvor vitamina C
Iako ga obično povezujemo s narančama, jagode zapravo sadrže više vitamina C te su puno bolja alternativa. S jagodama možete jačati svoj imunološki sustav dok u isto vrijeme uživate u slatkoj, ukusnoj užini.
Jačaju zdravlje vaše kose
Ako su vam dosadili razni kemijski preparati za ispucanu i oštećenu kosu napravite kašu od jagoda, dodajte malo ulja čajevca i namažite duž cijelog vlasišta. Vaša kosa bit će mekana, sjajna i bez prhuti.
Mogu povećati vašu energiju
Jagode su prepune hranjivih tvari, a zbog prirodnih šećera i ugljikohidrata koji se nalaze u njima imat ćete energije tijekom cijeloga dana.
Pomažu pri sagorijevanju masnoća
Jagode sadrže antocijanine (koji pomažu u sagorijevanju nakupljenih masnoća) i dušikove spojeve koji pomažu cirkulaciji u našem tijelu (a ona je nužna za gubitak kilograma).
Pomažu regulirati šećer u krvi
Jagode značajno smanjuju nagle promjene razine šećera u krvi, stoga se često preporučuju dijabetičarima. Iako se često misli kako sadrže puno šećera zapravo su bogate vlaknima, vodom, te sadrže jako malo kalorija.
Čiste kožu i sprečavaju nastanak akni
Jagode sadrže alfa-hidroksi kiselinu koja pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože i čišćenju, te salicilnu i elaginsku kiselinu koje pomažu pomladiti kožu i zategnuti pore.
Kako najviše volite jagode? Sirove ili kao sastojak u nekom jelu? Podijelite u komentarima.