Do sada ste vjerojatno saznali da od hrane pripremljene u mikrovalnoj pećnici nećete dobiti rak, vaša hrana neće biti napunjena otrovnim česticama niti će nutrijenti iz hrane nestati.
Priprema hrane u mikrovalnoj pećnici potpuno je sigurna, barem većinu vremena. Međutim, postoje stvari koje bi svakako trebali držati dalje od mikrovalne ako želite izbjeći eksplozije, pojavu čudnih bakterija, vatru i curenje kemikalija po vašoj hrani! U nastavku saznajte kojih 8 stvari i namirnica nikada ne smijete koristiti u mikrovalnoj pećnici.
Jaja
Jaja možete pripremati u mikrovalnoj pećnici dok god su prethodno razbijena. Ako pokušate pripremiti kuhana jaja, voda iz jajeta pretvorit će se u paru koja će se skupljati ispod ljuske. Kada se to dogodi, pripremite se na eksploziju i komade jaja po cijeloj unutrašnjosti vaše mikrovalne pećnice.
Papirnate vrećice
Ako ste ljubitelj kokica iz mikrovalne, pripremite se na loše vijesti. Obične papirnate vrećice nisu ništa bolja alternativa kupovnim kokicama u vrećici koje su krcate kemikalijama. Bilo kakvo ljepilo ili tinta na vrećici mogu ispustiti otrovnu paru kada su izloženi visokim temperaturama. Također, postoji i opasnost da se vaša vrećica zapali tijekom cijelog ovog procesa.
Voće
Baš poput jaja, i voće sadrži veliku količinu vode koja se može pretvoriti u vodenu paru i nakupljati sve dok se dogodi jako neuredna eksplozija unutar vaše mikrovalne pećnice. Možda se grijanje voća u mikrovalnoj pećnici ne čini kao logičan izbor, no sve više novih recepata savjetuje upravo takvu pripremu. Ako ih želite isprobati, svakako prvo narežite voće na kriške – iako će udio vode ostati jednak, na ovaj način vodena para ne može ostati zarobljena ispod kore.
Smrznuto meso
Mikrovalna pećnica može biti jedini spasitelj ako je vrijeme za pripremu ručka, a upravo ste se sjetili da niste odmrznuli meso koje ćete pripremati. No osim u slučaju da ćete odmah pripremiti odmrznuto meso, izbjegavajte ovu metodu. Korištenje mikrovalne pećnice može dovesti do toga da određeni dijelovi mesa postanu topli, što može dovesti do razvoja bakterija. Ako meso ne pripremite odmah, velika je šansa da će se pokvariti.
Hrana u plastičnim posudama
Plastične posude i folija predstavljaju očit rizik od topljenja ako se predugo griju u mikrovalnoj pećnici. No ako planirate brzinski podgrijati hranu u plastičnoj posudi omotanoj prozirnom folijom, i dalje se radi o potencijalno lošoj ideji. Plastične posude u sebi sadrže kemikalije koje mogu iscuriti u vašu hranu, stoga plastične zamijenite staklenim ili keramičkim posudama, ako želite prekriti hranu koristite papirnate ubruse.
Ulje
Iako većina recepata od vas neće tražiti da podgrijavate ulje u mikrovalnoj pećnici, možda ćete poželjeti sami napraviti ulje za masažu ili neki drugi proizvod za njegu tijela. Iako ova metoda nije pretjerano opasna, nije ni pretjerano učinkovita. Naime, mikrovalna pećnica grije hranu i tekućinu tako da šalje elektromagnetske valove kroz čestice vode, zbog čega one vibriraju i zagrijavaju se. No budući da ulje gotovo uopće ne sadrži vodu, na ovaj se način neće puno ugrijati.
Hrana u aluminijskoj foliji
Najjednostavnije rečeno, grijanjem aluminijske folije mogu nastati iskre koje će u puno slučajeva izazvati požar. Ako želite podgrijati ostatke hrane od prošlog obroka obavezno ih najprije izvadite iz folije.
Ništa
Osim ako ne planirate kupiti novu mikrovalnu pećnicu, izbjegavajte paljenje kad se u njoj ništa ne nalazi. Iako se čini očito, postoje slučajevi u kojima su ljudi palili praznu mikrovalnu nakon čega bi se ona pregrijala i jednostavno ugasila. Zašto se to događa? Budući da već spomenuti elektromagnetski valovi putuju molekulama vode, kada je mikrovalna pećnica prazna u njoj nema ničega da apsorbira te valove, što može dovesti do potencijalne katastrofe.
Koliko često koristite mikrovalnu pećnicu? Podijelite u komentarima.