Kako roštiljati bez pravog roštilja?

rostiljanje

Ljeto je najčešće sinonim za sezonu roštiljanja, ali iako bi svi vjerojatno voljeli baciti koji odrezak na klasični roštilj neki ljudi jednostavno nemaju tu mogućnost. Mali stan bez dvorišta ili nedovoljno novca samo su neki od razloga…

Za sve vas koji se pronalazite u ovom opisu imamo jako dobru vijest: Zapravo vam ne treba roštilj za pripremu jela s roštilja! Uz pravi alat i sastojke možete bez problema pripremiti hamburgere, odreske, piletinu, ribu i mnoštvo drugih jela bez napuštanja svoje kuhinje. Okus možda neće biti potpuno isti, ali bit će jako blizu. Kako bi uživali u blagodatima roštiljanja u svojoj kuhinji dovoljno je slijediti sljedeća tri koraka!

Uložite u pravu grill tavu

grill-tava

Pod tim se podrazumijeva grill tava od lijevanog željeza. Takva tava brzo će postići pravu temperaturu, jednako raspoređivati toplinu, pa čak i ostaviti one poznate crne tragove od roštiljanja.

Iskoristite rijetko korištene mogućnosti svoje pećnice

pecnica

Ako ne želite napuniti cijelu kuhinju dimom, pećnica je vaš najbolji izbor. Grijač pećnice zapravo djeluje kao naopaki roštilj – umjesto da toplina dolazi odozdo ona dolazi odozgo. Svaka pećnica je drugačija, no najbolje bi bilo postaviti rešetku 15-ak centimetara od grijača. Zatim jednostavno stavite hranu na lim za pečenje, postavite ga na rešetku i preokrenite hranu kada je napola gotova kao što bi to radili na roštilju. Većinu odrezaka i pljeskavica trebali bi peći 4-5 minuta sa svake strane.

Koristite prave sastojke kako bi dobili pravi okus

umaci-za-rostilj

Bilo da koristite grill tavu ili pećnicu, primijetit ćete nedostatak onog pomalo dimljenog okusa hrane s roštilja. No dobra vijest je da s pravim začinima možete dobiti okus koji vam nedostaje. Pripremite chipotle umak za roštilj kako bi dobili pravi dimljeni pikantni okus, a ako želite blažu varijantu koristite dimljenu papriku u prahu koju možete nabaviti u raznim varijacijama.

Kako ste se do sada snalazili bez roštilja? Podijelite u komentarima.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

3.46 / 5 (13 votes)

Najnovije zanimljivosti: