Na nesreću svakoga tko je barem jednom radio u restoranu ne postoje pisana pravila o tome kako se trebamo ponašati kada jedemo izvan svoja četiri zida.
Velik broj odraslih ljudi i dalje nema vještine potrebne za pravilno naručivanje i konzumiranje hrane, no budite bez brige – u nastavku donosimo popis stvari koje nikada ne biste trebali raditi u restoranima.
Nemojte uspoređivati hranu s ostalim restoranima
Možda ćete teško zaboraviti na najbolja rebarca koja ste ikad probali, ali zanovijetanje kako je hrana s roštilja bolja u drugom restoranu samo će pokvariti okus svima oko vas.
Nemojte blokirati prolaz konobarima
Restorani zarađuju novac tako da ljudi sjede za stolovima i jedu hranu, stoga ima smisla nagurati što je moguće više stolova u prostoriju. Nažalost, to ne ostavlja mnogo prostora za kretanje s pladnjevima hrane, stoga imajte razumijevanja prema svojim konobarima i nemojte blokirati njihove prolaze.
Nemojte slijepo sipati sol i papar na glavno jelo
Doista nema razloga automatski pustiti oblak začina na jelo koje je pripremio profesionalac. Najprije probajte hranu a tek onda (po potrebi) stavite dodatne začine.
Nemojte pustiti dijete da trči po cijeloj prostoriji
Svi smo barem jednom doživjeli ovu situaciju, stoga ako imate malu djecu s puno energije razmislite je li restoran najbolje okruženje za njih.
Nemojte naručivati sulude stvari koje nisu na meniju
Mame će rado maknuti koricu sa sendviča ili će nadjeve za pizzu staviti na pecivo, ali nemojte očekivati da će šef kuhinje učiniti isto.
Nemojte tražiti punjač za mobitel
Sve dok netko ne osmisli bateriju koja traje zauvijek postojat će šansa da će nam se mobitel ugasiti baš kada ga najviše trebamo, ali restoran nije kiosk za punjenje mobitela. U opisu posla današnjih konobara ne nalazi se čuvanje mobitela koji se puni na šanku, stoga tako nešto nemojte ni tražiti.
Nemojte telefonirati dulje od 30 sekundi
Naravno da se ponekad jednostavno moramo javiti na telefon, ali nemojte u detalje ulaziti u nogometnu utakmicu dok vas sluša 50 ostalih gostiju. Otiđite od stola ili pokušajte brzo završiti razgovor.
Nemojte zauzeti stol bez dopuštenja
Kao što postoje pravila na cesti, tako i restorani imaju sistem kojim kontroliraju količinu ljudi koja se nalazi u njihovom prostoru.
Nemojte naručiti desert nakon zatvaranja
Zbog kriške čokoladne torte nekoliko ljudi morat će ostati barem pola sata dulje na svom radnom mjestu. Vjerojatno ni sami ne volite raditi izvan radnog vremena, stoga imajte razumijevanja i za kuhinjsko osoblje.
Nemojte zaboraviti spomenuti eventualne alergije na hranu
Život je dragocjen, a orašasti plodovi su u svemu.
Postoji li nešto što biste voljeli dodati na ovaj popis? Slobodno podijelite u komentarima.