Postoje brojni razlozi zbog kojih majoneza ima tako lošu reputaciju…
Prije svega, majoneza je prepuna kalorija i masnoća. Primjerice, samo jedna žlica majoneze sadrži oko 90 kalorija i čak 10 grama masnoća (što je oko 15,4% preporučene dnevne količine). Dodatan problem je i činjenica da ljubitelji majoneze vjerojatno ne koriste žlice za mjerenje kada pripremaju sendviče, stoga mogu vrlo lako pretjerati s unosom kalorija.
Ostali argumenti protiv majoneze
Gore navedene statistike rezultat su sastojaka koji se koriste u pripremi majoneze. Možda će Vas iznenaditi podatak da se majoneza sastoji uglavnom od ulja. Malo žumanjka i nekog kiselog sastojka, poput limunovog soka, koriste se kako bi nadopunili glavni sastojke, a zatim počinje proces emulgiranja koji tekućinu pretvara u poznatu kremastu teksturu.
Proizvođači majoneze najčešće koriste sojino ili neka druga biljna ulja, koja se uglavnom dobivaju od genetski modificiranih sastojaka. Drugim riječima, potiče se široka upotreba pesticida kako bi se dobili sastojci za pripremu majoneze.
Argumenti za majonezu
Najsnažniji argument protiv majoneze njezin je udio masnoća. Međutim, Vaše tijelo treba masnoće! Naravno, nisu sve iste, a poželjne su one nezasićene koje mogu popraviti razinu kolesterola u krvi i stabilizirati Vaš srčani ritam.
Mononezasićene i polinezasićene masne kiseline mogu se pronaći u nekim popularnim uljima, kao što su suncokretovo i maslinovo ulje. Problem s uljima koja se koriste u izradi majoneze je činjenica da su ona bogata omega-6 masnim kiselinama. Iako su nužne za naše zdravlje, pretjerana konzumacija omega-6 masnih kiselina može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa te upalnih poremećaja.
Sami pripremite zdraviju varijantu
Pripremom domaće majoneze bez aditiva doista možete uživati u rezultatima svog rada i biti sigurni da ste donijeli dobru odluku za svoje tijelo. Nerafinirana ulja i domaća jaja zapravo su prilično zdravi sastojci, a majonezu možete vrlo jednostavno i sami pripremiti.
Klasičan recept za pripremu majoneze uključuje žumanjke, ulje, ocat i/ili limunov sok, a po želji možete dodati i malo začina. Izbor ovisi isključivo o Vama, samo pripazite da ne koristite štetne sastojke poput, primjerice, visokofruktoznog kukuruznog sirupa.
Konzumirate li često majonezu? Podijelite u komentarima?