Ne postoji puno namirnica za koje se istovremeno vjeruje da su zdrave i štetne.
Primjerice, vegetarijanci s uravnoteženom prehranom svoje proteine dobivaju isključivo iz jaja. S druge strane, jaja se već desetljećima povezuju s visokim razinama kolesterola, tako da mnogi ljudi vjeruju kako je kajgana od bjelanjaka zapravo “zlatna sredina” i bolji izbor od kajgane koja u sebi sadrži i žumanjke.
Međutim, posljednja istraživanja kažu nam kako kolesterol iz hrane zapravo ne podiže razinu kolesterola u krvi, a crveno meso našlo se na listi štetnih namirnica. Kada se govori o proteinima i zdravoj prehrani, jesu li jaja doista bolji izbor od mesa?
Jaja su izbor najboljih proteina
Postoji razlog zašto neki ljudi jaja nazivaju savršenom hranom – sa samo 70 kalorija jaja su prave bombe nutrijenata, te jedan od najboljih izvora proteina koje možemo konzumirati. Svako jaje sadrži oko 6 grama proteina, koji imaju veću biološku vrijednost od proteina iz drugih izvora. Drugim riječima, nisu svi proteini jednaki, a proteine koje dobijemo iz jaja naše će tijelo najlakše sintetizirati i iskoristiti.
Osim proteina, što još dobijemo konzumacijom jaja?
Žumanjak iz jajeta prepun je dobrih masti te sadrži čak 18 korisnih vitamina i vitamina, zbog čega su odličan izvor energije. Također, jaja sadrže i brojne antioksidanse koji štite organizam od raznih oboljenja među kojima su, primjerice, rak i hipertenzija. Žumanjci sadrže i karotenoid koji, osim što im daje njihovu prepoznatljivu boju, sadrži protuupalna svojstva koja štite vaš organizam od raznih oboljenja koja se mogu javiti s godinama. Također, karotenoid je odličan i za zdravlje vaših očiju.
Koliko često konzumirate jaja? Podijelite u komentarima.