Tjeskobni ste zbog važnog poslovnog sastanka ili obiteljskog okupljanja? Pripremite se za izazove pred vama uz čašu jogurta!
Obećavajuće istraživanje nedavno objavljeno u znanstvenom časopisu Psychiatry Research otkrilo je kako ljudi koji konzumiraju više fermentiranih proizvoda, poput jogurta, kefira i kiselog kupusa, pokazuju manje znakova socijalne anksioznosti. Istraživači su anketirali 700 ispitanika i otkrili da, što su više fermentiranih proizvoda konzumirali, to su ispitanici pokazivali manje znakova socijalne fobije – anksioznog osjećaja i nelagode koji onemogućavaju normalno funkcioniranje u svakodnevnim društvenim aktivnostima na posli ili u školi.
Zašto ove namirnice imaju tako umirujući efekt? Autori istraživanja nisu uspjeli potvrditi točan uzrok, no prethodne studije zaslugu pripisuju probioticima, dobrim bakterijama koje možemo pronaći u fermentiranoj hrani. Također, čini se da konzumiranje probiotika ima utjecaj na kemiju u ljudskom mozgu, aktivirajući neurotransmiter imenom GABA. On umiruje živčani sustav, a zapravo se radi o potpuno istom neurotransmiteru kojeg aktiviraju i lijekovi protiv anksioznosti poput Valiuma. Stoga se znanstvenici nadaju kako bi se fermentirana hrana jednoga dana mogla koristiti kao tretman protiv anksioznosti, bez rizika od nuspojava.
Uz fermentirane, postoje i brojne druge namirnice koje imaju umirujuće efekte. Među njima su i:
- Jagode i naranče: Bogate vitaminom C, ove namirnice smanjuju razinu stresa i smanjuju krvni tlak
- Avokado: Napunjen raznim nutrijentima (kao što su kalij i folna kiselina) koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka
- Đumbir: Poznat lijek za regulaciju probave
- Čaj od kamilice: Narodni lijek koji smiruje i opušta
Primjećujete li često znakove tjeskobe? Kako se nosite s njima? Podijelite u komentarima.