Sve što trebate napraviti je prošetati pokraj slastičarnice kako bi otkrili da vaš osjet mirisa igra vrlo veliku ulogu u dilemama između čokoladnih keksa i zelene salate.
Primamljivi mirisi određenih jela mogu imati vrlo snažne efekte – ponekad nam procure sline čim zamislimo da ih jedemo. Ako već imate želju za slatkim i upravo ste osjetili miris svježe pečenih keksa, vaša želja ubrzo će postati puno snažnija. U nastavku pročitajte koji su najčešći mirisi protiv kojih je većina ljudi uglavnom bespomoćna.
Čokolada
Neovisno o tome možemo li ju nanjušiti, čokolada je zasigurno namirnica kojoj je najteže odoljeti. Stoga ne čudi da nas miris čokolade nekad doslovno čini nemoćnima. Naravno, postoje i neke varijacije – primjerice ženama je tijekom određenih dana menstrualnog ciklusa puno teže odoljeti čokoladi nego inače (no to ste sigurno već znali!).
Pečeni proizvodi
Svježe pečeni kruh ili topli muffini s borovnicama primamljivi su neovisno o situaciji, no ovdje priča ne staje. Kada je tim znanstvenika proučavao kako hrana utječe na osjećaj nostalgije, mirisi proizvoda iz pećnice kod ispitanika su izazvali osjećaj sigurnosti. Drugim riječima, čini se kako pečeni proizvodi prizivaju pozitivne uspomene iz naše prošlosti zbog koji se osjećamo sretno. Možda je to odgovor na pitanje zašto nam topli keksi toliko prijaju kada imamo loš dan.
Roštilj
Osjećaji nostalgije koji su povezani s mirisom hrane razlikuju se ovisno o tome gdje ste odrasli. Primjerice, miris roštilja u nekim regijama izaziva snažnije osjećaje nostalgije nego što to rade čokoladni keksi i ostali pečeni proizvodi.
Čips
Dok jedni ne mogu odoljeti slatkome, drugi se bore sa slanim i hrskavim grickalicama. Upravo zbog toga možemo vidjeti ljude kako vrećicu čipsa jedu doslovno do posljednje mrvice. Miris soli i raznih dodataka čipsu također mogu dovesti do neopisive želje za nečim slanim i hrskavim.
Kojemu od ovih mirisa najteže možete odoljeti? Podijelite u komentarima.