Jedno od prvih jela koje ste vjerojatno naučili pripremati je tjestenina s umakom od rajčica. Međutim, ovo ukusno talijansko jelo puno je više od samog kuhanja tjestenine i podgrijavanja kupovnog umaka…
Nažalost, puno ljudi još uvijek se koristi pogrešnim navikama pripreme umaka od rajčica, a u nastavku saznajte o kojim najčešćim pogreškama se radi.
Koristite sirove rajčice
Namažite rajčice maslinovim uljem, odrežite im dno i stavite na 20-ak minuta u pećnicu. To će pomoći otpuštanju šećera i kiselina, i dati im finiji okus.
Predugo kuhate umak
Kuhanje i miješanje koje traje cijelu vječnost slika je koja se često povezuje s ukusnim umakom za tjesteninu, no pomalo je pogrešna. Nema potrebe da robujete nad običnim umakom od rajčica – 5 ili 10 minuta na jakoj vatri dovoljno je da bi se svi sastojci povezali, a rajčice ostale dovoljno karamelizirane.
Ne pržite češnjak na pravi način
Zagoreni češnjak najčešća je početnička pogreška, no učestala je baš kao i polu-sirov češnjak. Kako bi izbjegli ove pogreške pričekajte da se ulje jako zagrije prije dodavanja češnjaka, a zatim strpljivo pričekajte dok ne dobijete zlatnu boju i fini prženi okus.
Dodajete umak u tjesteninu
Skuhanu tjesteninu trebali bi ubaciti u tavu i još neko vrijeme kuhati s umakom. Ako dopustite umaku i tjestenini da se zajedno kuhaju nekoliko minuta to će pomoći da se umak zalijepi za tjesteninu pa će svaki zalogaj biti jednako sočan.
Zaboravljate na maslac
Jedan od načina kako možete zgusnuti kupovni umak iz staklenke je da ga polagano kuhate s lukom i češnjakom, a na kraju umiješate malo maslaca. Maslac će umaku dodati lipide koji će zaokružiti njegov okus te ga učiniti kremastim.
Kušate umak tek kada je gotov
Kušanje umaka tijekom pripreme jedini je pravi način kako možete znati radite li ga na pravi način. Ako želite stvarno dobar umak za tjesteninu morate ga stalno isprobavati kako bi bili sigurni da se svi sastojci međusobno slažu.
Radite li neke od ovih pogrešaka dok pripremate umak za tjesteninu? Podijelite u komentarima.