Prirodna japanska kuhinja smatra se najzdravijom kuhinjom svijeta.
Sushi
Jednostavno rečeno, sushi je sirova riba poslužena na riži koja je lagano začinjena octom.
Postoje različite kombinacije okusa i tekstura, kao što su kremasti uni (morski jež), ama-ebi (slatki škampi) ili pak makizushi (sushi zamotan u listove morske trave), inarizushi (tofu punjen sushi rižom) i još mnogi drugi. Sushi je najpoznatije japansko jelo koje je potječe iz ulične prehrane.
Za jednostavni recept kliknite ovdje.
Ramen
Rezanci od jaja u slanoj juhi su omiljeni japanski obrok za kasnu večeru. Postoje četiri vrste juhe: tonkotsu (od svinjske kosti), miso , soja umak i sol.
Unagi
Riječna jegulja sa žara premazana slatkim umakom za roštilj. Prema narodnom vjerovanju, unagi je savršeni lijek protiv topline i vlage za vrijeme japanskih vrućih ljeta.
Tempura
Tempura je japanski doprinos na području pržene hrane.
Plodovi mora i povrće obloženi su tijestom i duboko prženi u sezamovom ulju. Poslužuje se najčešće s malo soli i sojinim umakom koji je obogaćen ribanom rotkvicom.
Soba
Soba su dugi, tanki heljdini rezanci.
Ovo jelo je posebno zastupljeno u planinskim područjima gdje su cijene heljde bolje nego cijene riže. Rezanci se poslužuju vreli s juhom od sojinog umaka ili na sobnoj temperaturi s juhom od bambusa.
Sashimi
Često se miješa sa suhijem, no sashimi se sastoji samo od narezane sirove ribe.
Obično se jede uz vrlo ljuti wasabi umak ili slankasti umak od soje. Poslužuje se bez riže. Najpopularniji su: ebi (škampi), ika (lignje), toro (tuna).
Okonomiyaki
Ukusne japanske palačinke čija priprema ovisi o području iz kojeg potječe jelo.
Postoje dvije vrste, a to su: Hiroshima i Kansai. Kansai je jelo u kojem se tijesto i sastojci miješaju, a zatim se sve peče, dok Hiroshima podrazumijeva tanke palačinke na koje se dodaju sastojci u slojevima.
Teppanyaki
Japanski roštilj od mesa, morskih plodova i povrća koji se priprema pred kupcima.
Tonkatsu
Pohani i duboko prženi svinjski kotleti. Poslužuju se uz miso juhu i poveću porciju isjeckanih kupusa.
Yakitori
Piletina na žaru. Svaki dio piletine je na jelovniku, savršeno pržen na žaru do savršenstva, začinjen s malo soli ili slatkim sojinim umakom.