Česta i vrlo frustrirajuća situacija – želite rashladiti svoje piće, otvorite zamrzivač i shvatite u njemu nema ni jedne kockice leda…
Na sreću, postoji vrlo jednostavan način kako možete brzo dobiti ledene kockice – koristite vruću vodu! Vjerovali ili ne, vruća voda prije će se smrznuti od hladne, a sve više ljudi vjeruje da ćete ovom metodom dobiti kvalitetnije kockice leda. Iako o kvaliteti leda najčešće ne razmišljamo, budući da se on topi u našem napitku može utjecati na njegov okus.
Ovaj fenomen, kada se vruća voda smrzne brže od hladne vode, poznat je kao Mpemba efekt, a ime je dobio prema tanzanijskom istraživaču koji je proučavao brzinu smrzavanja toplog i hladnog sladoleda.
Kako Mpemba efekt zapravo djeluje?
Molekule vode sastoje se od dva atoma vodika i jednog atoma kisika (poznati H20), a međusobno ih povezuju tzv. kovalentne veze. Molekule vode zatim se povezuju vodikovim vezama koje nastaju kada se atom vodika iz jedne molekule vode približi atomu kisika iz druge molekule vode. Kada se tekućina zagrije vodikove veze se šire, zbog čega se molekule vode raspadaju. Kao posljedica, kovalentne veze se smanjuju i gube energiju – proces poznat kao hlađenje. Drugim riječima, kada vruću i hladnu vodu promatramo na razini molekula, možemo zaključiti kako je vruća voda na neki način već ohlađena!
Koliko vremena je potrebno vrućoj vodi da se smrzne?
Voda dolazi do točke smrzavanja na temperaturi od 0°C, ali vrijeme koje je potrebno za postizanje te temperature može ovisiti o faktorima kao što su početna temperatura vode, volumen vode i temperatura u zamrzivaču. U svakom slučaju, vruća voda trebala bi se smrznuti prije hladne vode, a spominje se i činjenica da će vruća voda dati čišće kockice leda. Međutim, pazite da koristite kalupe za led koji mogu izdržati visoku temperaturu.
Ovaj eksperiment možete i sami provjeriti – jednostavno testirajte dva kalupa za led, jedan s hladnom a jedan s vrućom vodom, i mjerite koliko vremena je potrebno da nastanu ledene kockice. U najgorem slučaju, dobit ćete dva kalupa prepuna leda spremnog za serviranje.
Vjerujete li da ova metoda doista djeluje? Podijelite u komentarima.