Jeste li znali da težina vaše žlice ili glasnoća televizora pokraj vas mogu utjecati na to kako ćete doživjeti okus sladoleda koji upravo jedete?
Zvuči nevjerojatno ali istina je! U nastavku pročitajte koji su to (pomalo neobični) faktori koji mogu utjecati na okus vaše hrane te kako ih možete iskoristiti da bi vaša hrana uvijek imala bolji okus.
Glasan televizor, buka, žamor…
Jeste li se ikada zapitali zašto je hrana u zrakoplovima na tako lošem glasu? Možda u pitanju nije samo kvaliteta hrane, već i glasan motor zrakoplova i beskrajan žamor ostalih putnika koji se nalaze oko vas. Istraživanja kažu da, što je glasnija prostorija u kojoj se nalazite, manja je vjerojatnost da ćete uživati u hrani koju konzumirate. Također, tzv. bijela buka (primjerice konstantno zujanje aviona) može dovesti do toga da hrana ima pomalo bljutav okus. Stoga ako želite uživati u svom sljedećem obroku ugasite televizor ili zamolite glasnog prijatelja da govori malo tiše.
Riječ “zdravo”
Ako postoji jedna riječ kojom nikada ne biste trebali opisivati hranu koju jedete, to je riječ “zdravo”. Iako se čini nevjerojatnim, istraživanja pokazuju da kada je hrana opisana riječima “bezmasno”, “bez šećera” ili nekim drugim izrazima koji sugeriraju kako je zapravo dobra za vas, ljudi u njoj manje uživaju nego kada je opisana riječima “masno” ili “slatko”. Naravno, zdrava hrana zapravo nema lošiji okus od nezdrave, ali problem je u našoj percepciji okusa.
Boja hrane ili posuđa
Zanimljiva činjenica je da većina kupovnih kiselih krastavaca u sebi sadrži dodatnu boju kako bi izgledali zelenije! Proizvođači hrane znaju da boja ima veliki utjecaj na to kako ćemo doživjeti okus hrane, te da ćemo hranu najvjerojatnije ocijeniti ukusnijom kada je njena boja žarke nijanse. Također, i boja vašeg tanjura ili čaše može utjecati na okus hrane. Primjerice, jedno istraživanje otkrilo je kako ljudi više uživaju u napitku kada ga piju iz plave čaše nego kada su čaše žute, crvene ili zelene boje. Još jedno istraživanje otkrilo je kako su deserti posluženi na bijelom tanjuru “slađi” od onih posluženih na tamnom tanjuru, kada se ljudi fokusiraju na gorke okuse hrane.
Težina tanjura i vilice
Je li vaš pribor za jelo napravljen od laganog materijala? Ili jedete s papirnatih tanjura jer nemate vremena za pranje posuđa? Vrijeme je da prestanete, jer istraživanja pokazuju kako teže zdjelice, tanjuri, žlice i ostalo posuđe koje koristite dok jedete hranu može poboljšati njezin okus. Kako je to moguće? Za teže materijale obično se misli kako su i skuplji, stoga ako jedete desert metalnom žlicom (a ne plastičnom) podsvjesno ćete ga percipirati luksuznijim, a time i ukusnijim.
Oblik tanjura
Možda je vrijeme da zamijenite svoje pravokutne tanjure jer bi tako vaša hrana mogla postati ukusnija! Istraživanje je pokazalo kako slatka hrana servirana na pravokutnim tanjurima ima manje sladak okus, dok tanjuri s oštrim rubovima mogu utjecati na okus pikantnih namirnica poput sira. Čini se kako zbog oštrih rubova očekujemo oštri (ukusniji) okus što popravlja okus namirnica kao što je sir, no “otupljuje” okuse slatke hrane.
Jeste li ikada primijetili kako komadu torte na plastičnom tanjuru uvijek nedostaje “ono nešto”? Podijelite u komentarima.