Postoji li itko tko ne voli okus mljevenog muškatnog oraščića pomiješanog s toplom čokoladom ili kavom?
Muškatni oraščić nije samo ključan sastojak božićnog punča, već je i neizostavan u pripremi mnogih blagdanskih slastica. No, iako bi i same blagdanske poslastice mogle biti dovoljan razlog da obožavate muškatne oraščiće, neka istraživanja pokazuju kako bi ovaj začin mogao poboljšati vaše raspoloženje i pomoći vam u borbi protiv (blagdanske) depresije.
U istraživanju koje je objavljeno u Avicenna Journal of Phytomedicine otkriveno je kako je upravo muškatni oraščić popravio raspoloženje ispitanika te pokazao antidepresivna svojstva slična onima koja imaju tablete za liječenje depresije.
Znanstvenici vjeruju kako muškatni oraščić djeluje kao prirodni antioksidans, odnosno kako smanjuje broj štetnih slobodnih radikala i vraća neurotransmitere (hormone u vašem mozgu) u ravnotežu. Muškatni oraščić djeluje na isti način kao i tradicionalni lijekovi protiv depresije, no za razliku od njih ne izaziva nikakve nuspojave.
Mnogo je načina da muškatni oraščić uključite u svoju prehranu. Možete ga dodati u kavu, pomiješati s bademovim i kokosovim mlijekom (i tako napraviti ukusnu zamjenu za klasični božićni punč), ili jednostavno uključiti u vaše recepte za kolače ili juhe.
Dodajete li često muškatni oraščić svojim jelima? Podijelite u komentarima.