Tražite promjenu u vašoj prehrani. Isprobajte neke nove i čudne namirnice koje možda nikada niste vidjeli ili čuli.
Ove namirnice mogu se naći širom svijeta, premda čudno izgledaju imaju odlične zdravstvene prednosti.
10 najboljih i najčudnijih namirnica koje morate isprobati
1. Carambola
Jedinstveno tropsko voće u obliku zvijezde kiselkastog okusa, podrijetlom iz Indonezije.
Bogat je izvor vitamina A i minerala. Zreli plodovi imaju vrlo ugodan okus, često se pripremaju u ledenim napitcima.
Ovo voće ima prirodnu ljekovitost. Korijenov ekstrakt koristi se protiv trovanja, a lišće protiv vodenih kozica, lišajeva i kožnih osipa. Zbog svog diuretskog učinka koristi se kod osoba koje imaju problema s mjehurom.
2. Kumkvat
Citrusno voće ovalnog oblika s jestivom korom i neuobičajeno gorko-slatkom aromom. U Hrvatskoj se uzgaja najvećim dijelom na području Dalmacije.
Atraktivni mali plodovi izvrstan su izvor vitamina A, C, E B1 i B2, minerala, kalcija, željeza i omega 3 i 6 masnih kiselina.
Izgledom podsjeća na minijaturne naranče, ali za razliku od naranča kora ploda kumkvata je jestiva i ukusna.
Kumkvat je saveznik u jačanju imuniteta, pomaže u izbacivanju kamenaca iz organa te poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava.
3. Pitaja
Poznata još kao “zmajevo voće” potječe iz porodice kaktusa iz Srednje Amerike.
Pitaja sadrži mnoge vitamine i minerale poput: riboflavina, niacina, željeza, fosfora, vitamina C, vitamina A i kalcija.
Ima blagotvoran učinak na zdravlje kože, kostiju, zuba i očiju, reguliranje šećera i snižavanje krvnog tlaka.
Pitaja je odlična kao desert u sirovom obliku, može se koristiti za dobivanje soka. Čest je sastojak koktela i sladoleda.
4. Kiwano
Podrijetlom iz Afrike, uzgaja se na Novom Zelandu.
Dobar je izvor vitamina C, kalija i željeza.
Ima brojna pozitivna djelovanja na zdravlje kože, srca, mišića i živaca.
Vitamin E pomaže neutralizirati štetne radikale te pomaže u smanjenju rizika od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
5. Mangosteen
Popularno tropsko voće koje potječe iz Indonezije.
Bogati je izvor vlakana, vitamina C i umjerene količine vitamina B.
Svježi plod je veoma ukusan, a može se pripremati i kao napitak jer odlično gasi žeđ tijekom ljetnih mjeseci.
6. Kimschi
Vrlo popularno jelo u Koreji koje se radi od fermentiranog crvenog ili zelenog kupusa. Odličan je izvor vitamina A, B i C.
Zdrava bakterija koja je pronađena u kimchiju pomaže u probavi, smanjuje gljivična oboljenja i rak.
7. Cherimoya ( Tropska jabuka)
Veliko tropsko voće čiji je okus kombinacija ananasa, papaje i banane.
Bogata je vitaminom C, kalcijem i željezom. Koristi se za sprječavanje acidoze, lošeg daha, zatvora te upale bubrega i mjehura.
Možete je koristiti u voćnim salatama, frapeima i ostalim slasticama.
8. Lucuma
Neobičan plod koji uspijeva u visokim Andama. Odlikuje se visokim razinama karotena, ovaj snažan antioksidans smanjuje rizik od bolesti i jača imunitet.
Bogat je izvor vitamina B3.
Lucuma prah izvrsna je alternativa za šećer i umjetne zaslađivače.
Odlična je u pripremi domaćeg sladoleda, njen okus može poboljšati i obogatiti svaki frape.
9. Amaranth
Zdrava pseudožitarica bez glutena. Bogata je proteinima, kalcijem, magnezijem, vitaminom E.
Dokazano je da se redovitom konzumacijom amarantha smanjuje loš kolesterol, hipertenzija i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
10. Rambutan
Tropsko voće, podrijetlom iz Malajskog arhipelaga. Plod je dlakav, crvene boje ili žute boje. Jestivo slatko bijelo meso pričvršćeno je za sjemenku.
Odličan je izvor vitamina C i kalcija.
Jeste li probali ova voća? Podijelite u komentarima.