Za profesionalne linijske kuhare uspjeh ovisi o brzini i efikasnosti.
Kad su u pitanju profesionalni kuhari poznatu (i pomalo zastarjelu) poslovicu “Ako ne možeš podnijeti vrućinu, izađi iz kuhinje” trebalo bi promijeniti u “Ako ne možeš podnijeti vrućinu, 20 konobara koji stalno pitaju gdje su njihove narudžbe, ogromnog šefa koji stalno urla na tebe i beskonačnu liniju novih narudžbi, izađi ih kuhinje”. Ukratko, brzina je ključna za uspjeh, stoga pročitajte nekoliko njihovih trikova koji i vama mogu uštedjeti jako puno vremena.
Nemojte se bojati velikih noževa
Korištenjem velikog kuharskog noža puno ćete učinkovitije rezati, dobiti pravilne rezove, a nož će odraditi većinu posla za vas.
Nemojte ostaviti čišćenje za kraj
Čistite svaki put kad nešto zaprljate – zvuči pomalo kao šablona, ali doista djeluje. Na ovaj način možete uštedjeti jako puno vremena i ubrzati cijeli proces pripreme obroka.
Prethodno ispecite povrće
Neki profesionalni kuhari ispeku povrće (tako da bude otprilike 90% pečeno) prije nego se doista bace na kuhanje. Na taj način, kada doista počnu s pripremom, povrće je dovoljno nakratko ubaciti u pećnicu kako bi se ispeklo do kraja – to štedi puno vremena i prostora u pećnici.
Držite tekuće sastojke u starim bocama od kečapa
Kuhari savjetuju da držite ulje, vino i zapravo bilo koju tekućinu koju koristite za pripremu u malim bočicama iz kojih možete špricati – cijeli proces postaje puno brži i efikasniji.
“Šokirajte” kuhana jaja za lakše ljuštenje
Nakon što su jaja skuhana ubacite ih lonac ili posudu ledeno hladne vode, nakon čega ćete ih puno lakše (i brže) oljuštiti. Ako to ne možete napraviti možete ih i samo staviti pod mlaz hladne vode.
Brzo ohladite juhu u sudoperu hladne vode
Neki savjetuju ubacivanje kockica leda u juhu i gulaš kako bi smrznuli masnoće i potom i lagano uklonili. Još bolji savjet koji neće razvodniti vaše jelo – napunite sudoper hladnom vodom i cijeli lonac stavite unutra.
Hakirajte svoju mikrovalnu pećnicu!
Ovaj savjet na prvi pogled nije očit, ali zapravo je na granici između glupog i briljantnog! Ako želite grijati dvije posude odjednom prvu stavite na dno mikrovalne pećnice, a drugu na visoku šalicu tako da bude na razini iznad prve!
Nemojte raditi više stvari odjednom
Radite korak po korak kako biste se mogli fokusirati na recept. Može se činiti kako ima smisla raditi više stvari odjednom, ali dugoročno ćete samo izgubiti na vremenu.
Koristite li već neke od ovih profesionalnih trikova u svojoj kuhinji? Podijelite u komentarima.