Usprkos svojoj veličini trešnje imaju jako puno za ponuditi.
Trešnje, koje su zbog svojih brojnih koristi poznate i kao super hrana, nisu samo bogate vitaminima i mineralima već su pune i antioksidansa, dok u isto vrijeme sadrže jako malo kalorija. Bogata je i njihova povijest, stoga svakako pročitajte sljedeće zanimljivosti o ovom popularnom (i jako zdravom) voću!
- Trešnja se u Japanu smatra uzvišenom biljkom, stoga je Japan 1912. godine poklonilo SAD-u 3.020 stabala trešnje u znak njihovih (rastućih) prijateljskih odnosa. Stabla su posađena u Sakura parku na Manhattanu (New York).
- Plod trešnje dio je obitelji ruža (Rosaceae) u kojoj se nalaze i bademi, breskve, marelice te šljive.
- Vjeruje se da su trešnju otkrili Rimljani negdje oko 70. godine prije Krista, na području tadašnje Anatolije. Trešnju su predstavili Britancima tijekom prvog stoljeća.
- Kanada drži rekord za pripremu najveće pite od trešanja na svijetu. Pitu koja je težila gotovo 18 tona ispekli su stanovnici grada Oliver (u pokrajini British Columbia) i tako srušili rekord koji je do tada držao grad Traverse (SAD).
- Njemačka riječ Kirsch, po kojoj su likeri od trešanja dobili ime, dolazi od riječi karshu – ovo ime dobile su trešnje koje su kultivirane na području nekadašnje Mezopotamije.
- Kemijska reakcija između trešanja i lužina poput praška za pecivo uzrokuje plavu boju kada je jelo gotovo.
- Iako su već tada bile popularne kao voćni deserti, tijekom 15. i 16. stoljeća trešnje su se koristile u medicinske svrhe.
Znate li još koju zanimljivost o trešnjama? Podijelite u komentarima.