Snalaženje u kuhinji možda nije vještina kojom se možete pohvaliti, međutim postoje vrlo jednostavni trikovi kojima ćete od totalnog početnika vrlo brzo postati pravi šef (svoje) kuhinje. Pročitajte što sve savjetuju pravi chefovi i olakšajte si život u kuhinji!
Ne štedite kada je u pitanju kuharski nož
Nož je alat koji ćete koristiti u pripremi svakog jela stoga nemojte kupovati jeftine setove u trgovačkim centrima – umjesto toga kupite pravi kuharski nož iz specijalizirane trgovine kuhinjskim potrepštinama. Prije kupovine obavezno isprobajte nekoliko noževa i odaberite onaj koji vam najbolje leži u ruci. Izbrusite svoj nož prije svake upotrebe, jednom godišnje ga profesionalno naoštrite, i nikada ga ne perite u perilici posuđa.
Naučite kako pravilno rezati povrće
Profesionalni kuhari savjetuju početnicima gledanje YouTube videa kako bi savladali pravi, profesionalan način rezanja povrća (to se prvenstveno odnosi na luk, rajčice i avokado). Jednom kada naučite kako profesionalci režu ove namirnice doslovno ćete uštedjeti nekoliko sati godišnje, a možda vas spasi i od gadne porezotine.
Uložite u posuđe od lijevanog željeza
Lonci i tave od lijevanog željeza zahtjevniji su za održavanje od običnog posuđa, međutim kontrola topline koju vam pružaju te njihov (jako dug) vijek trajanja brzo će to nadoknaditi. Kao i kod profesionalnih noževa prava briga je vještina koju ćete morati savladati, ali sigurno će se isplatiti.
Pravilno čuvajte svoje namirnice
Naučite gdje (i kako) držati zelenu salatu a gdje brokulu, te koje namirnice ne bi trebali držati u hladnjaku. Također, pokušajte istražiti i koje je najbolje mjesto za postavljanje police sa začinima. Sat vremena istraživanja na internetu može vam s vremenom uštedjeti mnogo novca.
Isperite meso prije pripremanja
Iako meso na sebi nema pesticida (kao što je slučaj s voćem i povrćem) za vrijeme obrade u mesnici na njemu može ostati komadića prljavštine. Također, ako ste kupili meso u pakiranju od stiropora na njemu se može zadržati i tekućina koja je prethodno curila iz njega. Brzo ispiranje pod mlazom vode uklonit će sve nečistoće, a okus vašeg mesa bit će puno prirodniji.
Nabavite veliku dasku za rezanje
Zaboravite na hrpu manjih daskica za rezanje – najbitnija stvar koju trebate je prostor. Nabavite veliku dasku za rezanje i priprema hrane odjednom će postati puno jednostavnija. Neki profesionalni kuhari savjetuju da imate dvije daske različitih boja – npr. crvenu možete koristiti za rezanje mesa, a zelenu za rezanje povrća.
Izbjegavajte specijalizirani kuhinjski pribor
Svi se profesionalni kuhari slažu da je pretrpana kuhinja zapravo nesretna kuhinja, stoga izbjegavajte specijalizirane napravice koje možete nabaviti putem TV prodaje. Osim u slučaju da ih koristite za jela koja stalno pripremate potrošit ćete novac i zauzeti dragocjen prostor u kuhinjskim ormarićima. Umjesto toga, držite se klasičnog kuhinjskog pribora koji možete koristiti za različite stvari i za koji znate da ćete ga koristiti. Nepisano pravilo kaže da bi s jednim komadom kuhinjskog pribora trebali moći raditi barem tri različite stvari.
Nalaze li se neke stvari s ovog popisa već sada u vašoj kuhinji? Podijelite u komentarima.