Kada pokušavate smanjiti količinu šećera koju konzumirate najlakše je početi s uobičajenim “neprijateljima” kao što su gazirani sokovi i slatkiši, no nisu svi šećeri tako očiti…
Postoje tri izvora šećera, odnosno ugljikohidrata visokog glikemijskog indeksa, koji također mogu povisiti razinu šećera u vašoj krvi. Najgore od svega, nisu toliko očiti stoga vrlo lako možete pretjerati s njihovom konzumacijom.
Kukuruz
Vjerojatno ste već pomislili “Ali kukuruz je povrće!”, no to zapravo nije istina budući da je kukuruz žitarica. On se pretvara u šećer već u vašim ustima i polako ali sigurno kreće prema vašem krvožilnom sustavu. Umjesto jela s kukuruzom radije pripremite jelo s crnim grahom – napunit će vas vlaknima ali ne i šećerom.
Žitne pahuljice od mekinja
Nutricionisti često naglašavaju važnost vlakana, no ona nažalost mogu doći u varijantama koje nisu naročito zdrave. Primjerice, žitarice od mekinja prati reputacije zdrave hrane iako su zapravo pune glutena. Općenito, žitarice danas sadrže više glutena i škroba koji mogu izazvati poraste šećera u krvi jednake onima koje izaziva šećer. Ako želite zadovoljiti potrebu svog organizma za vlaknima, a istovremeno održati stabilnu razinu šećera u krvi, pokušajte u svoju prehranu uključiti žitarice od kvinoje kao zdraviju alternativu.
Pomfrit
Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebali preskočiti sljedeću porciju pomfrita, no vjerojatno vam nije palo na pamet dodati šećer na taj popis. Krumpiri imaju najviši glikemijski indeks od svim namirnica u kategoriji povrća, stoga se ugljikohidrati koje sadrže pretvaraju u šećere te vrlo brzo apsorbiraju u vaš krvotok. Najbolji način da to izbjegnete je naravno zamjena krumpira zdravijom namirnicom.
Nalazi li se neka od ovih namirnica na popisu vaše omiljene hrane? Podijelite u komentarima.