Zašto ove jeseni ne smijete preskočiti šipak?

sipak

Možda se čišćenje šipka čini kao prevelika gnjavaža, no malo truda će se zasigurno isplatiti…

Postoje brojni razlozi zbog kojih biste ove jeseni trebali navaliti na šipak. Ne samo što je riječ o najstarijoj kultiviranoj namirnici na svijetu, već se radi i o “najljekovitijem” voću koje poznajemo. Ako vas to još uvijek nije uvjerilo, svakako nastavite čitati!

Šipak postoji gotovo 8 ooo godina

Šipak potječe još od 6 000 godine pr. Kr. te se vjeruje da je prva kultivirana namirnica. Ovaj drevni poljoprivredni proizvod dio je grčke umjetnosti i mitologije, a Mezopotamci su vjerovali kako je stablo šipka zapravo sveto stablo. U Japanu se vjerovalo kako upravo šipak tjera zle duhove, a prema islamskoj legendi svaki šipak sadrži zrno koje se spustilo iz raja.

sok-od-sipka

Pomagao je kraljevima i kraljicama da pobjeđuju u bitkama

Vjeruje se da je kraljica Izabela I., nakon što je 1492. osvojila Granadu, stajala sa šipkom u ruci i objavila: “Baš kao šipak, osvojit ću Andaluziju zrno po zrno“. No ona nije bila jedina koja se koristila moćima šipka jer je kralj Henrik IV., koji je Francuskoj vratio blagostanje i mir, koristio šipak kao svoj amblem.

Šipak je “najljekovitije” voće na svijetu

Postoji razlog zašto je šipak bio toliko cijenjen u prošlosti. Opisane kao “najljekovitije” voće na svijetu, ove male, ali moćne kuglice pune su antioksidansa koji ublažava upalne procese i zadebljanje arterija. Drugim riječima, šipak pomaže srcu da ostane zdravo, a pojavljuju se i dokazi kako može pomoći i u borbi protiv raka. Iako su studije još uvijek male te je potrebno još istraživanja, zasad se čini kako šipak smanjuje protok krvi prema tumorima, što sprječava da stanice raka dobivaju hranjive tvari. Također se istražuje i mogućnost da šipak sprječava rast raka prostate te raka pluća, dojke i debelog crijeva.

zrno-sipka

Šipak sadrži tajnu mladolikog izgleda kože

Šipak sadrži elaginsku kiselinu, odnosno antioksidans koji stimulira proizvodnju kolagena. Ukratko, više kolagena znači manje bora na koži.

Uživate li često u šipku? Podijelite u komentarima.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

4.51 / 5 (53 votes)

Najnovije zanimljivosti: