Zlatna pravila profesionalnih kuhara

kuhanje

Neovisno o tome jeste li profesionalni kuhar ili se tek upoznajete s osnovama kuhanja, ovih nekoliko zlatnih pravila sigurno će vam koristiti.

Organizirajte svoj prostor

Vjerojatno najvažnije pravilo kojeg se pridržavaju svi profesionalni kuhari kaže da sve u kuhinji mora biti na svom mjestu. Nemojte započinjati kuhanje dok svi sastojci nisu pripremljeni, a kuhinjski pribor spreman i nadohvat ruke.

Slušajte svoje tijelo

Hrana ne zadovoljava samo vašu glad, već i vaše tijelo. Kada isprobavate nove kombinacije tijekom kuhanja vaše tijelo trebali bi reći “Odlično!”, a vaš jezik trebao bi dodati “Zašto ne?!”.

Kuhajte s namjerom

Dok kuhate, pokušajte biti svjesni onoga što radite. Na neki način, radi se o vrlo intimnom procesu – nekome dajete nešto što će oni unijeti u svoje tijelo, stoga je jako važno da vaše jelo pripremite s namjerom i poštovanjem.

Nemojte samo grijati sir

Kada pripremate jelo sa sirom, nemojte ga samo zagrijati. Za najbolji okus potpuno ga otopite!

namirnice

Nemojte žuriti

Zlatno pravilo kaže: “Za dobru hranu treba vremena!”. Vrijeme je jedan od najvažnijih kuhinjskih alata koje imate na raspolaganju, stoga je jako važno razumjeti njegovu važnost. U današnjem užurbanom svijetu često zaboravljamo na njegovu vrijednost, no kad god možete pokušajte se sjetiti čarolije koje vrijeme radi za našu hranu.

Riskirajte

Recepti su odličan alat za traženje inspiracije i početak kuhanja, ali nemojte se bojati eksperimentiranja. Svatko ima drugačiji ukus, stoga naučite što koji sastojci mogu napraviti za vas (npr. kako dobiti sladak, a kako slan okus), a zatim se zabavite i sami pišite svoje recepte!

Koristite svježe sastojke

Kvaliteta sastojaka vjerojatno je najvažnija komponenta kuhanja, stoga zlatno pravilo glasi da uvijek koristite najbolje i najsvježije sastojke koje imate na raspolaganju.

Imajte poštovanja

Imajte poštovanja prema namirnicama koje koristite. Negdje postoji farmer koji je uzgojio tu pšenicu i brinuo se da dobije dovoljno vode. Također, postojala je i životinja o kojoj se netko brinuo, a dala je svoj život kako bi mi mogli pripremati obroke koje volimo. Cijenite hranu koja vam je na raspolaganju.

Koje je vaše zlatno pravilo kada je riječ o kuhanju? Podijelite u komentarima.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

4.09 / 5 (55 votes)

Najnovije zanimljivosti: