Bilo da ste na otvorenom uz roštilj ili ste kod kuće u svojoj kuhinji, priprema odreska trebala bi biti relativno jednostavna, zar ne?
Nažalost, postoje stvari za koje mnogi od nas odbijaju priznati da mogu uništiti savršen komad mesa. No dobra vijest je da možete usvojiti i ovih nekoliko pravila te vrlo brzo postati pravi majstor za pripremu odrezaka. Pogledajte o kojim pravilima se radi.
Pravilo skladištite meso
Kada kupite lijep komad mesa idealno bi bilo pripremiti ga isti ili najkasnije sljedeći dan. No budući da to nije uvijek moguće odrezak bi trebali držati u najhladnijem dijelu zamrzivača te se prethodno pobrinuti da je dobro zatvoren u vrećici (tako da onemogućite ulazak zraka). Kada se odlučite na pripremu polako ga dan-dva odmrzavajte u hladnjaku.
Nemojte naglo mijenjati temperaturu
Stavljanjem hladnog odreska na roštilj dobit ćete komad mesa koji je izvana prekuhan dok je iznutra napola sirov. Umjesto toga, izvadite odrezak iz hladnjaka 30-60 minuta prije nego ga planirate pripremati, izvadite ga iz njegovog pakiranje i pričekajte da postigne sobnu temperaturu.
Dovoljno začinite odrezak
Ako ste kupili savršen komad mesa ne morate se previše truditi – morate se jedino pobrinuti da ga začiniti s dovoljno soli koja je ključna za finu slanu koricu. Općenito pravilo glasi da na 450 grama mesa stavite 3/4 žličice soli koju je potrebno nanijeti s obje strane. Naravno, ako pazite na unos soli ovo pravilo možete prilagoditi prema svojim potrebama.
Začinite odrezak u pravo vrijeme
Mnogo se debatira o tome kada je pravo vrijeme za stavljanje začina. Većina se slaže da je najbolje posoliti odrezak prethodne večeri i ostaviti ga nepokrivenog, a ako nemate toliko vremena posolite ga barem 40 minuta prije pripreme (ako nemate ni toliko vremena posolite ga netom prije pečenja). Iako sol izvlači vlagu iz mesa uz dovoljno vremena ona će se ponovno vratiti u obliku slane vode, koja će smekšati meso.
Pričekajte da roštilj ili tava postignu pravu temperaturu
Na koji god način pripremali odrezak pobrinite se da temperatura bude vrlo visoka, jer bez nje odrezak neće postići pravu suhoću. U trenutku kada na roštilj ili tavu stavite odrezak temperatura će pasti – to je razlog zbog kojega jedna strana odreska uvijek izgleda nekako pečenije.
Nemojte stalno micati odrezak
Jednom kada stavite komad mesa na roštilj ili tavu, nemojte ga dirati! Kada je prva strana pečena jednom ga okrenite i pričekajte da se ispeče i s druge strane. Budete li ga previše micali i okretali nećete dobiti onu čuvenu koricu i boju karamele koju svi volimo.
Imajte na umu “prenesenu toplinu”
Kod pripreme gotovo svih namirnica, pogotovo mesa, postoji efekt “prenesene topline”. Jednom kada maknete odrezak s roštilja ili tave on će se još neko vrijeme nastaviti peći! Stoga maknite odrezak s tave prije nego je pripremljen do kraja inače ćete dobiti prepečeno meso.
Nemojte servirati odrezak odmah nakon pečenja
Svaki profesionalni kuhar reći će vam da je najgora stvar koji možete napraviti rezanje odreska prije nego se malo ohladio. Ostavite ga desetak minuta kako bi se svi prirodni sokovi proširili cijelim komadom mesa, jer će se rezanjem mesa koje je netom pečeno izgubiti njegov okus i tekstura.
Pridržavate li se nekih od ovih pravila? Kojih? Podijelite u komentarima.