Mamurluk je ponekad neizbježna pojava, a iako ga možete pobijediti raznim namirnicama možete si skratiti muke i dok je noć još mlada. Neće svaka vrsta alkohola izazvati mamurluk jednakog intenziteta!
Kada alkohol fermentira stvaraju se nečistoće koje se nazivaju kongeneri. Oni alkoholu daju njegov okus i boju, ali zapravo se radi o toksinima. Stoga, što je alkohol tamniji to će mamurluk nakon njega biti gori. Svijetla alkoholna pića poput džina i votke također izazivaju mamurluk no on u tom slučaju neće biti ni približno intenzivan kao primjerice onaj nakon viskija ili burbona.
Alkoholna pića s najviše kongenera (odnosno ona pića koja će izazvati najgori mamurluk) su sljedeća:
- Brandy
- Crno vino
- Burbon
- Tamni rum
- Viski
Primjerice, burbon sadrži 8 puta više kongenera od džina, a čak 30 puta više kongenera od votke!
Što još utječe na intenzitet mamurluka?
Ako je alkoholno piće dulje filtrirano i destilirano u njemu će biti manje nečistoća, ali će zbog toga proizvodnja biti skuplja. Drugim riječima, skuplje piće spasit će vas od goreg mamurluka. No možete na to i drugačije gledati – jeftina votka ili džin jednako su loši kao i skupi burbon! Treba napomenuti i da će velike količine šećera u alkoholu također pojačati kasniji mamurluk.
Imate li neki svoj način na koji ste se dosad borili protiv mamurluka? Podijelite u komentarima.