Bijele pečenice na bavarski način

  • 70 min
  • 4 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Jednostavna priprema
  • Jelo sadrži meso

Slatki varenac od sira

  • 30 min
  • 4 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Sadrži jaja i mlijeko

5 namirnica koje bi svakako trebali izbjegavati

Neke namirnice mogu biti toliko štetne da ih je najbolje jednostavno držati izvan vaše kuhinje…

Na prvi pogled zdrava ulja mogu dovesti do upalnih procesa u organizmu, dok razne namirnice koje se inače nalaze u vašem hladnjaku mogu biti tihi neprijatelj vaših krvnih žila. U nastavku saznajte koje bi namirnice svakako trebali izbjegavati te koje su njihove (sigurnije) alternative.

Prerađeni mesni proizvodi

preradjeno-meso

Konzervansi poput nitrata i sulfata već se neko vrijeme povezuju s raznim oblicima raka, a American Institute of Cancer Research ustanovio je kako zapravo ne postoji sigurna količina prerađenog mesa koju smijemo konzumirati. Umjesto toga pokušajte pronaći prirodne zamjene koje ne sadrže nitrite ni sulfate, ili jednostavno izbacite prerađene mesne proizvode iz svoje prehrane.

Losos iz uzgoja

losos

Losos iz uzgoja najčešće raste u prljavim, pretrpanim oborima u kojima se nerijetko koriste otrovni pesticidi, antibiotici i dezinfekcijska sredstva kako bi se spriječile bolesti. Umjesto toga, svoje zdrave omega-3 masne kiseline nabavite od svježe ulovljenog lososa ili manjih riba kao što su sardine.

Trans masne kiseline

margarin

Trans masne kiseline koje možemo pronaći u hidrogeniziranim i djelomično hidrogeniziranim uljima, masnoćama i margarinu mogu povećati masne naslage na vašem trbuhu i povećati rizik od depresije. Biljno, sojino, palmino, te ulje od kikirikija i sjemenki pamuka također sadrže masnoće koje mogu izazvati upalne procese u vašem tijelu. Umjesto toga, odaberite zdrave masti kao što su kokosovo i maslinovo ulje, koje će ublažiti upalne procese i pomoći vam u borbi protiv masnoća u vašem tijelu.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup

kecap

Visoko fruktozni kukuruzni sirup skriva se u raznim namirnicama, čak i onima za koje nikada ne bi posumnjali (poput kruha i kečapa). Znanstvenici su povezali ovaj sastojak s raznim problemima poput lučenja inzulina, masnih naslaga na trbuhu i stimulacije apetita. Također, s visoko fruktoznim kukuruznim sirupom vaše tijelo ne dobiva signale da ste upravo jeli, stoga ćete kasnije imati izraženiji osjećaj gladi.

Umjetni zaslađivači

vrecice-zasladjivaca

Umjetni zaslađivači možda ne sadrže kalorije, no istraživanja su pokazala kako svejedno mogu povisiti razinu inzulina. Iako ne povisuju razinu šećera u krvi, stimuliraju hormon zadužen za osjećaj gladi, koji će vašem tijelu signalizirati da sprema energiju u obliku masnoća. Ako morate koristiti zaslađivač, stevija je dobra alternativa.

Konzumirate li često neke od ovih namirnica? Podijelite u komentarima.

Egipatska juha od slanutka

  • 30 min
  • 4 porcije
  • Niskokalorično
  • Jednostavna priprema
  • Jelo sadrži meso

4 situacije u kojima ne bi smjeli piti kavu!

Kava bi mogla biti jedini porok koji je zapravo dobar za naše zdravlje – veliki broj istraživanja povezuje kavu sa smanjenim rizikom od demencije, ubrzanjem metabolizma i smanjenim rizikom od dobivanja raka.

Naravno, tu je i dodatna energija koja nas pokreće ujutro i pomaže nam preživjeti beskrajne padove energije tijekom dana. Međutim, postoje i neki malo manje dobri efekti kave, odnosno situacije u kojima bi trebali izbjegavati, ili barem smanjti konzumaciju kave. U suprotnom bi mogli iskusiti neugodne nuspojave kao što su tjeskoba i premorenost (unatoč kofeinu). U nastavku saznajte u koje 4 situacije bi kava mogla napraviti više štete nego koristi.

Ako je kava prevruća

Umjesto da gucnete malo kave čim je gotova, najprije pričekajte da se malo ohladi. Prema novom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, konzumacija napitaka toplijih od 65ºC može povisiti rizik od raka jednjaka. Dodavanjem mlijeka ili vrhnja za kavu možete sniziti temperaturu za nekoliko stupnjeva, no najbolje rješenje ipak je strpljenje. Jednostavno pričekajte nekoliko minuta kako bi vaša kava postigla temperaturu koja je sigurna za konzumaciju.

Ako ste skloni anksioznosti

Ako se osjećate kao da ste “na rubu”, ispijanje još jedne šalice kave moglo bi vam stvoriti dodatan problem. Kofein ima stimulativni učinak na živčani sustav jer potiče izlučivanje kortizola (hormona stresa), koji može pogoršati tjeskobu i probleme sa spavanjem (ovi efekti najizraženiji su kod osoba s napadima panike i socijalnom fobijom). Kako bi smanjili utjecaj kofeina pokušajte smanjiti količinu kofeina koju konzumirate, a posljednju šalicu kave popijte najkasnije 6 sati prije odlaska na spavanje.

kava

Nakon neprospavane noći

Kava se može činiti kao prirodno rješenje za neprospavanu noć, ali ona vam može pomoći samo do određene granice. Nova istraživanja pokazuju kako kofein prestaje biti efektivan način da se razbudite ako ste više od 3 uzastopne noći spavali manje od 5 sati. Razlog je činjenica da tako malo sna uzrokuje pad vaših mentalih sposobnosti koje ni najveća količina kofeina ne može popraviti. Ako ne uspijevate odspavati barem 7 sati svake noći, možda je najbolje da potpuno preskočite kavu, a kada vam razina energije padne pokušate kratko odspavati (oko 20-ak minuta).

Čim se probudite

Ispijanje kave u 7 sati ujutro neće puno utjecati na razinu vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišoj razini upravo kada se probudite, zbog čega ćete dobiti prirodan nalet energije. Stručnjaci se slažu da je najbolje vrijeme za konzumiranje kave između 10 i 12 sati, kada razina kortizola (hormona stresa) počinje opadati. Na ovaj ćete način iskoristiti prirodan nalet energije koji se događa ujutro i “sačuvati” kofein za kasnije.

Koliko kave kozumirate svakog dana? Podijelite u komentarima.

Način na koji jedete pizzu puno govori o vašoj osobnosti

Ne postoji pogrešan način jedenja pizze, no jeste li znali da način na koji to radite odaje znakove o vašoj osobnosti?

Dok ste vi vjerojatno prezauzeti da razmišljate i o načinu na koji jedete svoj fini obrok znanstvenici koji proučavaju govor tijela u nedavnom su istraživanju otkrili da, ovisno o načinu na koji jedete pizzu, upadate u jednu od četiri kategorije – pokretači, utjecatelji, pobornici i oprezni korektori. U nastavku saznajte u koju kategoriju vi upadate.

Jednostavno zagrizete i uživate

Ljudi koji jednostavno navale na pizzu žele ju jesti na najbolji mogući način (a većina se slaže da ovaj način funkcionira najbolje). To su ljudi koji se uglavnom odlučuju za iste nadjeve budući da su oprezni korektori, te jednostavno ne žele iznenađenja kada je riječ o njihovoj pizzi.

oprezni-korektori

 Jedete pizzu preklopljenu

Ljudi koji preklapaju kriške svoje pizze obično su “multi-taskeri” te jedu svoje obroke dok u isto vrijeme rade druge stvari. Oni se, u stručnoj terminologiji, nazivaju pokretači.

Koristite nož i vilicu

Ljudi koji pizzu jedu vilicom i nožem uglavnom se opisuju kao metodične osobe koje se vole držati rutine (barem kada je u pitanju jedenje pizze). To su također ljudi koji će se, kada su u društvu, najprije pobrinuti da su svi dobili svoj dio prije nego počnu jesti. Istraživači su ovoj grupi dali naziv pobornici.

pobornici

Najprije pojedete koricu

Navodno, ako pristupate svojoj pizzi “s leđa” volite biti drugačiji i hrabro isprobavati nove stvari. Prijatelji vas vjerojatno nazivaju trendseterima, a znanstvenici utjecateljima. Početi s koricom će sigurno privući pažnju koja vam uopće ne smeta (barem dok držanje kriške ne postane nemoguće).

U kojoj od ovih kategorija ste se pronašli? Podijelite u komentarima.

Jakobove kapice s povrćem iz woka

  • 25 min
  • 4 porcije
  • Srednje kalorično
  • Jednostavna priprema
  • Sadrži ribu/ morske plodove

Mousse od bijele čokolade s maslinovim uljem

  • 160 min
  • 10 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Sadrži mlijeko, nema mesa

Pijete li previše zelenog čaja?

Ako ste se ikada brinuli da ste postali pravi ovisnik o kofeinu, vjerojatno ste razmišljali o zelenom čaju kao alternativi…

To se čini kao mudra odluka, jer istraživanja pokazuju da je zeleni čaj višestruko koristan za vaše zdravlje, i to zahvaljujući antioksidansima poznatijima kao katehini. To uključuje sve od poboljšanja pamćenja pa do sprečavanja pojave raka.

Međutim, trebali bi biti oprezni. Tanini u zelenom čaju mogu spriječiti apsorpciju ne-hem željeza, a to znači da će vaše tijelo biti manje sposobno dobivati željezo iz biljnih izvora kao što su grah, jaja i mliječni proizvodi dok pijete zeleni čaj. S druge strane, čini se da zeleni čaj neće utjecati na apsorpciju željeza iz izvora kao što je meso.

zeleni-caj-s-limetom

Također, ako imate neku autoimunu bolest (bilo što od alergije i astme pa sve do raka, hepatitisa B ili C i virusnih infekcija) vjerojatno bi trebali potpuno preskočiti konzumaciju zelenog čaja. Ako ste zdravi zeleni čaj može pozitivno utjecati na vaš imunološki sustav, no ako u vašem organizmu postoji poremećaj tada će zeleni čaj samo pogoršati stanje u vašem tijelu.

Nije sve tako crno…

U većini slučajeva zdravstvene koristi od zelenog čaja prevagnut će nad rizicima. Za početak, zeleni čaj sadrži manje kofeina of kave, svega 25-50 mg po šalici, dok šalica kave sadrži između 95 i 200 mg kofeina. Naravno, ako pijete jako puno zelenog čaja ove količine mogu se nagomilati.

salica-zelenog-caja

Stoga ograničite konzumaciju na 4 šalice dnevno – ova količina može vam pomoći da izgubite na težini, ne sadrži previše kofeina i ne bi trebala negativno utjecati na apsorpciju željeza u vašem organizmu. Kako bi dobili najviše od zelenog čaja, nemojte ga piti na prazan želudac – to će pomoći apsorpciji korisnih antioksidansa.

Pijete li često zeleni čaj? Podijelite u komentarima.

Znate li zašto žlica za špagete u sredini ima rupu?

Budite iskreni, jeste li se ikada zapitali čemu zapravo služi misteriozna rupa na žlici kojom vadimo kuhane špagete?

Kuhanje tjestenine najčešće završava svima dobro poznatim scenarijem – izmjerili ste količinu tjestenine koja vam je potrebna, a zatim shvatili da je vaša “odokativna” procjena još jednom zakazala.

Vjerovali ili ne, čini se da vam žlica za špagete u tome može pomoći. Napokon je riješen misterij o tome čemu služi rupa koja se na njoj nalazi, a koja zapravo ima savršenog smisla. Naime, rupica je dizajnirana tako da u nju stane savršena količina špageta potrebna za jednu porciju!

zlica-spageti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čini se kako ova teorija doista djeluje. Iako dimenzije rupe nisu strogo definirane (i mogu se razlikovati među žlicama različitih proizvođača), količina tjestenine koja stane u rupu na prosječnoj žlici za špagete točno odgovara preporučenoj količini od pola šalice po porciji. U svakom slučaju, mjerenje količine tjestenine više ne bi trebao biti problem, stoga svakako isprobajte!

Jeste li do sada imali svoju teoriju o tome čemu služi rupa na žlici za špagete? Podijelite u komentarima.

Juha s povrćem i šunkom

  • 40 min
  • 4 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Jelo sadrži meso

Uštipci s čokoladom

  • 45 min
  • 10 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Sadrži jaja i mlijeko

Zašto se na čokoladi s vremenom pojavljuje čudan bijeli sloj?

Pronalazak stare čokolade blagoslov je i prokletstvo. S jedne strane dobili ste besplatan slatkiš, no s druge strane na njemu se nalazi čudan bijeli sloj i niste sigurni o čemu se točno radi. Još važnije, smijete li pojesti takvu čokoladu?

Zapravo se radi o “cvjetanju” čokolade, te je ona potpuno sigurna za konzumaciju. Postoje dvije vrste ove pojave – šećerno cvjetanje (bijeli sloj obično je suh i pjegav) te masno cvjetanje (obično se radi o masnim bijelim prugicama).

Šećerno cvjetanje događa se kada površina čokolade postane vlažna. Vlaga otapa šećer, a kada se čokolada osuši kristali šećera ostaju na njenoj površini. Ova pojava obično je posljedica nepravilnog skladištenja, primjerice kad čokoladu čuvate na toplom mjestu zbog čega se njena površina počinje “znojiti”.

cvjetanje-kockica-cokolade

Masno cvjetanje, s druge strane, događa se kada mast iz čokolade izbija na površinu. Čuvanje čokolade na toplome može pokrenuti ovu pojavu, kao i velike promjene temperature.

Budući da je bijeli sloj na čokoladi samo šećer ili mast, ako ga pojedete ništa vam se neće dogoditi, no cvjetanje će utjecati na teksturu zbog čega čokolada može imati malo čudan okus. Neki ljudi primjećuju razliku, a neki ne, sve ovisi o tome kako doživljavate ideju da pojedete čokoladu staru nekoliko godina.

Koliko često pronalazite skrivene stare slatkiše? Podijelite u komentarima.

Brancin iz folije s grahom i šampinjonima

  • 60 min
  • 4 porcije
  • Srednje kalorično
  • Jednostavna priprema
  • Sadrži ribu/ morske plodove

Top 10 jela s narančom

Naranča je idealna zimska namirnica za borbu protiv prehlade. Svakako  je uvrstite u svoj dnevni meni jer je bogata kalijem, kalcijem, vlaknima te vitaminima C, B1 i B9.

Zbog svog posebnog okusa dobro se slaže uz riblja i mesna jela.

Neizostavana je namirnica brojnih slastica, toplih i hladnih predjela te umaka. 

Iz naše baze recepata izdvajamo deset najboljih jela s narančom. 

File bijele ribe na salati s komoračem - Fini Recepti by Crochef
File bijele ribe na salati s komoračem
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 53
Rating: 4.77
You:
Rate this recipe!
25 min
Almo Čatlak
Fileti bijele ribe s narančom - Fini Recepti by Crochef
Fileti bijele ribe s narančom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 49
Rating: 4.76
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Fina mliječna užina s orašastim plodovima i sušenim voćem - Fini Recepti by Crochef
Fina mliječna užina s orašastim plodovima i sušenim voćem
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 45
Rating: 4.76
You: 4
Rate this recipe!
65 min
Almo Čatlak
Rolice od kuhane šunke, sira i hrena
Rolice od kuhane šunke, sira i hrena
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 46
Rating: 4.76
You:
Rate this recipe!
15 min
Almo Čatlak
Odresci tune na salati s narančom - Fini Recepti by Crochef
Odresci tune na salati s narančom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 49
Rating: 4.76
You:
Rate this recipe!
25 min
Almo Čatlak
Tuna na posteljici od crvenog radiča, zelene salate i rotkvica
Tuna na posteljici od crvenog radiča, zelene salate i rotkvica
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 44
Rating: 4.75
You:
Rate this recipe!
25 min
Almo Čatlak
Sicilijanska salata od naranča - Fini Recepti by Crochef
Sicilijanska salata od naranča
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 55
Rating: 4.75
You:
Rate this recipe!
10 min
Almo Čatlak
Janjetina na marokanski način - Fini Recepti by Crochef
Janjetina na marokanski način
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 53
Rating: 4.75
You:
Rate this recipe!
220 min
Almo Čatlak
Sjevernoafrička riblja juha - Fini Recepti
Sjevernoafrička riblja juha
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 24
Rating: 4.75
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Vitaminska bomba - Fini Recepti
Vitaminska bomba
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 28
Rating: 4.75
You:
Rate this recipe!
20 min
Almo Čatlak

Kako pobijediti želju za slatkim?

Većina ljudi svakoga dana konzumira jako puno šećera – u desertima, slatkišima, prerađenoj hrani, rafiniranoj škrobi, gaziranim sokovima…

Prevelik unos šećera može rezultirati manjkom energije, glavoboljom, viškom kilograma te poteškoćama sa spavanjem, a neobična “nuspojava” su i kasnije pojačane želje za još nečim slatkim. Zapravo, što više šećera konzumiramo to je jača naša želja za njim. Ako vas zanima kako možemo smanjiti svoju ovisnost o šećeru pročitajte sljedećih 7 savjeta!

Smanjite unos kofeina

Zbog kofeina možemo dehidrirati, a to može utjecati na razinu šećera u krvi i dovesti do povećane potrebe za slatkim.

Izbjegavajte gazirane sokove

Neovisno o tome radi li se o običnom ili dijetnom soku, gazirani sokovi prepuni su kemikalija, sirupa i ogromnim količina šećera. Čak i umjetna sladila mogu dovesti do kasnije ponovne žudnje za slatkim.

voda

Voda je vaš saveznik

Želja za slatkim često je znak dehidracije, stoga prije nego posegnete za slatkim zalogajem (ili gutljajem) pokušajte prvo popiti čašu vode.

Pronađite zdrave alternative

Slatko povrće (batat, repa, mrkva, itd.) i voće odlične su alternative čokoladi i kolačima.

Izbjegavajte umjetna sladila

Iako imaju “nula kalorija” umjetna sladila često su puna kemikalija te mogu izazvati ovisnost. Umjesto njih radije koristite prirodne zaslađivače kao što su med, javorov sirup ili stevia.

vjezbanje

Vježbajte

Vježbanje je odličan za balansiranje razine šećera u krvi, a također vam daje energiju i popravlja raspoloženje (čime se smanjuje šansa da ćete posegnuti za čokoladom).

Spavajte!

Postoji jako puno razloga zbog kojih je spavanje dobro za vas, a među njima je i činjenica da naspavani vjerojatno nećete posegnuti za šećerom kao izvorom energije.

Kako se vi borite sa željom za slatkim? Podijelite u komentarima.

Varivo od poriluka na mediteranski način

  • 30 min
  • 4 porcije
  • Srednje kalorično
  • Jednostavna priprema
  • Jelo sadrži meso

Grah s teletinom

  • 70 min
  • 4 porcije
  • Srednje kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Jelo sadrži meso

Ovo su znakovi da ne pijete dovoljno vode

Bolje spriječiti nego liječiti, ali kako možete provjeriti da je krajnje vrijeme za čašu vode?

O hidrataciji se debatira puno više nego što ste možda mislili. Pravilo o “osam čaša vode dnevno” sve više gubi na važnosti – zapravo možete popiti i po nekoliko litara vode na dan, pogotovo tijekom perioda s visokim temperaturama. No osim potpune dehidracije, koji su drugi znakovi da ne pijete dovoljno vode?

Koža vam je suha

Osjećate da su vam usne ispucale? Najvjerojatnije ste dehidrirali. Za provjeru stisnite kožu na dnu vašeg dlana i ako ostane u tom položaju (poput šatora) te joj treba vremena da se vrati u svoj prirodan položaj pravo je vrijeme da povećate konzumaciju vode. Ostali znakovi dehidracije uključuju slabe i lomljive nokte te suhe oči i usta.

Imate grčeve

Jedan od najbolnijih pokazatelja da ste dehidrirali su grčevi. Kako biste ih ublažili preporučuju se hidratacija i unos elektrolita, naročito kalija i magnezija.

voda

Stalno vam je vruće

Voda je ključna za regulaciju tjelesne temperature. Manjak vode u organizmu uzrokuje pregrijavanje jer vaše tijelo gubi sposobnost da regulira temperaturu i ohladi vas. Usporava se cirkulacija stoga vaše tijelo više ne može koristiti mehanizma za spuštanje temperature kao što je, primjerice, znojenje.

Probava vam je usporena

Zatvor također može biti posljedica dehidracije. Našem probavnom sustavu potrebna je voda kako bi se hrana uspješno probavila a tijelo se riješilo “otpada”.

Općenito se loše osjećate

Dehidracija može negativno utjecati na vaše fizičke ali i psihičke performanse. Posljedice možete primijetiti na izdržljivosti, vremenu koje vam je potrebno za oporavak, motivaciji, raspoloženju, koncentraciji, pamćenju, razini energije, čak i imunološkom sustavu. Ukratko, svaki sustav vašeg tijela ovisi o vodi, stoga je potpuno jasno da se nedovoljnim unosom vode u organizam općenito osjećate jako loše i iscrpljeno.

Koliko vode pijete na dan? Podijelite u komentarima.

Piletina Kiev

  • 90 min
  • 4 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Jednostavna priprema
  • Jelo sadrži meso

Jeste li znali da ove namirnice mogu izazvati tjeskobu?

Ako ste se ikada ulovili kako praznite vrećicu čipsa do zadnje mrvice nakon što se imati prilično stresan dan, onda sigurno znate da emocije mogu značajno utjecati na ono što jedemo…

No jeste li znali da hrana koju konzumirate također može utjecati na vaše emocije, izazvati tjeskobu te vas ostaviti zabrinutima i bez koncentracije? Iako hrana nije glavni uzrok tih emocija, ona može značajno utjecati na njihov intenzitet i učestalost. Drugim riječima, postoje namirnice koje će povećati razinu kemikalija u našem mozgu zbog koji se osjećamo dobro, no isto tako postoje namirnice koje će povećati razinu kemikalija koje izazivaju stres i tjeskobu. Dobra vijest je da, ako znate o kojim namirnicama se radi, ih možete jednostavno izbaciti iz svoje prehrane ili smanjiti njihovu konzumaciju. No najprije morate znati o kojim namirnicama je riječ.

Kava

kava

Ne morate potpuno prestati piti kavu i druge napitke koji sadrže kofein. No ako se osjećate kao da ste “na rubu”, ispijanje još jedne šalice kave moglo bi vam stvoriti dodatan problem. Kofein ima stimulativni učinak na živčani sustav jer potiče izlučivanje kortizola (hormona stresa), koji može pogoršati tjeskobu i probleme sa spavanjem (ovi efekti najizraženiji su kod osoba s napadima panike i socijalnom fobijom).

Dijetni gazirani sokovi

gazirani-sokovi

Dijetni sokovi i energetski napitci mogu vam dati dvostruku dozu anksioznosti, ne samo zato što sadrže kofein, već i zato što su puni umjetnih sladila koja mogu značajno smanjiti razinu serotonina – hormona u vašem mozgu zbog kojeg se osjećate dobro. Kada god možete, zamijenite ove napitke zdravijim varijantama.

Tjestenina

sarena-tjestenina

Rafinirani ugljikohidrati poput tjestenine, bijelog kruha, krafni, slatkiša i slatkih sokova mogu “uništiti” vaše raspoloženje jer će izazvati nagle poraste i padove vašeg krvnog šećera. No dobra vijest je da vrijedi i obrnuto. Drugim riječima, prehrana bogata cjelovitim žitaricama, poput smeđe riže i kvinoje, može smanjiti rizik od depresije.

Kečap

majoneza-senf-kecap

Začini poput preljeva za salatu i kečapa mogu biti skriveni izvori visokofruktoznog kukuruznog sirupa koji, poput tjestenine i krafni, može izazvati skokove u vašem krvnom šećeru. Ono što je još gore je činjenica da je visokofruktozni kukuruzni sirup zapravo slađi od običnog bijelog šećera, što može dovesti do povećane konzumacije i neželjenih kilograma.

Alkohol

konjak

Iako mnogi ljudi koji se osjećaju tjeskobno posežu za alkoholom kako bi se osjećali bolje, porast raspoloženja koji će on izazvati samo je privremen te s vremenom zapravo može pogoršati tjeskobu. Čak i osobe koje prethodno nisu patile od anksioznosti mogu razviti neke probleme vezane za pretjeranu konzumaciju alkohola. Ovo se događa zbog nekoliko razloga, prije svega jer alkohol onemogućava pravilno funkcioniranje centralnog živčanog sustava koji kontrolira vaše emocije. Zatim, alkohol također može izazvati velike promjene u vašem krvnom šećeru, a treba spomenuti i činjenicu da je alkohol diuretik što može dovesti do dehidracije i smanjenja kognitivnih funkcija.

Konzumirate li često neku od ovih namirnica? Utječe li to katkad na vaše raspoloženje? Podijelite u komentarima.

Punjena pohana jaja

  • 40 min
  • 4 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Jelo sadrži meso

Poboljšajte okus sperme ovim super namirnicama

Pripremate se za igru pod plahtama sa svojom partnericom.

Slatko, slano, gorko ili ukusno, to su neke od reakcija koje žene okuse prilikom vrućih akcija u krevetu. Kakav okus ima sperma i na koje načine je možemo poboljšati.

Osnovni okus sperme je kombinacija slatko-slanog okusa, dok kod nekih muškaraca postoje ekstremi, kad je sjeme prekiselo ili pregorko.

Sjemena tekućina sadrži samo 1% sperma.

Znate li da je ejakulat kombinacija različitih hranjivih sastojka poput: fruktoze, proteina, vitamina i tragova minerala. Konzumiranjem određenih namirnica možete znatno poboljšati okus sperme.

  1. Unosite dovoljno vode

Voda je važan sastojak organizma. Imajte na umu da se sjemena tekućina uglavnom sastoji od vode. Pri malim količinama vode, ejakulat ima loš okus, stoga nastojite unosite između 8-10 časa vode. Ne samo da će veće količine vode dodatno podmazivati vaš penis pa će i seks biti ugodniji, već će i okus sperme biti znatno bolji.

  1. Izbjegavate kofein, alkohol, cigarete, droge i mliječne proizvode

Konzumiranje previše kofeina, alkohola, cigareta i droga dovodi do izrazito gorkog okusa sperme.

Slanom okusu sperme pridonose sljedeće namirnice:

  • Crveno meso
  • Mliječni proizvodi
  • Sir

Hrana koja poboljšava okus sperme

hrana koja utjece na okus sperme

Kako biste začinili svoju spermu i učinili je slađom uvedite sljedeće namirnice u vaš tjedni jelovnik:

  • Cimet – odlična namirnica koja zamaskira čudne okuse sperme.
  • Sok od ananasa – poboljšava okus i miris sjemene tekućine.
  • Limun
  • Menta
  • Peršin, celer – imaju veliki udio klorofila stoga čine spermu slađom.
  • Hrana bogata prirodnim šećerima poput: kivija, borovnica i brusnica.
  • Povrće – poznato je da vegetarijanci imaju bolji okus sperme, no treba izbjegavati određene vrste povrća poput kelja, cvjetače, brokule i šparoge.

Znate li vi još neke namirnice koje poboljšavaju okus i miris sperme? Podijelite u komentarima.

Nabujak od riže s breskvama

  • 60 min
  • 4 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Sadrži jaja i mlijeko