Niska temperatura može uništiti teksturu, okus i izgled nekih namirnica.
U nastavku saznajte koje namirnice biste svakako trebali držati dalje od zamrzivača.
Povrće bogato vodom
Ovoj skupini pripadaju celer, zelena salata, krastavci, rotkvice i potočarka. Činjenica da ovo povrće u sebi sadrži puno vode znači da će se vrlo lako smrznuti, no smrzavanje uništava stanične stijenke koje im daje njihovu strukturu. Zbog toga će ovo povrće nakon odmrzavanja postati kašasto i mlohavo. Rajčice, s druge strane, možete zamrznuti ako ih kasnije planirate kuhati, no odmrznute rajčice nemojte jesti sirove.
Jaja
Jaja u ljusci otvorit će se prilikom smrzavanja, što će omogućiti razvoj bakterija. (Ako stvarno želite zamrznuti jaja, svakako ih najprije izvadite iz ljuske.
Kava
Neotvorenu vrećicu svježe mljevene kave možete držati u zamrzivaču do mjesec dana, no nakon otvaranja vrećice nemojte ju opet pokušati zamrznuti. Odmrzavanje i ponovno zamrzavanje zrna kave dovodi do kondenzacije, zbog čega će upiti sve neugodne mirise iz zamrzivača.
Mekani mliječni proizvodi
Kiselo vrhnje, zrnati sir i vrhnje za šlag mogu postati vodenasti nakon smrzavanja.
Krumpir
Smrznuti sirovi krumpir će izgubiti boju, dok će kuhani krumpiri postati blijedi i prepuni vode.
Emulzije
Zamrzavanje će pretvoriti majonezu i preljeve za salatu u vodenastu tekućinu. Ovo se također odnosi na recepte koji u sebi sadrže majonezu i ostale emulzije.
Veliki komadi sira
Nakon smrzavanja sir će se početi mrviti, zbog čega ga kasnije nećete moći pravilno narezati.
Jeste li ikada pokušali zamrznuti neku od ovih namirnica? Što se dogodilo nakon odmrzavanja? Podijelite u komentarima.