- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Fažoli s pestom genovese – U našem receptu saznajte kako pripremiti fažole s umakom pesto genovese. – tjestenina ((češljanci)), svježi bosiljak, vrhnje za kuhanje, parmezan, umak pesto genovese, maslinovo ulje, U lonac ulijemo vodu, dodamo malo soli i skuhamo tjesteninu.; Za to vrijeme u tavi pomiješamo maslinovo ulje i vrhnje za kuhanje. Kuhamo dok ne proključa, dodamo umak pesto genovese i dobro promiješamo.; Dodamo skuhanu tjesteninu, dobro promiješamo i pustimo da se kuha još nekoliko minuta.; Serviramo na tanjure i začinimo ribanim parmezanom.; –
- Almo Čatlak
- 90 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Lazanje s mljevenim mesom – U našem receptu saznajte kako pripremiti lazanje s mljevenim mesom. – tjestenina za lazanje, mrkva ((naribana)), miješano mljeveno meso, ljubičasti luk ((sjeckani)), peršin ((sjeckani)), sir mozzarella, sir gouda ((naribani)), češnjak, pasirana rajčica, umak bešamel, sušeni origano, sušena majčina dušica, maslinovo ulje, U tavu ulijemo maslinovo ulje i popržimo miješano mljeveno meso.; Posolimo, popaprimo, a zatim dodamo sjeckanu mrkvu i sjeckani ljubičasti luk.; Još malo pržimo, a potom dodamo češnjak, malo pasirane rajčice i sjeckani peršin. ; U vatrostalnu posudu ulijemo malo umaka bešamel, zatim složimo tjesteninu za lazanje, ulijemo malo pasirane rajčice, dodamo meso, prelijemo s još malo umaka bešamel i na kraju pospemo naribanim sirom.; Cijeli postupak ponovimo još jednom, te na kraju složimo i posljednji sloj tjestenine za lazanje, umaka bešamel, naribane goude i narezane mozzarelle.; Stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pečemo 30-ak minuta.; –
- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Špageti s limunom i parmezanom – U našem receptu saznajte kako pripremiti špagete s limunom i parmezanom. – tjestenina, korica limuna, menta ((svježa nasjeckana)), mladi luk ((sjeckani)), maslac, peršin ((svježe nasjeckani)), parmezan ((naribani)), maslinovo ulje, sol i papar, Nasjeckamo mladi luk i listiće mente.; U velikom loncu zagrijemo vodu dok ne proključa te ju posolimo i skuhamo tjesteninu.; U tavi za prženje pomiješamo maslac i maslinovo ulje. Pržimo dok se maslac ne rastopi.; Dodamo skuhanu tjesteninu, sjeckani luk i mentu, svježe sjeckani peršin, naribanu koricu limuna, sol i svježe mljeveni papar.; Dobro promiješamo, prebacimo na tanjur te na kraju naribamo parmezan.; Po želji dodamo još malo papra i ukrasimo listićem mente.; –
- Almo Čatlak
- 40 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Tjestenina s piletinom na mediteranski – U našem receptu saznajte kako pripremiti tjesteninu s piletinom na mediteranski način. – tjestenina ((penne)), pileći temeljac, bijelo vino ((suho)), parmezan, pileći file, češnjak, šampinjoni, zrnati svježi sir, peršin ((svježe sjeckani)), sušene rajčice, sol i papar, Narežemo češnjak, šampinjone, sušene rajčice i pileći file.; U tavu ulijemo maslinovo ulje i ispržimo piletinu.; Postupno dodajemo šampinjone, sušene rajčice, češnjak, suho bijelo vino, pileći temeljac i na kraju tjesteninu.; Poklopimo i pržimo dok se tjestenina ne skuha, a zatim dodamo svježi zrnati sir i svježe sjeckani češnjak.; Još malo miješamo, i jelo je spremno za serviranje. Na kraju začinimo naribanim parmezanom.; –
- Almo Čatlak
- 40 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Široki rezanci s povrćem iz tave – U našem receptu saznajte kako pripremiti široke rezance s povrćem iz tave. – široki rezanci, pinjoli, zelene masline ((okoštene)), grašak ((smrznuti)), kelj ((mladi)), sušeni peperoncino, češnjak, povrtna juha, ljubičasti luk, maslinovo ulje, Narežemo mladi kelj, ljubičasti luk i češnjak te zgnječimo zelene masline.; U tavu ulijemo maslinovo ulje, dodamo luk, posolimo, a zatim dodamo kelj i masline.; Kratko pržimo, a zatim dodamo i češnjak, peperoncine i pinjole. ; Još malo pržimo pa dodamo široke rezance, povrtnu juhu i smrznuti grašak.; Kuhamo dok tjestenina ne omekša, odnosno dok se svi sastojci ne povežu.; –
- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Srednje zahtjevno
- Jelo sadrži meso
Fioli s kobasicama i sušenim rajčicama – U našem receptu saznajte kako pripremiti fiole s kobasicama i sušenim rajčicama. – tjestenina ((fažoli)), rajčica ((iz konzerve, nasjeckana)), kobasice u ovitku, koncentrat rajčice, sušene rajčice, češnjak, komorač (sušenog), šećer, sušeni origano, ljubičasti luk, balzamični ocat, Nasjeckamo sušene rajčice iz staklenke.; Ispraznimo kobasice iz ovitka.; U velikom loncu zagrijemo vodu dok ne proključa te ju posolimo i skuhamo tjesteninu.; Za to vrijeme u tavu ulijemo maslinovo ulje i popržimo kobasice. ; Dodamo sušene rajčice iz staklenke i ljubičasti luk, a zatim i koncentrat rajčice, češnjak, sušeni origano i šećer.; Na kraju dodamo rajčice iz konzerve i sušeni komorač te još kratko kuhamo.; Pomiješamo umak i tjesteninu, a po želji možemo ukrasiti salatom i naribanim sirom.; –
- Francuski začin
- 10 min
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Vinaigrette se najčešće koristi kao preljev za salate, no može se koristiti i za mariniranje.
Vinaigrette – U našem receptu saznajte kako pripremiti Vinaigrette. – senf, estragon, maslinovo ulje, balzamični ocat ((ili sok limuna)), sol, papar, U posudu stavite sve sastojke i sve dobro promiješajte.; –
- Francuski začin
- 15 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Salade de chevre chaud je vrlo poznato francusko jelo koje se poslužuje kao lagani ručak, predjelo ili večera. Kao hrvatsku verziju, mi smo ga poslužili s kulenom. Morate probati!
Salade de Chèvre chaud s kulenom – U našem receptu saznajte kako pripremiti Salade de Chèvre chaud s kulenom. – kozji sir, kulen, tost, pinjoli, lanene sjemenke, vinaigrette umak, rukola, Tostirajte kruh ili tost.; Stavite na njega krišku sira i kratko zapecite na 180°C.; U međuvremenu na tanjuru pripremite posteljicu od rikule.; Na tavi lagano popržite pinjole (bez ulja) te ih stavite na posteljicu od rikule.; Kulen narežite na trakice i posložite na salatu, a zatim posložite i tost s kozjim sirom.; Pospite sjemenke lana i poškropite vinaigrettom.; –
- Francuski začin
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Ovo tradicionalno francusko jelo po mnogima je najbolji način za pripremu patke.
Confit od patke (Confit de canard) – U našem receptu saznajte kako pripremiti Confit od patke. – pačji batak sa zabatkom, češnjak, timijan, guščja mast, sol i papar, Pripremljene batke stavite u tavu i pecite do hrskavosti. Meso okrećite da ne zagori.; Ogulite krumpir koji ste prethodno skuhali u kori te ga narežite na kolutiće.; Krumpir posolite i malo prepecite na ostatku masti.; Servirajte uz salatu.; –
- Francuski začin
- 30 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Tarte au citron – U našem receptu saznajte kako pripremiti Tarte au citron. – prhko tijesto ((za pitu)), limun, jaje, šećer, gustin, slatko vrhnje, Kalupiće za pečenje tarta premažite maslacem.; Razvaljajte prhko tijesto za pitu i obložite kalupiće za pečenje tarta. Izbodite ga na par mjesta prije nego ga zapečete da se ne napuhne.; Pecite oko 10 min na 200°C.; Iscijedite sok limuna, razmutite dva jaja, pomiješajte ih sa šećerom gustinom i limunom.; Stavite na vatru da lagano zavrije. Kremu izlijte u kalupe i kratko zapecite 5-6 min, na 200°C.; Kad se ohladi prekrijte ga tučenim slatkim vrhnjem u koji ste dodali jedan vanilin šećer. Dobro ohladite prije serviranja.; –
- Francuski začin
- 120 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Zahtjevna priprema
- Pogodno za Vegane
Podrijetlom iz Francuske Provanse, ovo posebno jelo radi se od patlidžana, paprike i tikvica. Sličan je našem satarašu, ali samo izgledom. Služi se samostalno, uz palentu ili uz meso.
Ratatouille – U našem receptu saznajte kako pripremiti Ratatouille. – patlidžan, tikvice, crvena paprika, žuta ili zelena paprika, pelati rajčice, crveni luk, češnjak, maslinovo ulje, timijan, lovorov list, balzamični ocat, sol i papar, Patlidžan, tikvice i luk narežite na kolutiće. Paprike narežite na trakice.; U tavi za pečenje ugrijte 2 žlice maslinovog ulja te pirjajte luk i papriku. Kad povrće uvene dodajte narezani pelat.; Protisnite češnjak i dodajte ga povrću uz sol, papar, timijan i lovor. Ostavite da se poklopljeno kuha na laganoj vatri 40 minuta.; Patlidžan i tikvice odvojeno pirjajte na dvije žlice maslinovog ulja. Prvo pirjajte patlidžan, a kad omekša dodajte ga ostalom povrću. Nakon toga pirjajte tikvice te ih dodajte ostalom povrću.; Ulijte žlicu balsamica i sve zajedno kuhajte na laganoj vatri još 15 minuta.; –
- Fina Malinić
- 90 min
- 5 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Pire od bundeve – U našem receptu saznajte kako pripremiti pire od bundeve. – bundeva, Zagrijte pećnicu na 165°C.; Bundevu prerežite na pola te uklonite sjemenke i pulpu. Svaku polovicu prekrijte aluminijskom folijom.; Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko sat vremena, odnosno dok bundeva ne omekša.; Odvojite meso od kore i ubacite u mikser. Kada je gotov, pire jednostavno spremite u hladnjak.; –
- Francuski začin
- 90 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Quiche je zapravo otvorena pita i dolazi iz francuske kuhinje, te je proširena svugdje u svijetu. Quiche se radi s povrćem, mesom, morskim plodovima, sirom te se može služiti topao ili hladan.
Quiche s porilukom – U našem receptu saznajte kako pripremiti quiche s porilukom – tijesto za quiche, poriluk ((narezati samo bijeli dio)), luk ((manji)), špinat ((opran i narezan)), jaje, sol, papar ((svježe mljeveni)), Gruyere sir ((naribani)), sušena panceta, muškatni oraščić ((mljeveni )), Pancetu pecite na 200°C dok ne postane hrskava.; Pripremite tijesto.; Iz pećnice izvadite pancetu i stavite kalup s tijestom. Pecite manje od 5 minuta.; Narežite luk i poriluk. Poriluk blanširajte, a zatim mu dodajte špinat.; Luk pirjajte, a zatim mu dodajte ocijeđeni poriluk i špinat.; Kratko prodinstajte dok se ne sjedine, a potom dodajte i malo soli i papra.; Pancetu posložite po tijestu.; Izmiješajte jaja, sol, papar i muškatni oraščić. U jaja dodajte naribani sir i vrhnje.; Ocijedite povrće i dodajte ga u smjesu s jajima.; U kalup oprezno ulijte mješavinu jaja i povrća.; Pecite 25-35 minuta na 180°C.; Kada je gotovo, pustite jelo da miruje 10-ak minuta. Servirajte uz svježu salatu prelivenu vinaigrette umakom.; –
- Fina Malinić
- 15 min
- 2 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Indijski Masala Chai kombinacija je crnog čaja i aromatičnih indijskih začina, idealan za hladne dane koji su pred nama.
Indijski Masala Chai – U našem receptu saznajte kako pripremiti indijski Masala Chai. – klinčić, kardamom, štapić cimeta (razbijen na manje dijelove), voda, đumbir u prahu, papar (svježe mljeveni), mlijeko, šećer u granulama, crni čaj, U mužar ubacite klinčiće, kardamom i cimet te ih dobro sameljite.; Začine prebacite u malu tavu i dodajte im vodu, đumbir i papar te kuhajte dok ne zavri.; Maknite s plamena, poklopite i pustite da odstoji oko 5 minuta.; Dodajte mlijeko i šećer i pustite da opet zavri.; Maknite s plamena i dodajte crni čaj. Poklopite i pustite da odstoji oko 3 minute.; Dobro promiješajte i servirajte u čajniku ili direktno u šalicama.; –
- Fina Malinić
- 15 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Maslac od indijskih oraščića – U našem receptu saznajte kako pripremiti maslac od indijskih oraščića. – indijski oraščići, biljno ulje, sol, Ubacite jednu šalicu indijskih oraščića u sjeckalicu za hranu i počnite ih usitnjavati istovremeno dodajući biljno ulje. Zatim dodajte još jednu šalicu indijskih oraščića i ponovite postupak, a nakon toga i preostale indijske oraščiće.; Nakon što dodate i posljednju šalicu indijskih oraščića u smjesu ubacite sol i miješajte dok ne dobijete željenu teksturu (oko 10-15 minuta).; Servirajte s tostiranim kruhom.; –
- Francuski začin
- 30 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Za pripremu izvrsnog deserta ne morate uvijek potrošiti puno vremena, a najbolji primjer je ovaj brzi cheesecake zbog kojeg uopće ne morate paliti pećnicu!
Brzi cheesecake od maline – U našem receptu saznajte kako pripremiti brzi cheesecake od maline. – petit beurre keksi, sir mascarpone, maline, maslac ((omekšali)), slatko vrhnje ((tučeno)), šećer, Kekse izmrvite i pomiješajte s maslacem.; Mješavinu raspodijelite u čašice za serviranje i ohladite u hladnjaku.; Pomiješajte mascarpone sir i šećer, a zatim dodajte maline.; U kremu umiješajte tučeno slatko vrhnje.; Čašice napunite kremom.; Dodajte tučeno slatko vrhnje, malinu i listić mente.; –
- Fina Malinić
- 240 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Srednje zahtjevno
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Iako se ovaj popularni turski kruh tradicionalno priprema na otvorenom, nema razloga da ga ne pripremite i u svojoj kuhinji. Ako možete, servirajte ga toplog!
Bazlama (turske lepinje) – U našem receptu saznajte kako pripremiti turske lepinje. – svježi kvasac, šećer, sol, voda ((topla)), grčki jogurt, brašno, Otopite kvasac, šećer i sol u toploj vodi. Dodajte brašno, vodu i grčki jogurt te dobro promiješajte. Tijesto bi trebalo biti mekano ali ne ljepljivo.; Ravnu površinu pospite brašnom i oblikujte tijesto u kuglu. Prekrijte ga vlažnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 3 sata.; Prerežite tijesto na četiri jednaka dijela i oblikujte ga u okrugle lepinje. Lepinje opet prekrijte vlažnom krpom i pričekajte još 15 minuta.; Zagrijte tavu na srednje jakom plamenu. Stavite jednu lepinju u tavu i pecite dok se na dnu ne pojave smeđe točkice (oko 1 minute). Okrenite i ponovite postupak (još 1 minutu). ; Maknite s plamena i zamotajte u kuhinjsku krpu kako bi lepinja ostala topla.; Postupak ponovite s preostalim komadima tijesta.; –
- Francuski začin
- 40 min
- 1 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Ako mislite da su krastavci dobri jedino za salate, pravo je vrijeme da probate ovu osvježavajuću juhu.
Hladna juha od krastavaca – U našem receptu saznajte kako pripremiti hladnu juhu od krastavaca. – krastavac, celer, sok od limuna, menta, sol i papar, Krastavac ogulite, narežite i odstranite sjemenke. Celer operite i tanko narežite, te sve dobro osušite.; Sve stavite u blender, a zatim dodajte sok od limuna, sol i papar.; Sve sastojke dobro izmiksajte.; Kad je gotovo stavite u hladnjak na 30-ak minuta, a zatim servirajte u čašama.; –
- Fina Malinić
- 140 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Srednje zahtjevno
- Jelo sadrži meso
Za pripremu ovog talijanskog klasika potrebni su pravi sastojci i malo strpljenja koje će se sigurno isplatiti!
Talijanski umak za špagete s mesnim okruglicama – U našem receptu saznajte kako pripremiti talijanski umak za špagete s mesnim okruglicama. – Mesne okruglice: mljevena govedina, krušne mrvice, peršin ((suhi)), parmezan ((naribani)), papar, češnjak u prahu, jaje, Umak: luk ((nasjeckani)), češnjak ((nasjeckani)), maslinovo ulje, pelati rajčice, sol, šećer, lovorov list, koncentrat rajčice, bosiljak ((suhi)), papar, U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu govedinu, krušne mrvice, peršin, parmezan, četvrtinu žličice crnog papra, češnjak u prahu i razmućeno jaje.; Dobro promiješajte i napravite 12 kuglica. Prekrijte i držite u hladnjaku dok vam ne budu potrebne.; U velikoj tavi na srednje jakom plamenu pržite luk i češnjak u maslinovom ulju sve dok luk ne postane proziran. Umiješajte rajčice, sol, šećer i lovorov list. ; Prekrijte, smanjite jačinu plamena i pustite da krčka 90 minuta.; Dodajte koncentrat rajčice, bosiljak, pola žličice papra i mesne okruglice, i ostavite da krčka još pola sata. Poslužite s tjesteninom.; –
- Francuski začin
- 45 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Srednje zahtjevno
- Jelo sadrži meso
Mekano janjeće meso, slatki pire od batata i shitake gljive garantiraju odličan ručak i zadovoljne ukućane!
Janjeći kotleti s pireom od batata i shitake gljivama – U našem receptu saznajte kako pripremiti janjeće kotlete s pireom od batata i shitake gljivama – janjeći kotleti, batat, krumpir, shiitake gljive, med, kokosovo ulje, vrhnje za kuhanje, maslac, mlijeko, ružmarin ((nekoliko grančica)), Batat i krumpir ogulite i skuhajte.; Shitake operite, osušite i narežite na trakice. Pirjajte ih na žlici maslaca, a kad uvenu dodajte žlicu meda.; Posolite i popaprite (po želji dodajte vrhnje).; Batat i krumpir ocijedite, dodajte im žlicu maslaca, mlijeko i sol, a zatim napravite pire.; Kotlete nauljite kokosovim uljem i posolite.; Ugrijte tavu za pečenje i dodajte ostatak kokosovog ulja. Stavite kotlete u tavu i pecite kratko s jedne i druge strane pazeći da se ne prepeku. Zatim stavite grančice ružmarina.; Na tanjur stavite pire, malo shitaka u umaku i kotlete.; –
- Fina Malinić
- 15 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Palačinke od banana zabavna su inačica klasičnih američkih palačinki, idealne kao doručak ili desert.
Palačinke od banana – U našem receptu saznajte kako pripremiti palačinke od banana. – brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, jaje, mlijeko, biljno ulje, banana (zgnječene), U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. ; U drugoj zdjeli pomiješajte jaje, mlijeko, ulje i zgnječene banane.; Dodajte smjesu od brašna u zdjelu s bananama (tijesto bi trebalo imati male grudice).; Lagano nauljite tavu za palačinke i zagrijte ju na srednje jakom plamenu. Izlijte tijesto na tavu (koristite oko pola šalice tijesta za jednu palačinku) i pecite dok palačinke s obje strane ne dobiju zlatno-smeđu boju.; Palačinke poslužite tople, a po želji ih ukrasite komadićima banane, orašastim plodovima i javorovim sirupom.; –
- Francuski začin
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Srednje zahtjevno
- Pogodno za Vegane
Kada ju pripremite na ovaj način, ovu zdravu namirnicu obožavat će čak i vaša djeca!
Namaz od patlidžana – U našem receptu saznajte kako pripremiti namaz od patlidžana. – patlidžan, češnjak, pinjoli, maslinovo ulje, limunov sok, sojin umak, sol i papar, Patlidžane prerežite na pola, a zatim ih prerežite vodoravno i okomito tako da ne zarežete koru.; Posolite patlidžane i ostavite ih na pola sata, a zatim ih dobro ocijedite.; Posušene patlidžane dobro nauljite i stavite peći na 180°C oko 30-45 minuta, ovisno o njihovoj veličini.; Kad su patlidžani pečeni odvojite koru te dodajte češnjak, sok od limuna, umak od soje i papar.; Pinjole prepržite, sameljite i dodajte u smjesu.; Izmiksajte smjesu pomalo dodajući ulje.; –
- Fina Malinić
- 60 min
- 18 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Muffini od jabuke i bundeve – U našem receptu saznajte kako pripremiti muffine od jabuke i bundeve – jabuke ((oguljene i narezane)), brašno, šećer, začin za pitu od bundeve (pumpkin pie spice), prašak za pecivo, sol, jaje, biljno ulje, pire od bundeve, brašno, šećer, cimet ((u prahu)), maslac, Zagrijte pećnicu za 175°C. Lagano nauljite kalup za muffine.; U velikoj zdjeli pomiješajte dvije i pol šalice brašna, 2 šalice šećera, začine, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli umutite jaja, a zatim dodajte pire od bundeve i ulje.; Mješavinu od bundeve ubacite u zdjelu s brašnom i miješajte dok ne dobijete vlažnu smjesu. Na kraju dodajte nasjeckane jabuke i sve prelijte u kalup za muffine.; U maloj zdjeli pomiješajte 2 žlice brašna, četvrtinu šalice šećera i pola žličice cimeta u prahu. Dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete grube mrvice. Ravnomjerno pospite preko tijesta za muffine.; Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta.; –
- Fina Malinić
- 15 min
- 10 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Umak od brusnica – U našem receptu saznajte kako pripremiti umak od brusnica. – brusnice, šećer, sok od naranče, U srednje velikoj tavi na srednje jakom plamenu otopite šećer u soku od naranče. Umiješajte brusnice i kuhajte 10-ak minuta.; Kada je umak gotov, maknite ga s plamena i prebacite u zdjelu za serviranje. Umak će se zgusnuti dok se bude hladio.; –