Tri, četiri… kreni! Roštilj!
Uz toplije dane i godišnje odmore, prilike za druženje nešto su češće nego što je to slučaj u hladnijem dijelu godine. Večer s prijateljima nezamisliva je bez ukusnog zalogaja i pokoje čaše omiljenog pića. Da ne biste sate i sate provodili za štednjakom umjesto s dragim vam ljudima, mi vam predlažemo da se okušate u umijeću roštiljanja. Čak i ako nemate roštilj, ili kako bi se na jugu reklo, gradele, nije kraj svijeta. Jedna dobra grill tava često može spasiti stvar.
Njegova ekscelencija: roštilj
Sigurno ste barem jednom prošli pored restorana u kojem se “okreće” dobar roštilj i pomislili: “Da je i meni sad…”. E pa gotovo je s danima čežnje, zasučite rukave i primite se posla, nije to nuklearna fizika! Za početak si možete nabaviti jednu od onih šaljivih pregača koje se mogu pronaći u gift shopovima, ali ako to nije vaš stil, bilo koja “odora“ će proći. Ako ste jedan od sretnika koji imaju malo prostora na otvorenom i roštilj na raspolaganju, najveći dio posla već je odrađen. Sve što vam preostaje je da nađete dobar komad mesa (o tome malo niže).
Sljedeće? Vatra. Ona pripremljena od pravog drva nosi sa sobom jedan bonus – sagorijevanjem će drvo mesu dati karakterističnu aromu. Priznajemo da je pronalaženje prikladnog drva nešto dugotrajniji proces pa vjerujemo da će vam se progledati kroz prste ako upotrijebite i puno jednostavniju i cijenom prihvatljiviju varijantu – ugljen. Očišćenu rešetku namažite uljem ili premažite pancetom, stavite je na pristojnu udaljenost od izvora topline (10ak cm) i pobrinite se da žar bude dovoljno jak da bi njegova toplina mogla prodrijeti cijelom debljinom mesa ili drugih namirnica.
Dvije su varijante koje se koriste prilikom pripremanja jela na roštilju – kratko i dugo pečenje. Ovo prvo se odnosi na kratkotrajno pečenje na vrlo visokoj temperaturi dok se kod dugog pečenja radi o nešto duljem vremenskom razmaku, ali na nižoj temperaturi. Ne treba ni spominjati da se zbog neodoljivog mirisa najčešće pribjegava ovom prvom načinu koji daje brže rezultate.
Mariniranje mesa je neizostavan korak u pripremi roštilja! Za nju se najčešće upotrebljava ulje, češnjak, sol, papar, mljevena paprika te razno začinsko bilje.
Ono što je svakako bitno naglasiti je da je mariniranje mesa neizostavan korak u pripremi roštilja. Zašto? Zato što je to najbolji način sprječavanja nastanka kancerogenih tvari poznatijih pod kraticom HCA (heterociklički amini). Naime, do stvaranja tih štetnih sastojaka dolazi prilikom reakcije između kreatina i aminokiselina u mesu i to u trenutku kada je meso izloženo visokoj temperaturi na roštilju. Zato aromatične sastojke u ruke, dajte mašti na volju i kreirajte vlastitu marinadu koja će vas zaštiti od štetnih spojeva, a ujedno vašem komadu mesa dati neponovljivu karakterističnu aromu.
Spas u zadnji čas: grill tava
Ovo je rješenje za sve one kojima nisu na raspolaganju vanjski roštilj i velike količine zraka koje će odagnati dim koji se često podigne prilikom njegove upotrebe. Dakle, ako se vaše kuhanje mora svesti na prostor vaše kuhinje, jedino u što morate investirati je gril tava (i naravno u ono što ćete kasnije u nju staviti!).
U ponudi specijaliziranih trgovina i supermarketa mogu se pronaći brojne vrste ovog nadasve praktičnog kuhinjskog pomagala. Ono što im je svima zajedničko je da na dnu imaju izdignutu rešetku koja namirnice drži iznad masnoće i prilikom pečenja ostavlja karakterističan trag na mesu ili povrću, a promjera su otprilike 20 do 25 cm. Efekt neće biti sasvim jednak onome koji možete dobiti na pravom roštilju jer meso ipak ne dolazi u izravan kontakt s jakom vatrom (sve se odvija na štednjaku), ali ipak će vam pružiti dojam roštilja.
Što odabrati za pripremu na roštilju?
Znalci roštiljanja nikad se ne slažu oko prave vrste mesa ili pak tehnike njegove pripreme. Svi imaju neki svoj tajni sastojak i nenadmašnu metodu pa ćete tako s vremenom sigurno i vi razviti vlastite preference, ali za početak evo nekoliko smjernica.
Krenimo s nezaobilaznim ćevapčićima, tim komadićima mesa koje vole svi – i najmlađi i najstariji, nitko im ne može odoljeti. Najbolje će biti da se pouzdate u mesara koji će vam dati dobru mješavinu mesa za njih, a ako imate neku vlastitu recepturu, još bolje! Tu su i srodne im pljeskavice koje su idealan sastojak ukusnog sendviča ili hamburgera. Ako ste pak kreativno nastrojeni, pravo rješenje za vas bit će ražnjići na koje možete slagati meso i dodatke koje god vrste volite i kojim god redom želite.
U zadnje vrijeme, ništa bez piletine, a ona pripremljena na grillu ima posebnu aromu. Pustite je da se polako peče na roštilju, prelijte koji put aromatiziranim uljem i dobit ćete nešto što gotovo ni ne nalikuje na one brzinske ručkove u kojima je piletina glavna zvijezda. Odaberite sočnije dijelove mesa, a naročito će slatka biti krilca ili mini batci.
Što se drugih vrsta mesa tiče (a primjenjivo je i na piletinu, naravno), ništa bez već spomenute marinade. Za nju se najčešće upotrebljava ulje, češnjak, sol, papar, mljevena paprika te začinsko bilje poput ružmarina i bosiljka.
Ne treba ni spominjati da će biftek sa žara biti vrhunski, a naročito ako ga obložite pokojom tankom šnitom pancete. Čest izbor za roštilj je i svinjetina (rebarca, vratina, kare…) jer je prošarana masnoćom pa ostaje mekana i sočna nakon pečenja. Inače, dobro je znati da meso duljim pečenjem na jakoj vatri postaje sve tvrđe pa je važno dobro procijeniti kad je meso gotovo. To ćete nabolje provjeriti upotrebom vrlo jednostavnog pomagala – vilice! Provjerite možete li lagano njome nabosti meso: ako je odgovor pozitivan, meso je gotovo.
Ne treba zaboraviti jednako tako slasnu varijantu – ribu. Prilikom stavljanja ribe na gradele, samo je malo povucite po rešetki da se ne bi zalijepila. Za razliku od mesa, ribu je potrebno okrenuti samo jednom tijekom pečenja i to u trenutku kad se odlijepi od rešetke. Tad je spremna za drugu stranu.
I ništa manje važno nije povrće. Gljive, patlidžani, paprike, tikvice, sve su to slasne vrste koje pripremom na roštilju postaju još samo bolje. I njima možete dodati začinsko bilje koje će im dati Vaš osobni pečat. Uz sve navedeno, pripremite još osvježavajuću salatu od sezonskog povrća i gozbi neće biti kraja.