- Almo Čatlak
- 50 min
- 8 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Savijača od višanja – U našem video receptu saznajte kako pripremiti savijaču od višanja. – višnje, kore za savijače (tankih), cimet (u prahu), vanilin šećer, smeđi šećer, krušne mrvice, ulje, mlijeko, šećer u prahu, Višnje operemo i iskoštimo. U zasebnoj zdjeli višnje pomiješamo sa šećerom u prahu, vanilin šećerom, smeđim šećerom i cimetom u prahu. ; Svitak kora raširimo na radnu površinu, a gornju premažemo mješavinom ulja i mlijeka, posipamo krušnim mrvicama i nadjenemo višnjama. ; Savijaču oblikujemo tako što višnje savijamo u dvije kore (kod debljih kora savijaču je dovoljno saviti u jednu koru). ; Savijače stavimo u namašćeni lim za pečenje, premažemo ostatkom mješavine ulja i mlijeka te stavljamo peći u zagrijanu pećnicu, na 180°C, 25-30 minuta. ; Gotovu savijaču izvadimo iz pećnice, ostavimo da se malo ohladi i posipamo šećerom u prahu.; – Ovaj fini domaći kolač – štrudla, kako ga od milja zovemo – dostojan je da bude desert i najprofinjenijim jelima. Višnje, aroma vanilije, šećer i cimet stopljene su u bogato i slasno punjenje kojem malo tko može odoljeti!
<div class="wpurp-searchable-recipe">Savijača od višanja – U našem video receptu saznajte kako pripremiti savijaču od višanja. – višnje, kore za savijače (tankih), cimet (u prahu), vanilin šećer, smeđi šećer, krušne mrvice, ulje, mlijeko, šećer u prahu, Višnje operemo i iskoštimo. U zasebnoj zdjeli višnje pomiješamo sa šećerom u prahu, vanilin šećerom, smeđim šećerom i cimetom u prahu. ; Svitak kora raširimo na radnu površinu, a gornju premažemo mješavinom ulja i mlijeka, posipamo krušnim mrvicama i nadjenemo višnjama. ; Savijaču oblikujemo tako što višnje savijamo u dvije kore (kod debljih kora savijaču je dovoljno saviti u jednu koru). ; Savijače stavimo u namašćeni lim za pečenje, premažemo ostatkom mješavine ulja i mlijeka te stavljamo peći u zagrijanu pećnicu, na 180°C, 25-30 minuta. ; Gotovu savijaču izvadimo iz pećnice, ostavimo da se malo ohladi i posipamo šećerom u prahu.; -</div>
- Almo Čatlak
- 25 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Umak od školjaka i škampa – U našem video receptu saznajte kako pripremiti umak od školjaka i škampa. – vongole, repovi škampa, mrkva, celerova stabljika, luk, češnjak, peršin (sjeckanog), maslinovo ulje, pelati rajčice, špageti, sol i papar, Školjke operemo pod mlazom vode. Na početku školjke moraju biti zatvorene što znači da su žive, a školjke koje se ne zatvore nisu žive i moramo ih baciti. ; Mrkvu, luk, celerovu stabljiku i list sitno nasjeckamo, te na srednjoj vatri pirjamo na maslinovom ulju. ; Dodamo školjke, repiće škampa te na laganoj vatri pirjamo otprilike 10 minuta. ; Školjke koje se nisu otvorile izvadimo i bacimo radi sigurnosti, pa dodamo nasjeckanu pelati rajčicu. ; Sve zajedno po potrebi začinimo solju i paprom te ostavimo da krčka na laganoj vatri dok umak ne reducira. Na kraju po želji umiješamo sitno sjeckani peršin i poslužimo uz svježe kuhanu tjesteninu.; – Kada želite raditi jelo od morskih plodova, uvijek se postavlja problem namirnica. Nije ih moguće kupiti baš u svakoj trgovini, pa zato kada naiđete na svježe školjke vongole, nemojte ih propustiti. U kombinaciji sa repićima škampa (koji mogu biti i smrznuti), one tvore fini i lagano ljetni umak koji se dobro slaže sa različitim vrstama tjestenine.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Umak od školjaka i škampa – U našem video receptu saznajte kako pripremiti umak od školjaka i škampa. – vongole, repova škampi, mrkva, stabljika celera, luk, češnjak, peršin (sjeckanog), maslinovo ulje, rajčice pelati, špagete, sol i papar, Školjke operemo pod mlazom vode. Na početku školjke moraju biti zatvorene što znači da su žive, a školjke koje se ne zatvore nisu žive i moramo ih baciti. ; Mrkvu, luk, celerovu stabljiku i list sitno nasjeckamo, te na srednjoj vatri pirjamo na maslinovom ulju. ; Dodamo školjke, repiće škampa te na laganoj vatri pirjamo otprilike 10 minuta. ; Školjke koje se nisu otvorile izvadimo i bacimo radi sigurnosti, pa dodamo nasjeckanu pelati rajčicu. ; Sve zajedno po potrebi začinimo solju i paprom te ostavimo da krčka na laganoj vatri dok umak ne reducira. Na kraju po želji umiješamo sitno sjeckani peršin i poslužimo uz svježe kuhanu tjesteninu.; -</div>
- Almo Čatlak
- 75 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Ima jaja, nema mesa
Gnijezda od puslica sa bobičastim voćem – U našem video receptu saznajte kako pripremiti gnijezda od puslica sa bobičastim voćem. – šećer u prahu, jaje, bobičasto voće (miješanog (maline, kupine, ribizla, borovnice)), menta, U zdjeli, mikserom istučemo bjelanjke u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera u prahu. Zdjelu premjestimo iznad lonca s lagano kuhajućom vodom i dalje miksamo dok snijeg ne zgusne. ; Dobivenom smjesom punimo vrećicu za istiskivanje te je zavrćemo dok se nadjev ne pojavi na vrhu štrcaljke. ; Na papiru za kolače štrcaljkom istisnemo smjesu u krugove promjera 5 cm, krećući se od sredine u spirali prema van. Također istiskujemo oko ruba u vis da napravimo gnijezdo. ; Švicarski meringue stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 100°C, po prilici 45 minuta. ; U zdjeli izmiješamo bobičasto voće i njime nadjenemo pečene puslice. Sve zajedno posipamo šećerom u prahu, ukrasimo svježim listićima mente i poslužimo.; – Kada goste želite impresionirati laganom, ali izuzetno privlačnom slasticom, probajte im pripremite ovaj desert. U njemu nema masti, žutanjci iz jaja se ne koriste, tako da ne morate brinuti niti o kolesterolu, a jedini grijeh je šećer bez kojeg ionako ne bi bilo puslica.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Gnijezda od puslica sa bobičastim voćem – U našem video receptu saznajte kako pripremiti gnijezda od puslica sa bobičastim voćem. – šećer u prahu, jaja, bobičasto voće (miješanog (maline, kupine, ribizla, borovnice)), menta, U zdjeli, mikserom istučemo bjelanjke u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera u prahu. Zdjelu premjestimo iznad lonca s lagano kuhajućom vodom i dalje miksamo dok snijeg ne zgusne. ; Dobivenom smjesom punimo vrećicu za istiskivanje te je zavrćemo dok se nadjev ne pojavi na vrhu štrcaljke. ; Na papiru za kolače štrcaljkom istisnemo smjesu u krugove promjera 5 cm, krećući se od sredine u spirali prema van. Također istiskujemo oko ruba u vis da napravimo gnijezdo. ; Švicarski meringue stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 100°C, po prilici 45 minuta. ; U zdjeli izmiješamo bobičasto voće i njime nadjenemo pečene puslice. Sve zajedno posipamo šećerom u prahu, ukrasimo svježim listićima mente i poslužimo.; -</div>
- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Pileća prsa u umaku od naranče – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pileća prsa u umaku od naranče. – pileća prsa, bijelo vino, naranča, slatko vrhnje, maslac, maslinovo ulje, ulje (obično), sol i papar, Filete pilećih prsa začinimo solju i paprom, te ih na laganoj vatri, na mješavini maslinovog i običnog ulja, prepržimo sa obiju strana, izvadimo iz tave i stavimo na toplo mjesto.; Naranču ogulimo, očistimo od bijele kožice i narežemo na kolute. ; Na ostatak masnoće od pečenja dodamo maslac i na njemu kratko pržimo kolute naranče. ; Podlijemo sa malo soka od naranče, bijelim vinom i kada umak malo reducira, dolijemo slatko vrhnje. Nakon što umak provrije, po potrebi ga začinimo sa malo soli i papra. ; Pripremljene pileće filete na dasci, narežemo na kriške debljine 1 cm. po širini i ukoso. Svaki narezani file položimo na zaseban tanjur, te ga prelijemo umakom od naranče. ; Uz ovo jelo kao prilog poslužujemo krokete, pečeni krumpir ili kuhano povrće.; – Piletina ili patka u kombinaciji sa narančom tradicionalno se pripremaju u Kini. A ovaj recept spremili smo na nešto drugačiji način: naš umak od naranče nije pretjerano sladak, rijedak je i cijelo jelo čini vrlo osvježavajućim. Stoga je vjerojatno bolje da ovo jelo pripremate u toplijim danima proljeća ili ljeta.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Pileća prsa u umaku od naranče – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pileća prsa u umaku od naranče. – pileća prsa, bijelo vino, naranča, slatko vrhnje, maslac, maslinovo ulje, ulje (obično), sol i papar, Filete pilećih prsa začinimo solju i paprom, te ih na laganoj vatri, na mješavini maslinovog i običnog ulja, prepržimo sa obiju strana, izvadimo iz tave i stavimo na toplo mjesto.; Naranču ogulimo, očistimo od bijele kožice i narežemo na kolute. ; Na ostatak masnoće od pečenja dodamo maslac i na njemu kratko pržimo kolute naranče. ; Podlijemo sa malo soka od naranče, bijelim vinom i kada umak malo reducira, dolijemo slatko vrhnje. Nakon što umak provrije, po potrebi ga začinimo sa malo soli i papra. ; Pripremljene pileće filete na dasci, narežemo na kriške debljine 1 cm. po širini i ukoso. Svaki narezani file položimo na zaseban tanjur, te ga prelijemo umakom od naranče. ; Uz ovo jelo kao prilog poslužujemo krokete, pečeni krumpir ili kuhano povrće.; -</div>
- Almo Čatlak
- 25 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Tagliatelle alla emiliana – U našem video receptu saznajte kako pripremiti poznati talijanski specijalitet tagliatelle alla emiliana. – tjestenina (tagliatelle), luk, maslac, kuhana šunka, slatko vrhnje, grašak, šećer, sol, bijeli papar, U tavi, na maslacu, dodamo luk i pirjamo dok ne postane staklast. Zatim ulijemo slatko vrhnje i sve zajedno kratko ukuhamo. ; Zatim umiješamo, na kockice narezanu, kuhanu šunku i grašak. Sve zajedno začinimo šećerom, solju i paprom te kuhamo na laganoj vatri. ; Za to vrijeme tjesteninu stavimo kuhati, po uputama na pakiranju, u dosta slane i vrele vode. U vodu također, možemo dodati jedan krupno narezan češanj češnjaka i malo maslinovog ulja. ; Pred sam kraj kuhanja tjestenine, u umak prvo umiješamo svježe naribani parmezan pa tagliatelle i poslužimo.; – Ne postoji baš puno recepata u kojima se grašak kombinira sa tjesteninom. Stoga biste mogli pomisliti da oni baš i ne čine najbolju kombinaciju… ali prevarili biste se! Ovo talijansko jelo je pravi mali specijalitet, obiluje nježnijim, "glatkim" okusima, no istovremeno je vrlo hranjivo i izdašno!
<div class="wpurp-searchable-recipe">Tagliatelle alla emiliana – U našem video receptu saznajte kako pripremiti poznati talijanski specijalitet tagliatelle alla emiliana. – tjestenina (tagliatelle), luk, maslac, kuhana šunka, slatko vrhnje, grašak, šećer, sol, bijeli papar, U tavi, na maslacu, dodamo luk i pirjamo dok ne postane staklast. Zatim ulijemo slatko vrhnje i sve zajedno kratko ukuhamo. ; Zatim umiješamo, na kockice narezanu, kuhanu šunku i grašak. Sve zajedno začinimo šećerom, solju i paprom te kuhamo na laganoj vatri. ; Za to vrijeme tjesteninu stavimo kuhati, po uputama na pakiranju, u dosta slane i vrele vode. U vodu također, možemo dodati jedan krupno narezan češanj češnjaka i malo maslinovog ulja. ; Pred sam kraj kuhanja tjestenine, u umak prvo umiješamo svježe naribani parmezan pa tagliatelle i poslužimo.; -</div>