- Fina Malinić
- 90 min
- 6-8 porcije
- Vrlo kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Dobro poznata, Bobanova torta je barem jednom krasila stol svake domaćice. Ako ju još niste imali prilike napraviti, predlažemo da to učinite sad. Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat dostojan svakog nepca!
Bobanova torta – U našem receptu saznajte kako pripremiti Bobanovu tortu. – bjelanjak, žumanjak, šećer, čokolada za kuhanje, prašak za pecivo, vrhnje za šlag, džem od borovnica (ili šumskog voća), Prvo odvojimo bjelanjke od žumanjaka. ; Zatim ćemo pripremiti čvrsti snijeg, tako da istučemo 6 bjelanjaka sa 120 g šećera, a preostale žumanjke ćemo istući s pola vrećice praška za pecivo. ; Sada na pari otopimo 120 g čokolade za kuhanje, a zatim otopljenu čokoladu umiješamo u smjesu od žumanjaka i praška za pecivo. ; Kada smo dobili jednoličnu smjesu, dodamo joj i tučeni snijeg te lagano umiješamo. ; Zatim smjesu od žumanjaka, bjelanjaka i čokolade stavljamo u kalup te u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pečemo 30-35 minuta. ; Nakon proteklog vremena, pečeni biskvit izvadimo te pustimo da se ohladi, a zatim ga premažemo džemom od borovnica ili šumskog voća. ; Za kraj, istučemo i šlag te premažemo tortu i stavimo ju u hladnjak. ; Kada se torta dobro ohladi i stisne možemo ju poslužiti.; –
- Fina Malinić
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Ima jaja, nema mesa
Pohanje ne mora biti rezervirano samo za meso a najpopularnija “alternativa” zasigurno su pohane tikvice. Možete ih poslužiti kao grickalice, predjelo ili prilog uz glavno jelo. Postoji nekoliko načina pripreme, a mi smo se odlučili za ovu varijantu “pomfrita”.
Pohane tikvice – U našem receptu pogledajte kako pripremiti ukusne pohane tikvice. – tikvice ((srednje veličine)), jaje, brašno, krušne mrvice, ulje za prženje, peršin ((grubo sjeckani)), limun, sol, papar, Tikvice operemo, odrežemo im stabljike te ih narežemo na štapiće (veličine pomfrita).; U plitkoj zdjeli umutimo jaja i dodamo im sol i papar. Posložimo tri tanjura – u jedan stavimo brašno, u drugi pripremljena jaja a u zadnji tanjur stavimo krušne mrvice. ; Tikvice uvaljamo u brašno, zatim u smjesu od jaja te na kraju u krušne mrvice. Pazimo da imamo tanke, jednake slojeve.; Poslažemo tikvice na papir za pečenje, na njih stavimo još jedan papir a zatim napravimo novi sloj s preostalim tikvicama. Ostavimo da se ohladi barem 10 minuta (možemo ostaviti i par sati).; U duboku tavu za prženje ulijemo ulje i stavimo na srednje jaku vatru. Dok ulje ne postane dovoljno vruće pripremimo tanjur za serviranje i papirnate ubruse.; Ubacimo nekoliko komada tikvica u ulje (pazimo da ne bude pretrpano). Kad donja strana dobije smeđu boju (nakon 2-3 minute) tikvice preokrenemo i pržimo još 2-3 minute.; Kad su tikvice gotove složimo ih na papirnate ubruse kako bi se riješili viška ulja, te ponavljamo postupak s preostalim tikvicama.; Po želji ukrasimo narezanim limunom i peršinom.; –
- Fina Malinić
- 100 min
- 6-8 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Pita od kivija i limete – U našem receptu saznajte kako napraviti finu pitu od kivija i limete. – Korica: graham krekeri ((cijeli)), macadamia orasi, maslac ((rastopljeni)), šećer, Krema: korica limete, sok od limete, žumanjak, kondenzirano mlijeko (zaslađeno), Glazura: slatko vrhnje (tučeno, ohlađeno), šećer, kivi, Korica: Zagrijemo pećnicu na 180°C.; U međuvremenu ubacimo graham krekere i većinu macadamia oraha u sjeckalicu za hranu i miksamo dok ne dobijemo glatku smjesu.; Dodamo maslac i šećer te nastavimo miksati dok se sastojci ne izmiješaju.; Smjesu izlijemo u posudu za pečenje pita i pečemo oko 5 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju. Ostavimo da se ohladi.; Krema: U standardni mikser ubacimo limetinu koricu i sok, dodamo žumanjke i miksamo dok se sastojci ne izmiješaju.; Dodamo kondenzirano mlijeko i nastavljamo miksati dok ne dobijemo glatku, gustu smjesu.; Izlijemo smjesu na prethodno pripremljenu koricu i opet pečemo oko 15 minuta.; Ostavimo da se ohladi, te stavimo u hladnjak na barem 1 sat (ako je moguće i dulje).; Glazura: Izlijemo hladno tučeno vrhnje u čistu zdjelu za miksanje. Dodamo šećer i miksamo pri visokoj brzini dok vrhnje ne postane jako gusto.; Prerežemo kivije i pokrijemo površinu prethodno ohlađene pite, a zatim preko njih razmažemo i tučeno vrhnje.; Prerežemo preostale komade kivija na pola i njima ukrasimo pitu. Na kraju preko svega pobacamo i preostale macadamia orahe (narezane) i poslužimo.; –
- Fina Malinić
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Burek sa sirom i špinatom – U našem receptu saznajte kako napraviti burek sa sirom i špinatom. – kore za savijače, svježi sir, špinat ((mladi, svježi)), jaje, jogurt, ulje, sol, mineralna voda, U velikoj posudi razmutimo jaja te dodamo svježi sir, jogurt, mineralnu vodu i 1 dcl ulja.; Nauljimo posudu za pečenje i obložimo ju korama (prije ih premažemo vodom i uljem). ; Preostale kore umočimo u pripremljenu smjesu od sira i jogurta.; Napravimo prvi sloj – stavimo jednu koru za pečenje, premažemo ju uljem i vodom te dodamo špinat. ; Ponavljamo postupak dok ne iskoristimo sve kore, a preostalom kremom polijemo cijelu posudu.; Pečemo na 180°C oko 45 minuta, odnosno dok burek ne porumeni. Prije serviranja malo ohladimo.; –
- Fina Malinić
- 60 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Oblatne – kilerica – – Tijesto: oblatna, bjelanjak, šećer, orasi ((mljeveni)), Nadjev: žumanjak, šećer, kava ((jaka crna)), čokolada za kuhanje, margarin (ili maslac), Izraditi snijeg od bjeljanjaka i šećera. Dodati mljevene orahe i tom smjesom premazati dvije oblatne (ravna strana dolje, mazati preko rupičaste strane oblatne). ; Oblatne staviti na obrnutu stranu lima za pečenje i peći na 200 stupnjeva nekoliko minuta, dok smjesa na oblatni ne dobije žućkastu boju.; Za nadjev je potrebno izraditi žumanjke i šećer na pari. Kada se smjesa zgusne dodati kavu i otopljenu čokoladu. Smjesa je rjeđa, no u hladnjaku se stisne. U rashlađenu smjesu dodati margarin ili maslac.; Oblatne prerezati po pola (ne po dužini, nego po širini) kako bi dobili četiri dijela. Nadjev podijelite na četiri dijela.; Oblatne namažite i slažite jednu na drugu, zadnju oblatnu ne mazati odmah nadjevom. Preko nje staviti papir za pečenje i nekim teretom pritisnuti kako bi se oblatne izravnale.; Kad se oblatna izravna, preko nje staviti nadjev i posuti orasima. ; –
- Fina Malinić
- 60 min
- 4-6 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Praline su slatka delikatesa kojoj je nemoguće odoljeti. Napravite ih sami prema ovom jednostavnom receptu, a kada postanete majstori u tome, kombinirajte sastojke!
Čokoladne praline s bademima – U našem receptu saznajte kako pripremiti čokoladne praline s bademima. – čokolada ((tamna)), čokolada ((mliječna)), slatko vrhnje, bademi ((mljeveni)), ulje, Na pari otopimo tamnu čokoladu pomiješanu s uljem, a zatim smjesom premažemo kalupe za praline i stavimo u hladnjak na par minuta. ; Sada na pari otopimo mliječnu čokoladu i slatko vrhnje te stavimo sa strane da se malo ohladi. ; Zatim u smjesu s čokoladom i vrhnjem dodamo mrvljene bademe i sve dobro promiješamo. ; Kada smo dobili jednoličnu smjesu, njome punimo kalupe za praline do pola, a drugu polovicu napunimo mješavinom tamne čokolade i ulja. ; Za kraj, stavimo praline u hladnjak te poslužimo kada se stvrdnu.; –
- Almo Čatlak
- 90 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Torta od puretine s pireom od krumpira i komorača – U našem video receptu saznajte kako pripremiti tortu od puretine s pireom od krumpira i komorača. – mljevena puretina, vrhnje za kuhanje, jaje, češnjak, krušne mrvice, peršin (sjeckani), majčina dušica (sušena), parmezan (naribani), grašak ((i mrkva, zamrznuti)), krumpir, komorač, maslac, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar (svježe mljeveni), Povrće očistimo i operemo, komorač narežemo na trakice, a krumpir na kockice. Sada povrće stavimo u lonac s hladnom vodom i ostavimo ga da se moči. ; Zatim u čistu zdjelu stavimo mljevenu puretinu, začinimo majčinom dušicom, dodamo sjeckani peršin, posolimo, popaprimo, dodamo parmezan, krušne mrvice, protisnemo režanj češnjaka, dodamo jaja i sastojke dobro izmiješamo.
; Sada sastojke prelijemo vrhnjem za kuhanje, dodamo smrznuti grašak i mrkvu i još jednom nježno izmiješamo. ; Dobivenu smjesu zatim premijestimo u namašćeni kalup za torte i ravnomjerno rasporedimo. ; Kada smo pripremili smjesu, komorač i krumpir stavimo kuhati, a tortu stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva. ; Nakon poprilici sat vremena, tortu možemo izvaditi iz pećnice, a od komorača, krumpra i malo maslaca izraditi pire. ; Sada tortu narežemo, na tanjure za posluživanje slažemo pire od krumpira i komorača, dodamo kriške torte od puretine, ukrasimo s malo svježeg peršina i jelo poslužimo.; –
- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Široki rezanci s tunom i mini rajčicama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti tjesteninu sa shiitake gljivama i mladim lukom. – široki rezanci, tuna ((u filetima)), pasirana rajčica, češnjak, sušeni origano, crne masline ((otkoštene)), bijelo vino, mažuran, mini rajčica, chili s morskom soli, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar ((svježe mljeveni)), Meso tune narežemo na kockice i popržimo ga na ugrijanom ulju.
; Kada je tuna počela dobivati boju, u tavu dodamo otkoštene crne masline, cijele mini rajčice, češnjak narezan na listiće i čim češnjak počne puštati miris ulijemo i suho bijelo vino. ; Sada u tavu dodamo pasiranu rajčicu, promiješamo sastojke, dodamo sušeni origano, posolimo, začinimo svježe mljevenim paprom, smanjimo vatru i dalje kuhamo. ; Za to vrijeme, u lonac s vrelom posoljenom vodom stavimo široke rezance i kuhamo ih po uputama na pakiranju. ; Nakon 5-6 minuta ugasimo vatru, tjesteninu vadimo iz vrele vode, ocijedimo ju i stavljamo u tavu s tunom i mini rajčicama. ; Zatim sastojke nježno izmiješamo i poslužimo jelo.; –
- Almo Čatlak
- 90 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Punjene lignje u umaku od rajčice – U našem video receptu saznajte kako pripremiti punjene lignje u umaku od rajčice. – lignje ((po 250 g)), mlijeko, bijeli kruh, ljubičasti luk, bijelo vino ((suho)), sir ribanac ((naribani)), jaje, češnjak, limun, šećer, rajčica ((sjeckana)), talijanska mješavina začina, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar ((svježe mljeveni)), Kruh narežemo na kockice, a krakove liganja nasjeckamo. Sada narezani kruh stavimo u zdjelu, posolimo ga, prelijemo mlijekom i ostavimo da se moči. ; Za to vrijeme u tavu ulijemo maslinovo ulje, dodamo sjeckani ljubičasti luk, posolimo ga i pržimo dok malo ne omekša. ; Sada na omekšali luk dodamo narezane krakove liganja, pržimo ih jednu minutu, a zatim preko liganja protisnemo režnjeve češnjaka i smjesu začinimo talijanskom mješavinom začina. ; Zatim sastojke iz tave premjestimo preko namočenog kruha, lagano izmiješamo, a potom u smjesu razbijemo jedno cijelo jaje. ; Sada u posudu dodamo naribani parmezan i sastojke dobro izmiješamo te smjesom punimo lignje, a zatim ih zatvorimo čačkalicom. ; Zatim u tavu iznad vatre na preostalu masnoću dodamo još malo maslinovog ulja i šećer te pričekamo da se lagano karamelizira. ; Potom u tavu ulijemo suho bijelo vino, preko vina protisnemo režnjeve češnjaka, dodamo sjeckanu rajčicu, začinimo je mješavinom talijanskin žaččina i preko svega naribamo malo limunove korice. ; Nakon 2 minute kuhanja ugasimo vatru i dodamo nekoliko listova svježeg bosiljka. ; Pripremljene lignje sada stavljamo u vatrostalnu posudu, prelijemo ih maslinovim uljem i pripremljenim umakom te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
; –
- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Sočna salata od krumpira, inćuna i kapara – U našem video receptu saznajte kako pripremiti sočnu salatu od krumpira, inćuna i kapara. – krumpir (kuhan u ljusci), luk, inćuni, limun, senf, kapare, peršin (sjeckani ), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar (svježe mljeveni), U čistu zdjelu ulijemo maslinovo ulje, na ulje protisnemo sok od limuna, dodamo senf, malo posolimo i izmiješamo sastojke. ; Kada smo dobili jednoličnu emulziju u posudu dodamo luk narezan na trakice i izmiješamo sastojke. ; Sada u posudu dodamo kuhani krumpir narezan na ploške, a preko njega dodamo kapare, slane inćune, još jednom nježno izmiješamo i prelijemo je s malo mlake vode.
; Salata je gotova i možemo ju poslužiti.; –
- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Slatke fritule – Saznajte kako pripremiti slatke fritule u našem video receptu. – jogurt, jaje, šećer, bourbon vanilin šećer, prašak za pecivo, glatko brašno, rum, šećer u prahu, Cijela jaja razbijemo u zdjelu, ulijemo jogurt, dodamo šećer i vanilin šećer, ulijemo rum i sastojke dobro promiješamo pjenjačom. ; Zatim miješajući u posudu postepeno dodajemo brašno i prašak za pecivo, a smjesu također i malo posolimo. ; Kada smo dobili polurijetku jednoličnu smjesu, zdjelu poklopimo i smjesu ostavimo da odstoji desetak minuta. ; U međuvremenu zagrijemo ulje na temperaturu od poprilici 170 stupnjeva, a potom pomoću žličice u vruće ulje stavljamo hrpice smjese i pečemo fritule. ; Kada su fritule dobile zlatno smeđu boju izvadimo ih na kuhinjski papir kako bi upio višak masnoće.
; Zatim fritule stavimo na tanjur za posluživanje i posipamo ih šećerom u prahu.; –
- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Zapečeni juneći odresci s mini rajčicama, tikvicama i parmezanom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti zapečene juneće odreske s mini rajčicama, tikvicama i parmezanom. – bijela juneća pisanica, tikvice, mini rajčica, parmezan (naribani), peršin (sjeckani), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar ((svježe mljeveni)), Juneću bijelu pisanicu očistimo od kožica i žilica te narežemo na ploške debljine 1.5 cm. Meso istučemo ravnim batom za meso. ; U zagrijanu nauljenu tavu stavimo pripremljene juneće odreske, posolimo ih i na laganoj vatri pečemo 2 minute.; Za to vrijeme očišćenu tikvicu narežemo na ploške, a potom na štapiće. Oprane mini rajčice prerežemo na četvrtine.; Odreske okrenemo na drugu stranu te preko svakog odreska stavimo nekoliko štapića tikvica, pokoju mini rajčicu, jednu kockicu maslaca sve malo posolimo i popaprimo te na vrh naribamo malo parmezana. ; Tavu maknemo s vatre i stavimo peći u pećnicu na 180°C , 7-8 minuta. Pripazite da je tava prikladna za peći u pećnici
; –
- Almo Čatlak
- 20 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Juneća pisanica s mozzarellom i kaduljom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti juneću pisanicu s mozzarellom i kaduljom. – juneća pisanica, maslac, kadulja (svježa), sir mozzarella, rukola (svježa), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar (svježe mljeveni), Mozzarellu narežemo na ploške debljine poprilici 5 mm, a juneću pisanicu očistimo od kožica i žilica te narežemo na odreske debljine poprilici 4-5 cm. ; Zatim odreske s obje strane začinimo solju. ; U ugrijanu tavu iznad vatre ulijemo malo ulja, na ulje dodamo maslac i pričekamo da se rastopi. ; Zatim na maslac dodamo svježe listove kadulje, a na njih stavimo odreske juneće pisanice. ; Nakon 3-4 minute meso okrećemo na drugu stranu, preko svakog odreska stavimo mozzarellu i pečemo dalje. ; Nakon još 3-4 minute jelo je gotovo i meso možemo poslužiti na posteljici od rukole.
; –
- Almo Čatlak
- 70 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Pileći karabatci s češljancima u umaku od sira i šampinjona – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pileće karabatke s češljancima u umaku od sira i šampinjona. – tjestenina (češljanci), pileći zabatak, luk, šampinjoni (smeđih), brašno, vrhnje za kuhanje, bijelo vino (suho), naribani sir, sol, bijeli papar (mljeveni), Tjesteninu stavljamo u vrelu posoljenu vodu i kuhamo po uputama na pakiranju. Za to vrijeme u tavu iznad vatre ulijemo maslinovo ulje i odmah zatim na njega stavimo pileće karabatke, koje posolimo i zatim pržimo sa svih strana. ; Nakon poprilici 15-ak minuta prženja luk narežemo na trakice, stavimo ga preko pilećih karabataka, još malo posolimo i dalje pržimo dok luk ne omekša. Dok se sastojci lagano prže očistit ćemo i narezati šampinjone. ; Sada u tavu dodamo narezane šampinjone, pojačamo vatru i šampinjone zajedno s ostalim sastojcima pržimo poprilici jednu minutu. ; Sada sastojke posipamo s malo brašna, sve zajedno kratko pržimo dok brašno ne počne dobivati boju i ulijemo suho bijelo vino. ; Odmah zatim u čistoj zdjeli pomiješamo vrhnje za kuhanje i naribani ovčji sir i dobivenu mješavinu prelijemo preko piletine. ; Zatim sastojke izmiješamo, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri. ; Sada ocijedimo kuhanu tjesteninu i prelijemo ju s malo maslinovog ulja, dodamo malo sjeckanog peršina i izmiješamo. ; Nakon 15-ak minuta piletina je gotova i možemo ju poslužiti uz tjesteninu.
; –
- Almo Čatlak
- 140 min
- 10-12 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Dizani kolač sa sušenim voćem – U našem video receptu saznajte kako pripremiti dizani kolač sa sušenim voćem. – maslac, sušene grožđice, kandirana narančina kora, brazilski oraščići, smeđi šećer, sušeno voće (otkošteno), rum, brašno za kolače, svježi kvasac, cimet (u prahu), muškatni oraščić (naribani), jaje, sol, Suhe šljive, marelice i datulje nasjeckamo, a jaja umutimo. ; Sada u tavu iznad vatre stavimo narezani maslac, pričekamo da se rastopi, a zatim mu dodamo smeđi šećer. Odmah zatim dodamo sušeno narezano voće, kandirano voće i grožđice. ; Sada sastojke kuhamo lagano miješajući, začinimo ih naribanim muškatnim orašćićem, cimetom u prahu te dodamo brazilske orahe. ; Kada se šećer rastopio, a svi sastojci dobri prokuhali, ugasimo vatru i u smjesu umiješamo rum. Sastojke ostavimo da se hlade, a za to vrijeme pripremimo pjenicu. ; U čistu zdjelicu natrgamo svježi kvasac, dodamo mu malo šećera, mlake vode i pjenjačom izmiješamo pazeći da ne ostanu grudice. Pjenicu stavimo na stranu, na toplo da se diže. ; Kada se smjesa ohladila, a pjenica digla, u posudu dodamo brašno, promiješamo ga sa sušenim voćem i ostalim sastojcima, dodamo umućena jaja i pjenicu te sve još jednom zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu. ; Sada smjesu premjestimo u kalup za pečenje koji smo obložili papirom za pečenje. Zatim smjesu ostavimo da se diže 30-ak minuta, a potom sve zajedno stavimo u pećnicu na 180 stupnjeva. ; Nakon 50 minuta, kolač izvadimo iz pećnice i ostavimo u kalupu preko noći da se ohladi. ; Nakon što se kolač ohladio, izvadimo ga iz kalupa, premjestimo ga na podlogu za torte i oslobodimo papira za pečenje. ; Hladan kolač sada možemo narezati i poslužiti te po želji posipati s malo šećera u prahu.; –
- Almo Čatlak
- 40 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Tjestenina nadjevena lososom i svježim kravljim sirom na umaku od rajčice – U našem video receptu saznajte kako pripremiti tjesteninu nadjevenu lososom i svježim kravljim sirom na umaku od rajčice. – tjestenina (conchiglie), luk, češnjak, slani inćuni, šećer, bijelo vino (suho), rajčica (sjeckana), sušeni origano, svježi kravlji sir, vrhnje za kuhanje, dimljeni losos, krušne mrvice, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar (svježe mljeveni), Očišćeni luk nasjeckamo na sitne kockice. Zatim u tavu ulijemo malo ulja, dodamo sjeckani luk i preko njega protisnemo očišćene režnjeve češnjaka. ; Luk i češnjak sada malo posolimo i kada je češnjak počeo puštati miris u tavu dodamo slane inćune i sastojke kratko pirjamo dok se inćuni ne počnu raspadati. Zatim u tavu dodamo šećer te i njega kratko karameliziramo. ; Odmah zatim u tavu ulijemo suho bijelo vino, malo promiješamo i ostavimo da na pola ispari. Za to vrijeme, u čistu zdjelicu dodamo svježi kravlji sir, ulijemo vrhnje za kuhanje i natrgamo dimljeni losos na sitne komadiće. ; Zatim u smjesu sa sirom i lososom dodamo krušne mrvice, sastojke malo posolimo, začinimo svježe mljevenim paprom i dobro izmiješamo. ; Kada je povrće potpuno omekšalo u tavu ulijemo sjeckanu rajčicu, dodamo sušeni origano, posolimo, začinimo svježe mljevenim paprom, promiješamo i možemo nadjevati tjesteninu. ; Tjesteninu nadjevenu sirom i lososom sada polako slažemo u tavu na umak od rajčice s otvorom prema gore. ; Zatim posudu poklopimo i sve zajedno kuhamo na laganoj vatri. ; Nakon 13 do 15 minuta jelo je gotovo i možemo ga poslužiti, a po želji ukrasiti s malo svježeg bosiljka.
; –
- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Pogača sa sirom i jogurtom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pogaču sa sirom i jogurtom. – jaje, jogurt, prašak za pecivo, ulje, punomasni sir, brašno, sol, U zdjelu umutimo cijela jaja i posolimo ih. ; Zatim u jaja miješajući ulijemo jogurt i ulje i miješamo sve dok ne dobijemo jednoličnu smjesu. ; Sada u zasebnu čistu zdjelicu stavimo brašno, dodamo prašak za pecivo i sastojke izmiješamo.
; Zatim smjesu od brašna ulijemo u mokru smjesu od jaja i dalje lagano miješajući. ; Kada smo dobro izmiješali smjesu od jaja s brašnom, u zdjelu naribamo punomasni sir i kuhačom izmiješamo sastojke. ; Zatim vatrostalnu posudu premažemo maslacem, posipamo s malo brašna i u nju ulijemo smjesu od sira. ; Sada sve zajedno stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. ; Nakon 30-ak minuta ličku pogaču sa sirom izvadimo iz pećnice, ostavimo ju da se malo ohladi, a zatim narežemo i poslužimo.; –
- Tomislav Špiček
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Zubatac punjen kozicama, tikvicama i rajčicom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti zubaca punjenog kozicama, tikvicama i rajčicom. – zubatac, rajčica, tikvice, kozice, češnjak, sir mozzarella, bosiljak, vrhnje za kuhanje, Sa zubaca ostrugamo ljuske, a zatim iz njega izvadimo kičmenu kost, škrge i ostatak utrobe. ; Sada ribu operemo i dobro posušimo na kuhinjskom papiru, a na vruće maslinovo ulje dodamo rajčicu, tikvice, jedan dio kozica, sastojke posolimo, popaprimo i začinimo bosiljkom. ; Zatim nauljimo posudu za pečenje, a ribe stavimo uz sami rub posude da ne bi tijekom pečenja pale. ; Sada ribu posolimo i popaprimo, dodamo joj malo maslinovog ulja, a zatim pripremljeni nadjev promiješamo i njime punimo ribu. Ovako pripremljeno jelo stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva na 25 minuta. ; Zadnjih 10 minuta pečenja preko ribe stavimo mozzarellu i vratimo nazad u pećnicu. ; Za to vrijeme u tavu dodamo maslinovo ulje, preostale kozice, začinimo soli i paprom, lagano popržimo te dodamo protisnuti češnjak i bosiljak. ; Zatim kozicama dodamo slatko vrhnje i pustimo da umak prokuha. ; Ribu sada izvadimo iz pećnice, stavimo ju na tanjur, prelijemo pripremljenim umakom i poslužimo.
; –
- Almo Čatlak
- 70 min
- 4-6 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Pureći svici nadjeveni umakom pesto genovese i svježim kravljim sirom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pureće svitke nadjevene umakom pesto genovese i svježim kravljim sirom. – pureći odrezak, luk, mrkva, bijelo vino (suho), pelati rajčice, zelene masline (otkoštene), svježi sir, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar (svježe mljeveni), Za početak pripremimo umak pesto genovese tako da ogulimo češnjak, grubo ga narežemo, zatim stavimo u mužar i malo ga izdrobimo. Sada na češnjak dodamo dio pinjola i lagano i dalje gnječimo. ; Nakon 3-4 minute, kada smo dobro usitnili sastojke, dodamo preostale pinjole te i njih dobro usitnimo. ; Sada naribamo parmezan, a svježe listove bosiljka nasjeckamo. Zatim bosiljak dodamo u mužar s pinjolima i dalje gnječimo dok ne izmiješamo smjesu. ; Sada u smjesu dodamo svježe naribani parmezan, ulijemo maslinovo ulje i izradimo u jednoličnu smjesu. ; Sada pureće odreske rasprostimo na ravnu površinu i nježno istučemo ravnom stranom bata za meso. Zatim sa odrezaka skinemo žilice i kožice i meso malo posolimo. ; Sada odreske tanko premažemo svježim kravljim sirom i preko sira stavimo sloj umaka pesto genovese. Kada smo pripremili sve odreske, upalimo vatru i zagrijemo ulje. ; Pureće svitke sada savijamo, pričvrstimo čačkalicom i stavljamo ih na vruću nauljenu tavu. Odmah zatim nasjeckamo luk, a mrkvu narežemo na kockice. Svitke u međuvremenu okrenemo na drugu stranu. ; U tavu sa svicima zatim dodamo narezanu mrkvu i luk i povremeno miješajući pržimo dok povrće ne omekša. ; Nakon 4-5 minuta u tavu ulijemo malo suhog bijelog vina i pričekamo da napola ispari. ; U tavu zatim dodamo pelati rajčicu, malo ju izgnječimo vilicom, dodamo cijele masline, sastojke poklopimo i dalje kuhamo. ; Nakon desetak minuta jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
; –
- Almo Čatlak
- 90 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Svinjski file s pireom od bundeve i umakom od crnog vina – U našem video receptu saznajte kako pripremiti svinjski file s pireom od bundeve i umakom od crnog vina. – svinjski file, smeđi šećer, češnjak, crno vino, majčina dušica (sušena), klinčić, ružmarin, ljutika, maslac, hokkaido bundeva, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar, Bundevu ogulimo, očistimo i narežemo na kockice. Zatim meso bundeve stavimo iznad pare, posudu poklopimo i na laganoj vatri kuhamo 15-ak minuta. ; Svinjski file stavimo na radnu površinu i očistimo ga od kožica i žilica. Očišćeni file sada narežemo na medaljone, posolimo ih i pokapamo uljem. ; Zatim medaljone stavimo peći na vruću tavu i sa svake strane pečemo poprilici 3 do 4 minute. Pečeno meso sada izvadimo iz tave, zamotamo u aluminijsku foliju i stavimo peći u pećnicu na 80 stupnjeva. ; Zatim u tavu iznad vatre, u kojoj smo pekli meso, stavimo smeđi šećer, ulijemo malo vina i kratko karameliziramo šećer. ; Kada se od šećera i vina počeo stvarati sirup u tavu dodamo ukiseljene lučice, nekoliko klinčića, sušenu majčinu dušicu i cijele, zgnječene režnjeve češnjaka. ; Sastojke sada prelijemo preostalim crnim vinom, dodamo grančicu ružmarina, a kada umak zavri kuhamo ga na laganoj vatri. ; Nakon desetak minuta ugasimo vatru, na stranu izvadimo ukiseljene lučice, a umaku dodamo nekoliko kockica maslaca i lagano umiješamo. Zatim dobiveni umak procijedimo kroz gusto sito. ; Kako bi napravili pire, omekšalu bundevu premjestimo u sjekač, dodamo joj maslac, posolimo i izradimo u jednoličnu smjesu. ; Zatim medaljone izvadimo iz pećnice i premjestimo ih na tanjure za posluživanje. ; Uz njih poslužimo pire od bundeve i sve zajedno prelijemo umakom od crnog vina.
; –
- Almo Čatlak
- 70 min
- 8 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Jabuke iz pećnice u kuhanom vinu – U našem video receptu saznajte kako pripremiti jabuke iz pećnice u kuhanom vinu. – jabuke, bijelo vino, sušene grožđice, mlijeko, šećer, mak (mljeveni), cimet, džem od brusnica, bademi (u listićima), U ugrijanu tavu iznad vatre ulijemo suho bijelo vino, dodamo grožđice i kratko ih prokuhamo. ; Nakon poprilici 5 minuta kuhanja, vino prelijemo u vatrostalnu posudu u kojoj ćemo kasnije nastaviti kuhati jabuke, grožđice ostavimo u lončiću i vratimo ga iznad vatre, a u kuhano vino dodamo koricu cimeta. ; Zatim u lončić u kojem smo ostavili grožđice dodamo šećer, ulijemo mlijeko, dodamo mljeveni mak i sastojke kuhamo na laganoj vatri. Za to vrijeme, izdubimo jabuke. ; Nakon desetak minuta kada je umak reducirao ugasimo vatru. ; Izdubljene jabuke sada stavimo u vatrostalnu posudu s vinom i nadjevamo ih umakom. ; Preko svakog otvora na jabuci sada stavimo malo džema od brusnica i sve zajedno stavimo u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva. ; Dok se jabuke peku, na vrućoj tavi kratko ćemo propržiti listiće badema. ; Nakon 40-ak minuta jabuke su gotove i možemo ih izvaditi iz pećnice. ; Još tople ih stavljamo na tanjure, prelijemo s malo umaka od pečenja, posipamo prženim listićima badema i šećerom u prahu.
; –
- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Svinjski medaljoni u umaku od gljiva i šparoga – U našem video receptu saznajte kako pripremiti svinjske medaljone u umaku od gljiva i šparoga. – svinjska pisanica, vrhnje za kuhanje, maslac, šampinjoni, zelene šparoge, češnjak, tjestenina, ulje, sol, bijeli papar ((mljeveni)), Svinjsku pisanicu očistimo od kožica i žilica te narežemo na odreske. Šparoge očistimo, uklonimo donji tvrdi dio, odrežemo glave, a srednji dio prepolovimo i narežemo na prutiće. Šampinjone očetkamo od zemlje i narežemo na četvrtine.; U visoku tavu ulijemo ulje, dodamo sjeckani luk, posolimo i kratko pržimo dok ne počne mekšati.; Na grill tavu ulijemo malo ulja i na njemu s obje strane prepržimo narezane medaljone svinjske pisanice. Kad je luk malo omekšao, na njega dodamo narezane šampinjone, šparoge, po potrebi ulijemo još malo ulja, a povrće povremeno miješajući pirjamo na srednje jakoj vatri.; U lonac s vrelom posoljenom vodom stavimo kuhati tjesteninu po uputama na pakiranju.; Kad šampinjoni i šparoge omekšaju dodamo glave šparoga, ulijemo suho bijelo vino i pustimo da ispari. Kad je vino isparilo u tavu ulijemo vrhnje za kuhanje, promiješamo sastojke i pričekamo da umak zakuha.; Teleće medaljone slažemo na tanjure, preko njih prelijemo umak od šampinjona i zelenih šparoga. Kao prilog serviramo kuhanu tjesteninu.; –
- Almo Čatlak
- 50 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Svinjski medaljoni s paprikom i patlidžanom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti svinjske medaljone s paprikom i patlidžanom. – svinjska pisanica, vrhnje za kuhanje, patlidžan, paprika ((žuta i crvena, svježa)), rajčica ((svježa)), provansalska mješavina začina, mini rajčica, maslac ((omekšali)), krušne mrvice, parmezan ((naribani)), češnjak, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar, Meso očistimo od kožica i žilica te narežemo na odreske debljine 3 cm. Patlidžan ogulimo i narežemo na kockice kao i žutu i crvenu papriku.; U ugrijanu tavu dodamo patlidžan narezan na kockice i pržimo sa svih strana 3-4 minute. Potom dodamo narezanu crvenu i žutu papriku. Sastojke začinimo provansalskom mješavinom začina.; Svinjske medaljone stavimo na vruću grill tavu i prepržimo na malo ulja 3-4 minute sa svih strana.; U visoku zdjelu dodamo rastopljeni maslac, krušne mrvice, naribani sir parmezan, protisnemo češnjak i izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu stavimo preko medaljona i tavu s medaljonima stavimo u pećnicu zagrijanu na 180°C, 5 minuta.; U tavu s patlidžanima i paprikama dodamo mini rajčice, sve začinimo s malo soli. Potom u tavu ulijemo pasiranu rajčicu, izmiješamo sastojke i dalje prijamo na laganoj vatri.; Kad se rajčica reducirala u tavu ulijemo malo vrhnja za kuhanje i pustimo nekoliko munuta dok se umak ne zgusne.; Jelo poslužimo na tanjure, slažemo komade svinjetine na umak od povrća i rajčice.; –
- Almo Čatlak
- 120 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Germ knedle s grožđicama i voćnim umakom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti germ knedle s grožđicama i voćnim umakom. – glatko brašno, svježi kvasac (za kolače), šećer, mlijeko (mlako), sol, jaje, maslac, grožđice, sok od naranče, cimet šećer, Naranču ocijedimo, a grožđice prelijemo rumom i ostavimo da se moče. Zatim u čistu zdjelicu stavimo suhi kvasac za kolače, šećer, prelijemo toplim mlijekom, stavimo na stranu i pričekamo da se pjenica digne. ; Sada u zdjelu za tijesto prosijemo brašno, dodamo mu šećer, omekšali maslac, jedno jaje, dignutu pjenicu i ocijeđene grožđice koje smo namakali u rumu. Zatim smjesu posolimo i izradimo u jednolično tijesto. ; Nakon 10-ak minuta miješanja, tijesto oblikujemo u kuglu, vratimo ga u posudu, poklopimo tanjurom i ostavimo da se još malo diže. ; Zatim dignuto tijesto oblikujemo u knedle, složimo ih na pobrašnjenu radnu površinu, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se još malo dižu. ; Nakon 20-ak minuta, kada se tijesto još malo diglo, knedle stavljamo u posudu s vrelom vodom, poklopimo ih i kuhamo na laganoj vatri. ; Dok se knedle kuhaju, u čistu zdjelicu stavimo džem od marelica, prelijemo ga s malo soka od naranče i izmiješamo sastojke. ; Nakon poprilici pola sata knedle vadimo na tanjur, prelijemo ih mješavinom džema i narančinog soka, posipamo cimet-šećerom i poslužimo.
; –